KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Faik Sevimli, kuraklık ve su kaynakları konusunda önemli bilgiler verdi.
‘TARIMSAL KURAKLIĞIMIZ VAR’
Tarımsal sulamada çözüm üretmek gerektiğini ifade eden Sevimli, “Tarımsal bir kuraklığımız var. Bu ciddi bir şey. Bu bir doğal olaydır ama bunu doğal afete dönüştüren biziz. Yüzde 75 tarımsal su tüketimimiz var. Bu konuda ortak bir çözüm üretmek gerekiyor. Bitkinin ihtiyacını sağlayalım ama bunun fazlasını da vermeyelim. Modern sulama yöntemlerinin geliştirilmesi ve şefik edilmesi gerekiyor. Bölgeye göre bitki deseniyle ilgili çalışmalar yapılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
‘EN FAZLA SU TÜKETEN ÜRÜN MISIR’
Sevim, sözlerine şu şekilde devam etti; “Bir bölgede mısır demek yılda 10-15 arasında bir sulama demektir. En fazla su tüketen bitkiyi dikmek, mısır demektir. Yeraltı suyunu kullandığımızda sürekli aşağıya doğru iniş sağlıyor. Bu bir yönetim problemi. Mısıra, yüzeysel su kaynağı yetmiyor. Dışarıdan su getiremiyoruz. Yeraltına sondaj yapmak suretiyle su çekiliyor. Çiftçi de ürünü sulamak zorunda. Bu yüzden çok daha az tüketen, verimli ama katma değeri yüksek olan ürünleri tercih etmemiz gerekiyor. Bu ürünün mısır olmaması lazım. Pancarın da olmaması gerekiyor. Çünkü yerel su hepimizin hazinesi.