Turgut Cansever’in çok güzel bir sözü var.
“Bir şehri imar ederken, nesli ihya etmeyi ihmal ederseniz, ihmal ettiğiniz nesil imar ettiğiniz şehri tahrip eder.”
Önceki akşam Başkan Uğur İbrahim Altay’ın “Benim Şehrim” isimli Proje Tanıtım Programı’nı takip ederken, tam da bu cümle geldi aklıma…
Uğur Başkan’ın kadınlara, çocuklara ve gençlere dair projeleri aslında onun sadece şehrin imarını değil, çocukların ve gençlerin geleceğini de düşündüğünü tekrar gösterdi.
Bir ülkede alt yapı ve üst yapı faaliyetleri bir şekilde yapılabilir. Hastaneler, binalar dikilebilir. Hatta bu konuda dev atılımlar da olabilir.
Fakat asıl şehirlerde yaşayan nesil o ülkeyi ayakta tutar. Şehirlerin beyinleri onlardır. Eğitim ve kültür konularının içini tam manasıyla dolduramazsak eğer şehir kökünden çürümeye mahkûm olur.
Başkan Altay’da böyle düşünmüş olacak ki, yeni dönemde yapacağı yatırımlar içerisinde kadına, gençliğe ve çocuğa yönelik projeleri dikkat çekecek kadar fazlaydı.
Özellikle Ekranla Oynama Akranla Oyna Projesi, 31 ilçeye gençlik merkezi yapma fikri, yine yeni dönemde ASEM ve KOMEK’lere daha çok önem verilmesi ilk gözüme çarpanlardı. Bunların yanı sıra Kültür Vadisi Projesi ve Açık İnternet Projesi ile teknolojiye dair yapmayı düşündüğü planlarda göz doldurdu diyebilirim. Başkan ayrıca kitap okumanın da önemine vurgu yaparak, Eski Askeri Hastane’nin yerine yapılacak olan Konevi Kütüphanesi’nin de müjdesini vermiş oldu.
Aslında benim bunlar içinde en merak ettiğim, Kültür Park içine eski tramvaydan yapılması planlanan nostaljik alan… Galiba bir zamanlar kullanmaktan hiç memnun olmadığımız, o zamanın Selçuk Üniversitesi öğrencilerini sık sık yollarda bırakan tramvaylar, artık şehrin merkezine eğlence mekânı olarak yerleştirilecek.
Ayrıca yine dikkat çeken bir başka detay da Konyapedya oldu benim için. Tıpkı Wikipedia gibi içerinde Konya’ya dair her şeyi bulabileceğimiz bir site planlanıyor. Gayet zekice ve mantıklı düşünülmüş bir detay aslında… Hatta tüm şehirler için yapılabilir diye düşünmedim değil. Çünkü gençlerin ve çocukların bilgiye teknoloji ile ulaştığı artık herkesin malumu… Eğer ki böyle derli toplu bilgilerin bulunduğu bir mecra olursa şehir hakkında hem daha gerçekçi hem de daha sağlıklı bilgilere ulaşılabilir.
Bunların hepsi gelecek adına sevindirici yatırımlar…
Evet, kabul edelim ki dönem dönem medeniyetlerin iniş ve çıkışları olabilir. Ancak bir gün biri gelir ve o medeniyetin nasıl değerlendirilmesi gerektiğini görür ve seviyeyi yükseltir. Bu tarih boyunca da böyle olmuştur. Gelecekte de elbette böyle olacaktır. Özellikle Konya için söylemek gerekirse hep bir kültürel anlamda eksiklik gözlemlerdim. Ama sanırım artık bu eksiklikler giderilmeye başladı.
Bakıldığı zaman Konya’nın köklü bir kültürel mirası vardı. Ve hep bir köşede durup bizim görmemizi beklerdi. Şimdi kültürümüze de biraz bakma zamanı geldi galiba.
Biz kültüre, eğitime, sanata sahip çıkar onları başköşemize oturtursak, onlardan gelen ilham çocuklarımıza sirayet eder.
Böylece naif ve zeki bir toplum inşa edilir.