2 milyon 200 bin hektarlık ekili tarım arazisine sahip Konya'da, başta buğday, arpa, mısır, şeker pancarı ve yonca olmak üzere çok sayıda ürün üretimi yapılıyor. Yıllık, ortalama 910 bin dekarlık alanda 7 milyon 200 bin ton şeker pancarı üretiliyor. Ovadaki şeker pancarının hasadına başlandı.
Konya Ovası, geçen yıl geçirdiği kurak dönemin ardından bu sene uzun yıllar ortalamasının üzerinde yağış aldı. Geçen yıl meteorolojik kuraklıkla boğuşan ovada bu yılki verim yüz güldürüyor. Şeker pancarındaki hasada dair değerlendirmelerde bulunan Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, tarlalarda verimin yüksek olduğunu gördüklerini söyledi. Yıllık 1 milyon ton üretim yapılan Karapınar için konuşan Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner ise bu yıl rekoltenin yüksek olacağını beklediklerini söyleyerek sektörde yaşanan bazı sorunların çözümüne işaret etti.
BAŞKAN YAĞIZ: REKOLTE YÜZ GÜLDÜRECEK
Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, bu yıl pancar üretiminde verimin iyi olduğuna işaret ederek, çiftçinin yüzünün güleceğini dile getirdi. Bu yıl açıklanan pancar alım fiyatının da üreticileri sevindirdiğini söyleyen Başkan Yağız, “Şeker pancarı alım fiyatı, yüzde 245 artış ile ton başına bin 450 lira olmuştu. Bu oran en düşük polar oranlı şeker pancarı için geçerli. Konya’da sökümlerin başlamasının ardından polar oranları 16, 17’yi buluyor. Konya’da polar oranlarının yüksek olmasıyla birlikte de alım fiyatları bin 750 liraya kadar çıkabiliyor. Bu yıl tarladaki ürünler oldukça sağlıklı ve istenilen seviyede. Hasatla birlikte çiftçimiz de bu berekete sevinecek” diye konuştu.
BAŞKAN ÜNER: ŞEKER PANCARI KİRLİĞİ VAR
Türkiye’nin en çok şeker pancarı üreten ilçelerinden olan Karapınar’da sezonda 1 milyon ton şeker pancarı hasat ediliyor. Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, ilçede pancar üretiminde yaşanan sorunların altını çizerek çözüm istedi. Başkan Üner, şeker pancarı, dörtlü münavebe sistemi nedeniyle dört yılda bir aynı tarlaya ekildiğini Karapınar’da son yıllarda bu oranın 3 yıl için karar alındığını belirtti. Karapınar’daki pancar üreticisinin bazılarının Türkiye Şeker Fabrikaları dışında özel fabrikalara şeker pancarı verdiğini ve münavebe sistemine uyulmadığını dile getirdi.
Münavebe sistemine uyulmadığı için hastalıklı pancar ve toprak oluştuğuna dikkat çeken Başkan Üner, “Şeker pancarı ekilen topraklar kesinlikle 3 yıl içinde yeniden pancar ekilmemesi gerekiyor. bu sürdürebilir tarım için olmazsa olmaz kurallardan. Fakat bazı özel fabrikalar, bu kurala uymadan üreticiden münavebe yapılmamış topraklarda üretilen şeker pancarını satın alıyorlar. Bu durumda hem pancarda polar oranı düşük oluyor hem de tarım yapılacak topraklar hastalıklı oluyor. Münavebe sistemini Türkiye Şeker Fabrikaları takip ediyor. Diğer alanlarda bu kural aranmıyor. Münavebe sisteminin tek elden yürütülmesi ve tüm şeker pancarı alan kurumlar için uygulanması gerekiyor. Ülkemiz ve geleceğimiz için bu kuralın uygulanması çok önemli” dedi.
“BÖLGE DIŞINDAN ALIMLAR OLMAMALI”
Başkan Üner, şeker pancarında yaşanılan bir diğer sorunun başka bölgelerdeki fabrikaların Konya’dan şeker pancarı almasıyla yaşandığını dile getirdi. Karapınar’da üretilen 1 milyon ton şeker pancarının bir bölümünü Çorum, Adapazarı gibi bölgelerden alındığının uyarılarında bulunan Üner, “Karapınar bölgesi, Ereğli ve Konya’daki şeker fabrikalarına pancar vermekle yükümlü. Şeker Dairesi Başkanlığı, başka bölgelerin buradan pancar alışına izin veriyor. Sürdürülebilir tarım ve gerekli düzenin sağlanması için bölge dışı satışların olmaması gerekiyor” dedi. Başkan Üner, Karapınar’da şeker pancarı üretiminin son yıllarda yükseldiğini de söyleyerek, “Buradaki ürünlerimizin kalitesi oldukça yüksek. Şeker polar oranı 16’nın üzerinde çıkıyor. Bu da üreticimizi pancar ekimine yöneltiyor. Kaliteli üretim için kurallara uyulması ve denetimlerin yapılması lazım” önerilerinde bulundu.
•SERVET R. ÇOLAK / YENİ HABER GAZETESİ