Yüz ölçümü itibariyle birçok ülkeden daha büyük olan Konya; Konya Modeli Belediyecilik anlayışıyla büyükşehirler arasında birçok alanda ön plana çıkıyor.
Büyükşehirler bir kenara, Konya özellikle toplu ulaşımda neredeyse tüm Türkiye’ye fark atıyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Daire Başkanlığı; her gün 72 tramvay ve 665 otobüs ile hizmet veriyor. Otobüslerle 2 bin 400 sefer yapılırken, günlük toplam 90 bin kilometre mesafe kat ediliyor.
Tüm bunların yanında Konya Büyükşehir Belediyesi, öğrenci biniş ücretlerine 5 yıldır; yetişkin biniş ücretlerine ise 3 yıldır hiç zam yapmadı. Halihazırda öğrenci 1 lira 55 kuruş; yetişkin ise 2 lira 50 kuruş vererek toplu ulaşım hizmetlerinden faydalanabiliyor. Uygulanan fiyat politikası itibarıyla Konya, toplu ulaşımda Türkiye’nin en ucuz şehirlerinin başında geliyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi, en ucuz ulaşım hizmeti verirken yeni araçlarla ulaşım filosunu da güçlendiriyor. Bu sene filoya eklenen 107 yeni otobüsle birlikte ulaşım konforu da artıyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşımda ortaya koyduğu bu performans hakikaten de takdiri hak ediyor.
Biz de zaman zaman bu konuya değiniyor ve hem Başkan Altay’ın hem de Toplu Ulaşım Daire Başkanlığı’nın hakkını vermeye çalışıyoruz.
Toplu ulaşım hizmetinin daha iyi yerlere gelmesi için bizler de elimizden gelen katkıyı her zaman veriyoruz.
Bu katkı bazen önerilerden oluşuyor bazen de eleştirilerden…
İşte bugün de bu köşede yine birkaç öneride ve talepte bulunacağım. Vatandaşın tarafıma ilettiği talepleri de dile getireceğim.
Öncelikle durak sayısı ile başlayacağım.
Toplu ulaşımın hem konfor hem de fiyat avantajı nedeniyle en fazla ilgi gördüğü şehir olan Konya’daki durak sayısı hayli fazla. Bu nedenle de hem zaman hem yakıt konusunda gereksiz bir yük oluşuyor. Otobüsler de dur, kalk yapa yapa daha fazla yıpranıyor. Durak mesafesinin bu kadar yakın olmasını şahsen doğru bulmuyorum.
Örneğin bizim gazetenin bulunduğu Ankara Caddesinde 200 metreye 4 durak düşüyor.
Hava Lojmanları önünden başlayan durakların ikincisi bizim gazetenin önünde, üçüncü durak Dolapoğlu Lisesi’nin önünde, dördüncü durak ise Enn Tepe’nin önünde. Bu kadar yakın mesafede 4 tane durak biraz fazla değil mi sizce de?
Eyvallah, belediye vatandaşı düşünüyor, vatandaşın ayağı çamura bile deymiyor toplu ulaşım kullanırken ama bu kadar iyilik biraz fazla sanki.
Vatandaş birazcık yürüyüversin bence.
Bir de ayrıca, durak sayısı nedeniyle verimliliğin düşmesi yüzünden bazı hatlarda da otobüs eksikliği oluşuyor.
Mesela Gödene Toki ile alakalı olarak sürekli mesajlar alıyorum. Son olarak bir vatandaş gazetemize gelerek taleplerini iletti.
Toplu Ulaşım Daire Başkanlığı’nın bu talep ve şikayetleri göz önünde bulundurup hizmet kalitesini daha iyi seviyeye çıkarması adına, gazetemize gelen bu vatandaşın taleplerini aynen aktaracağım.
Gödene Toki’den hareket eden ve ekspres diye tarif edilen otobüslerin sayısının düşürülmesi önemli bir mağduriyete yol açtı. Bu konuda belediye ile defalarca görüştük ama bir sonuç alamadık.
Hat uzun olduğu için, Toki otobüsüne diğer güzergahlardaki yolcuların binmesi de büyük bir mağduriyet oluşturuyor. Otobüste iğne atsanız yere düşmüyor.
Ayrıca Gödene Toki bölgesinden hareket eden otobüs sayısının az olması ve sefer süreleri arasındaki mesafenin geniş olması nedeniyle özellikle sabahları işe giderken sorun yaşıyoruz. Servislerimizi kaçırıyoruz ve işimize geç kalıyoruz.
Kültürpark ve Gödene Toki arasında takriben 44 durak sayısı var. Bu da ulaşım süresinin çok uzamasına sebep oluyor.
Biz buna istinaden sabah saat 6.30’dan 8.30’a kadar 20 dakikada bir ekspres otobüs verilmesinin doğru olacağını düşünüyoruz.
Biz Gödene Toki otobüslerinin Kültürpark’tan hareket ettikten sonra, Anıt, Meram Eski Yol köprüsünün ayağı, Meram Belediyesi yakınındaki durak, Mismar Market, Konak, Atiker Petrol, Çelikkayaların oradaki polis karakolu duraklarında durması ve bu şekilde durak atlayarak gitmesinin daha verimli olacağına inanıyoruz. Hat düzenlemesi bu şekilde yapılırsa Gödene Toki’nin ulaşımı çok rahatlar.