Son zamanlarda Van Konya kardeşliği gündemde ve bunun için de ciddi adımlar atılıyor. Önce Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu Başkanlığında Konya heyeti Van’a gitmişti.
O süreçte Konya Ticaret Odamız, Konya Ticaret Borsamız, Konya Sanayi Odamız, başta MÜSİAD olmak üzere sivil toplum kuruluşlarımız Van’da çok önemli temaslar sağlamıştı.
Dün Van Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Ticaret Borsası ve Van Organize Sanayi Bölgesi temsilcileri Konya’daydı…
Konya’da önemli ziyaretler gerçekleştirdiler, MÜSİAD’ı ziyaret ettiler, Konya Ticaret Odasını ziyaret ettiler ve önemli kurum ve kuruluşları ziyaret ettiler…
Van Ticaret Borsası Başkanı Selman Toprak, Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Necmettin Çok, MÜSİAD Van Şube Başkan Yardımcısı Kerem Baynal, TÜMSİAD Van Şube Başkanı Göksel Yarız, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci başta olmak üzere Konya’mıza teşrif eden Vanlı dostlarımıza samimi bir şekilde hoş geldiniz, Safalar getirdiniz diyorum…
Konyalılar olarak biz samimi ve içten elimizi uzatıyoruz ve anlıyoruz ki Vanlı kardeşlerimiz, dostlarımızda elimizi samimiyetle ve içtenlikle sıkıyorlar…
İşte bu noktadan olmak üzere Van Konya kardeşliği geliştirilmeli ve hatta bu dostluk sinerjiye dönüşmelidir.
Dün KTO Başkanımız Selçuk Öztürk, Vanlı Heyetinin KTO’yu ziyaretinde, “"Batı Marmara bölgesinin üretim potansiyeli, tüm Türkiye ile neredeyse aynı. Bu farkı gidermemiz ve bölgeler arası işbirliğini geliştirmemiz gerekiyor. Tüm bölgeler ve şehirler ekonomiye katkı sağlamak durumundadır. Bazı bölgeler ve şehirler Türkiye'nin ortalama büyüme hızından daha fazla büyüyebilmeli ki; 2023'te 2 trilyon dolar ihracat hedefini yakalamış olalım. Bölgeler, dayanışma ve işbirliği ile oluşturdukları sinerjiyle, kendi katma değerlerini oluşturacaktır. Bununla kendi şehirlerini büyüteceklerdir." Şeklinde konuştu…
Bu önemli bir bakış açısıdır ve eğer tam olarak Selçuk Başkanın dedikleri anlaşılabilirse, Türkiye’nin kalkınmasının yolu da bulunur.
Türkiye’nin ağırlık merkezini Marmara’dan Anadolu’nun derinliklerine kaydırma zamanı gelmiştir…
Konya, Van kardeşliğinin işte bu stratejik bakışa da bir kapı aralaması bakımından önemlidir.
Vanlı dostlarımız, Konyalı sanayici ve iş adamlarımızdan yatırım bekliyor…
Bu konuda kurumlarımız ne yapılabileceğine dair bir yol haritası belirlemelidir.
Özellikle Konya Şeker gibi kurumlarımızın ben Van ve genel olarak da o belgedeki illerimize yatırım yapmasının boynunun borcu, bu ülkeye hizmeti, zekatı, sadakası olduğunu düşünüyorum…
Van’dan gelen heyet adına KTO’da DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci konuştu…
Kısa bir konuşmaydı ama bence çok önemli ifadeleri içeriyordu…
Demirci, "Bizler Van'da yaşadığımız deprem sonrası Konya'dan çok yardım gördük. Şimdi de Konya'dan, pazarın yolunu öğretmelerini istiyoruz. Epeyce aldığınız yol var. Bu konudaki birikimlerinizi ve tecrübelerinizi paylaşarak, oradaki arkadaşlarla birlikte büyümenin yolunu bulmamız gerekiyor" diyor.
Vanlı kardeşlerimiz dostlarımız Konya’nın fedakarlığını biliyor ama biliyorsunuz bu güne kadar yapılanlar yetmiyor…
Bugün yatırım yapma, birlikte kalkınmanın yollarını bulma günü…
Şöyle bir düşündüğümüzde, mesela sağlık alanında, eğitim alanında, hayvancılıkta, süt, et, peynir, tereyağı üretiminde, meyve suyu, kuruyemiş gibi birçok alanda Van’da ve genel olarak da Doğu ve Güneydoğu illerimizde yatırımlar yapılabileceğini görürüz…
O bölge oldukça bakir, orada ürettiklerinizi o bölgedeki devlet kurumlarımıza, askerlerimize satsanız bile ciddi kar yaparsınız…
Hem siz kazanın, hem de Türkiye’ye kazandırır…
Bilginiz olsun, bu yatırımlar hem kardeşliğimiz açısından önemli, hem de ülkemizin bölünmez bütünlüğü açısından önemli…
Sizin anlayacağınız, çalışmaya, fedakarlığa her açıdan değecek bir konu Van Konya kardeşliği…