Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre meme kanserinin %1’i erkeklerde görülüyor. Kadınlarda meme dokusu, erkeklerde bulunandan daha fazladır. Bu nedenle meme kanserine esas olarak kadınlarda daha sık rastlanıyor ancak erkeklerde bu hastalığa yakalanabiliyor. Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Balcı, erkeklerde görülen meme kanseri riskine karşı önemli bilgiler aktardı.
“KİTLE TESPİT EDİLDİĞİNDE MUTLAKA UZMANA BAŞVURULMALIDIR”
“Pek çok kişi, erkeklerde meme dokusu bulunduğunun ve meme kanserine yakalanabileceklerinin farkında değildir” diyen KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Balcı; “Meme kanseri, memeyi oluşturan dokularda bulunan bazı hücrelerin kontrolden çıkmasıyla oluşur. Meme kanseri, memenin farklı yerlerinden başlayabilir. Çoğu meme kanseri, sütü meme ucuna taşıyan kanallarda, bazıları ise anne sütü yapan bezlerde ortaya çıkar. Normalde işlevsel olmasalar da erkeklerde de bu kanallar ile bezler bulunur ve meme kanseri bu dokularda başlar. Bu kanallar ve bezlerin yanında diğer meme hücresi dokularında da görülen meme kanseri türleri vardır. Her ne kadar birçok meme kanseri türü memede kitle oluştursa da hepsi bu duruma neden olmaz. Memede bir kitle tespit edildiğinde mutlaka bir sağlık uzmanına başvur gerekmektedir. Bu durum, meme kanseri dışında farklı meme hastalıklarının da belirtisi olabilir” şeklinde konuştu.
“AİLE ÜYELERİNDE MEME KANSERİ VAR İSE GELİŞME OLASILIĞI YÜKSEK OLUYOR”
Çoğu meme kitlesinin iyi huylu olduğunu ve kanser olmadığını anlamanın önemli olduğunu söyleyen Balcı; “İyi huylu meme tümörleri anormal büyümelerle kendini gösterir ancak meme dışına yayılmazlar ve yaşamı tehdit etmezler. Memede herhangi bir şişliğin veya değişikliğin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu ve gelecekte kanser riski oluşturup oluşturmayacağını belirlemek için mutlaka bir sağlık uzmanı tarafından kontrol edilmelidir. Kalıtsal meme kanserinde sadece anne, anneanne, teyze gibi anne tarafı değil, baba tarafındaki hala veya babaanneden aktarılan genler de aynı riski oluşturuyor. Bu gibi aile üyelerinde meme kanseri var ise meme kanseri gelişme olasılığı yüksek oluyor” ifadelerine yer verdi.
“ERKEN TEŞHİS, HAYAT KURTARIR”
Erkekler, meme kanserinin öncelikli risk grubu olmadıkları için erken belirtilerini değerlendirmekte geç kalabiliyor. Meme başından gelen kanlı akıntı, meme kanserinin en ayırt edici semptomlarından biri olmasına karşılık, kanserin ilerlemiş evre belirtilerindendir. Yani erkekler bu semptomu beklemeden, meme bölgesinde form değişiklikleri izlendiğinde hekime başvurulmalıdır. Unutmayalım ki; erken teşhis hayat kurtarır” diyerek erken teşhisin önemine dikkat çekti.