Konya’nın son 15 yıl içerisinde büyük bir gelişim kaydettiğinin altını çizen Konya Elektrikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Arif Yeşildaş, “Elektrik sektörü Konya’da oldukça gelişti. Otomasyon, inşaat ve fabrika alanlarındaki çalışmalar sürüyor. Konya’nın herhangi bir eksikliği yok. Konya son 15 yıl içerisinde büyük bir gelişim kaydetti.
Türkiye’ye katma değer sağlayan dış ticaret alanında belirli bir oranı yakaladı. Sanayinin gelişmesiyle birlikte bizim sektörümüz de ilerledi. Otomasyon üzerine ihraç edilen ürünlerin çoğu Konya sanayisinden çıkan fabrikalarından çıkıyor.” ifadelerine yer verdi.
‘OLDUKÇA İLERDEYİZ’
Elektrik sektöründe Konya’nın daha ileride olduğunu vurgulayan Yeşildaş, “Otomatik bir düzende çalışan bir ürünün elektriksiz çalışması mümkün değil. Her yerde elektriğe ihtiyaç var. Elektrik sektörü sanayinin gelişmesiyle birlikte artık daha geniş çaplı bir ivme kazandı. Oldukça ilerdeyiz.
Elektrik dağıtım şirketinin Konya’da bulunması da hem kalite hem de gelişmişlik açısından ön planda tutuyor. Otomasyon alanında imar edilen makinelerin hepsi otomatik düzende çalışan makineler. İşgücüne fazla ihtiyaçları yok. Ama bunların yazıları, panoları elektrikçilerin çalışmalarından çıkar. Konya’daki ustalarımız bu konuda oldukça bilinçli ve bilgili. Gelişme kaydetmeye devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.
‘ARA ELEMAN SORUNUMUZ VAR’
Her sanat sektöründe olduğu gibi elektrik sektöründe de ara eleman eksikliği yaşadıklarını dile getiren Yeşildaş, “Maalesef eğitimden kaynaklanan bir ara eleman sorunumuz var. Herkesin ‘çocuğum okuyacak’ düşüncesi ile hareket etmesi sanatkarlığı geride bıraktı. Zorunlu eğitimin de etkisi oldu. Önceden sadece okumak isteyen okuyordu. İstemeyenler de sanayide çırak olarak işe başlayıp işi en temelinden öğreniyorlardı. Belirli bir aşama kaydettikten sonra usta olarak sektörde çalışmaya devam ediyordu. Şu anda Konya’mızın sanayisini çalıştıran, kalkındıran kişiler çıraklıktan gelen ustalar.” diye aktardı.
‘DAHA DEĞERLİ OLDUĞU FARK EDİLDİ’
Günümüzde sanatın okumaktan daha değerli olduğunun farkına varıldığını belirten Yeşildaş, “Okullarda teknik bilgiler veriliyor ama pratik çalışmalar önde olmadığı için ara eleman sorunu büyüdü. Ebeveynlerin de bilgilendirilmesi gerekiyor. Üniversite okuyup kendilerine ivme kazandırabilecek çalışma yapamayan kişilerin işsiz kaldıkları bir gerçek.
İşte bu yüzden ebeveynlerin çocuklarını sanata yönlendirmelerini öneriyorum. Elektrikte bu alanda çok önemli bir yer teşkil ediyor. Her alanda lazım. Ama son yıllarda çıraklık okullarında bir talep artışı oldu. İlerleyen dönemlerden ümitliyiz. Okuma alanında kafa karışıklıkları yaşandı. Karışık bir süreç geçti ama bence sanatın daha değerli olduğu, maddi açıdan da daha fazla kazandırdığı fark edildi.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.