“Yaay”ı Yayalım

Senan Kazımoğlu

Son zamanlarda, sosyal medya imparatorlarının dayatma ve baskılarını açık şekilde hissetmeye başladık. Elbette, bunlar daha önceden de vardı ancak, önceleri bunu kısmen, sessizce yapsalar da şimdilerde açık-açık dayatma ve baskıya geçtiler. Üstelik bu defaki hedef, sadece biz değiliz.

Yaşadığımız bu olaylar, bize yerli sosyal medya araçlarının ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu konuda Türkiye harekete geçerek, bir takım adımlar atmaya başladı. Bu adımların en büyüğü ve en çok öne çıkanı hiç şüphesiz yerli mesajlaşma uygulaması olan BİP’tir. BİP’e yönelmeler çok olunca da eskiden mevcut olan birçok sorun halledildi. Kalan eksikliklerin de çok kısa zamanda giderileceğini umut ediyorum.

Yerli sosyal medya atılımımız sadece mesajlaşma uygulamasıyla sınırlı kalmadı elbet. Şimdi anlatacağım, gözden kaçırdığımız ancak, her geçen gün biraz daha gelişen başka bir yerli sosyal medya ağımızdır. Bahsettiğim soysal ağ “Yaay”dır.

Yaay, 2 Eylül 2020’de Türk Telekom bağlı TT Ventures tarafından piyasaya sürüldü. 4.5 aylık olan bu sosyal medya ağı, yapı olarak twitter’e benzemektedir. Fakat, bunun yanında twitter ve hatta diğer sosyal medya ağlarında farklı özelliklere de sahip.  Bunlar arasında en dikkat çekeni konulara göre ayrılmış kategoriler ve ağın aktif kullanımına göre elde edilen rozet sistemidir. Bunun yanında diğer sosyal medya araçlarında bulunan, içerikleri “beğenme” butonuyla beraber, paylaşımları “beğenmeme” butonu da vardır. Ayrıca, yerli sosyal medya ağlarıyla ilgili Türkiye’de üç mobil operatörün anlaşmasıyla bundan böyle, Türk Telekom ve Türkcell aboneleri de “yaay” ve “BİP” uygulamasını internet kotası harcamadan kullanabilecek. Vodafone aboneleriyse her iki uygulamayı “İletişim Pass” paketinde ücretsiz olarak kullanabilecek

Şimdilik “yaay” uygulaması daha çok yeni. Fakat kendilerini sürekli büyütüyorlar. Her geçen gün daha da yenilenerek, eksikliklerini gidermeye çalışıyorlar. Ben şahsen kullanıyorum ve çok memnunum. Memnunluğum sadece uygulamanın içeriğiyle ilgili değil. Bana göre yaay’ın en önemli özelliği milli olmasıdır. Daha yolun başındalar. Ancak aynı “BİP” uygulamasında olduğu gibi, “yaay”ın da kısa zamanda daha da büyüyüp, gelişeceğine inanıyorum. Milli uygulamaları ileriye taşımak bizim vazifemizdir. Onlar görevini yaptı, artık gerisi bizim işimiz.