TUSAŞ Genel Müdürü İLK KEZ o detayı açıkladı: KAAN, F-16'yı 2028 yılında tamamen koltuğundan edecek!

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, katıldığı programda Milli Muharip Uçak'ının özelliklerini değerlendirdi. Kotil, KAAN'ın F-35'lerin üstünde bir uçak olduğunu belirtirken, "F-35'in üstünde bir uçak bu. 2028'de Hava Kuvvetleri'ne 20 tane teslim edilecek. 2029 itibarıyla ayda 2 tane üretilecek. Türkiye istediği ülkeye satabilir. Bu da bugünkü rakamla yılda 2.4 milyar dolarlık ihracat yolu açar." dedi.

Türkiye'nin Milli Muharip Uçağı KAAN, bir kez daha vitrine çıktı. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, katıldığı programda Milli Muharip Uçak'ının özelliklerini değerlendirdi. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, KAAN'ın Amerikan yapımı F-35'lerin üstünde bir uçak olduğunu belirtirken, "KAAN, F-35'den üstün bir uçak. Güreşeceği uçakları ABD, Rusya ve Çin'de var. Tepe minderin uçağı bu" dedi.

KAAN F-35'İN ÜSTÜNDE BİR UÇAK

Milli Muharip Uçak KAAN, Türkiye'nin havacılık tarihinde büyük kilometre taşı olarak ifade ediliyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, katıldığı bir programda merak edilen soruları cevaplandırdı.

100 MİLYON DOLAR

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, KAAN'ın fiyatıyla ilgili ilk kez açıklamalarda bulundu. Kotil, yaptığı açıklamada KAAN MMU gibi bir uçağın en az 100 milyon dolar olacağı belirtildi.

Kotil fiyatlandırmadan şu şekilde bahsetti:

"Böyle uçak normalde 100 milyon dolara satılır. Şu an fiyatını söyleyemeyiz, ama böyledir."

Kotil aynı zamanda TUSAŞ'ın 2028 yılında 20 adet KAAN Blok-10 uçağının Hava Kuvvetleri'ne teslim edileceğini bir kez daha dile getirdi.

"YARIŞA SONRADAN GİRDİK AMA SONDAN GİRMEDİK"

Biz uçakları bitirdikten sonra uçuş işletmeye teslim ederiz. Sık sık uçacak. 2025'te teslimatı başlayacak. Ayda iki tane üreteceğiz. Hem hava kuvvetlerimize hem de ihracat olarak. Koca bir radar gelecek ve küçük bir F-16 olacak. Geldiği zaman bugünkü F-16 kadar yetenekli. Daha az yük alıyor, hızı biraz daha düşük ama işe yaracak. Yarışa sonradan girdik ama sondan girmedik.

Biz insana yatırım yaptık. Ben TUSAŞ'a 2016'da başladım. Bin 200 mühendisimiz vardı şuanda 6 bin mühendisi geçtik. 5 bin tane genç yetişti ve bunları onlar yaptı. Onların eseri. Yeni yüzyıl var. Bu Türklerin yüzyılı. Geçmiş geride kaldı artık.

"ÜLKEMİZ İSTEDİĞİNE SATAR"

Bu serinin sonu. Beşinci nesil savaş uçağı. Yanında ANKA 3'ümüzde altıncı nesil savaş uçağı olacak. Bu yılın sonunda uçacak inşallah. Üzerinde bir sürü izleyen her yeri gören bir proje oldu. Yüzde yüz yerli bir proje. Böyle uçak normalde 100 milyon dolara satılır. Şuan fiyatını söyleyemeyiz, ama böyledir. F-35'in üzerinde bir uçak. 2028'de hava kuvvetlerimize teslim ediyoruz. 2029 itibariyle ayda 2 tane üreteceğiz. Bu da 2.4 milyar dolar eder. Ülkemiz istediğine satar. Artık kime satıp satmayacağımıza biz karar vereceğiz. Ülkenin bekası için önemli bir uçak.

TUSAŞ KAÇ ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR?

Savunma ihracatı küresel çapta çok önemli. Geçen yıl 4.4 milyar dolar ile kapattık. Bu yıl 6 milyar doları geçmeyi hedefliyoruz. Türkiye'nin savunma sanayi ihracatında gün geçtikçe artıyor. Ülkeye bunlar ekonomi getiriyor. Çakma ambargolar ile nasıl canımızın nasıl sıkıldığını biliyoruz. Savunma sanayii alanında gelişemeyen ülkeler dik duramaz. Biz şükür dik duruyoruz.

Gündem Haberleri