Değerli okurlarım, bu haftaki köşemde sizlere voleyboldan bahsedeceğim. Ancak bu voleybol bilfiğiniz voleyboldan biraz farklı. Bu voleybol Sepak Takraw, olarak da biliniyor. Bizim bildiğimiz voleyboldan farkı ise elle değil, ayakla oynanması. Üçer kişilik iki takım tarafından oynamıyor ve el dışında vücudun bütün kısımlarının kullanıldığı bir spordur. Bu spor, futbolla jimnastiğin karışımı olarak da tanımlanır.
Ayak voleybolunun geçmişine baktığımızda ilk olarak 15. yüzyılda oynanmıştır. Oyunun ilk zamanlarında adam ve çocuklardan oluşan takımlar topun yerde sekmesine izin vermeden birbirleriyle paylaşıyorlardı, oyun bugünün hacky sack oyununa benziyordu. Ayak voleybolu en çok Tayland ve Malezya’da popülerdir. Oyun ilk kez 1829’da resmen düzenlenmiştir ancak resmi adı 1965’te konmuştur. Sepak Malezya dilinde “vuruş” anlamına gelirken takraw da Tayland dilinde “yumak top” anlamına gelmektedir.
Bu eğlenceli sporun kurallarını ve puanlama türleri hakkında sizlere biraz bilgi vereyim. Eskiden sert bir küre yaratmak için elle yoğrulan takraw topları günümüzde çok sert plastik ve bambusaplarından yapılmaktadır. Yaklaşık 250 gram ağırlığındadır. Oyun servis dairesindeki oyuncunun servisi ile başlar. Bu sırada diğer arkadaşları kenardaki yarım dairelerde bekler. Rakip oyunculardan birinin bir ayağı servis sırasında kendi servis dairesinin içinde olmalıdır ancak diğerleri istedikleri yerde durabilir. Yarım dairedeki oyuncu topu servis kullanacak oyuncuya fırlatır ve servisçi de topu file üstünden rakip sahaya yollar. Voleyboldaki gibi her takım topa en fazla 3 kez vurabilir, üç vuruş sonunda topu rakip sahaya göndermelidir. Karşılaşmalar 15 sayı üzerinden oynanan üç set üzerinden oynanır. Skor 14-14 olursa fark iki sayıya çıkana kadar set uzar. İki tarafın da 12’şer oyuncusu vardır, her oyunda farklı bir üçlü sahaya çıkar. Oyun, badminton sahasının iki katı kadar bir alanda oynanır. İki yarım daire oyuncuların servis atarken ki konumlarını belirler. Ağın tepe noktası erkeklerde 1.54 metre kadınlarda ise 1.45 yüksekliğindedir.
Sevgili okurlarım, bu haftaki yazımda sizlere dilim döndüğünce voleybolun değişik bir türü olan ayak voleybolunu anlatmaya çalıştım. Bu spor bize gösteriyor ki bir branşın içerisinden başka bir branş daha çıkarabiliriz. Bize öğretilen branş kurallarının dışına çıkarak yeni kurallar ortaya koyabiliriz.