Togg fiyatının açıklanmasıyla birlikte umutlu bekleyiş başladı. Yapılan açıklamaya göre, elektrikli otomobilin başlangıç fiyatı 953 bin TL olacak. Togg, C-segment elektrikli SUV modelinin fiyatı ile birlikte, aracın ismini de açıkladı. Buna göre, otomobilin adı T10X şeklinde belirlendi. Otomobil için ön siparişler 16-27 Mart tarihleri arasında Togg web sitesi üzerinden alınacak. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Konya Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Abdullah Acıbadem, Togg’un piyasaya girmesiyle birlikte araç piyasasının düzeleceğini söyleyerek, “Piyasada şu an sıfır araba yok. Sıfır araba olmaması piyasayı epey yükseltti. Yükseliş hala da devam ediyor. 3 yıl içerisinde yüzde 600-700 gibi fiyat artışı vardı. Ama Togg inşallah bu fiyat artışlarına dur diyecek. Togg bu fiyat artışlarına karşı umut olacak. Vatandaşlarımız umutla, heyecanla bekliyor.” dedi.
‘FİYATIYLA REKABET EDECEK’
Togg’un kalitesi, donanımı ve uygun fiyatıyla araç piyasasında rekabet edeceğini vurgulayan Acıbadem, “Togg, gerçekten rekabet edecek bir fiyatla piyasaya geldi. Elektrikli bir araç için 953 bin lira iyi bir fiyat. Togg, görsel anlamda çok güzel ve kaliteli görünüyor. Hem de emsallerine göre çok dolgun bir araç. Teknolojik ve özellik bakımından da ciddi anlamda donanımlı. Yine fiyatı emsallerine göre düşük rakamda. Burada bizim en çok beklediğimiz durum, üretim noktasında yeterli sayıda aracın piyasaya dağıtılması. Eğer bu sağlanırsa 3 yıldır durmayan yükselişte ve hareketli olan piyasayı Togg’un gelmesiyle düzeleceğini ümit ediyoruz.” şeklinde konuştu.
‘YÜKSELİŞLERİN ÖNÜNE GEÇECEK’
Araç piyasasının Togg ile düzelebileceğini belirten Acıbadem, “Vatandaşımız umutla, heyecanla Togg’u bekliyor. Birçok kişiden arabasını satıp TOGG alacağını duyduk. Bu yüzden Togg’un bir an önce piyasaya yayılmasını, seri üretiminin hızlanmasını ve arz talebin sağlanmasını bekliyoruz. Araç piyasasındaki bu yükselişe, ikinci el araçların bile sıfırın üzerinde satılması gibi sorunlara Togg’un bir nebze de olsa engel olacağını düşünüyoruz. Nisan ayında da araç teslimatlarına başlanacağı söylendi. İnşallah hayırlı olur.” ifadelerine yer verdi.
‘SIFIR ARAÇ SIKINTISI TOGG İLE BİTECEK’
Yaşanan sıfır araç sorununun Togg ile düzelebileceğini aktaran Acıbadadem, “Son üç yıldır pandemi süreci, lojistik ve ham madde sıkıntısı, fabrika kapasitelerinin yüzde 30-40’lara kadar düşmesiyle haliyle araç piyasasında sorunlar yaşandı. Bu sadece Türkiye endeksli değil. Araç bulma noktasında tüm Avrupa’da da ciddi sıkıntı var. Ama bunların arasında en çok etkilenenlerden bir tanesi maalesef Türkiye. Çünkü Almanya’da, Fransa’da, İtalya’da üretilen bir araç Türkiye’ye daha kısıtlı bir şekilde geliyor. Bayilere gelince de distribütörler, gelen araçları direk piyasaya sürmüyorlar. Araçları karaborsa satıyorlar. Distribütörün açıkladığı araç fiyatıyla, sattıkları fiyatın arasında yüzde 20’lere kadar bir fiyat farkı var. Sıfır araç sıkıntısının da Togg ile düzelebileceğini düşünüyoruz.” sözlerine yer verdi.
‘ŞARTLAR ŞAHISLAR İÇİN DE GELMELİ’
Sıfır araç satımında şirket ve galerilere gelen şartların kişiler için de uygulanması gerektiğini dile getiren Acıbadem, “Geçen yıl Ticaret Bakanlığımız bir yasa çıkarmıştı. Galeriler, şirketler aldıkları sıfır aracı 6 ay, 6 bin kilometre satamaz şartı gelmişti. Biz bu şartın şahısları da kapsamasını istedik. Kenarda birikimi olan şahıslar, ihtiyaçları olmadığı halde bayilerden araç alıyorlar ve internet üzerinden bu araçları satıyorlar. Bu da araç piyasasını etkiliyor. Bu şartların kesinlikle şahısları da kapsaması gerekiyor. Bakanlığımıza da bu konuda müracaatta bulunduk. Ramazan ayı da geliyor. Bu ayda ticarette Konya, diğer illere göre biraz yavaşlıyor. Geçtiğimiz Ramazanlarda da böyleydi. Ama bayram öncesinde daha fazla hareketlenir diye düşünüyoruz.” dedi.
‘DEPREMİN ÇOK FAZLA ETKİSİ OLMADI’
Yaşanan depremin araç piyasasındaki yükselişe çok fazla etkisi olmadığını söyleyen Acıbadem, “Depremde epey bir araç hasra gördü. Konya Sanayisinin diğer illere göre daha kapsamlı olması ve bölge olarak daha yakın olmasıyla sanayiye çok sayıda hasarlı araç geldiğini gördük. Araçların yeniden tadilatları yapılıyor. Mekanik hasarlar onarılıyor. Ama araç piyasasını çok fazla etkilemedi çünkü deprem öncesinde de piyasa bu şekildeydi. Hep fiyatlar yukarı doğru gidiyordu. Depremde evi hasar görüş sadece arabası kalmış insanlar var. Elindeki arabayla farklı şehirlere gidip, aracını satarak düzen kurmaya çalışan vatandaşlarımız var. Bankada parası olup araba alanlar da var. Ama sektöre büyük bir etkisi olmadı. Depremde binlerce insanımız vefat etti. O vatandaşlarımızın araçları da hasarlı veya hasarsız piyasa çıktı.” diye aktardı.
• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ