Hayda nereden çıktı bunu nasıl başaracağız? Diyenler çıkacaktır, cevabını önce verelim sonra devam edelim…
Biyoetanol ile başaracağız bunu…
2013 yılı aslında birçok açıdan da yenilikleri getirdi biliyorsunuz. Bunlardan bazıları işte malumunuz bu yıl içerisinde nüfus cüzdanlarımız değişiyor, yine avuç içi tarama ile tedavi dönemi bütün ülke genelinde başlamış oldu. Yine 2013 yılı itibariyle İl Özel İdareleri ve İl Meclisleri de tarih oluyor, Büyükşehir Meclisleri vilayet meclisleri haline gelmiş oluyor.
Ve evet 1 Ocak itibariyle benzine % 2 oranında EPDK'nın aldığı kararla biyoetanolün katılması da mecburi hale geldi.
Gelecek yıldan itibaren ise bu oran %3’e çıkarılıyor. Hükümet cari açığı kapatmak istiyor ve bunun yolu da malumunun enerjide yerli kaynakların kullanımın artırılmasından geçiyor.
Konu önemli ama gerçekten çok önemli… Neden önemli izah edeyim, zira biyoetanol şeker pancarı, soya, yağlı bitkiler, buğday, mısır gibi ürünlerden üretiliyor. Tarımın merkezi Konya ve zaten şu anda ülkemizde biyoetanolun en fazla üretildiği il Konya ve tabi ki bunu başaranda Konya Şeker.
Konya Şeker biyoetanol üretimine 2007 yılında başlamış. Ve yıllık üretim kapasitesi ise 84.000.000 milyon litre…
Peki, Türkiye’nin ne kadar biyoetanol ihtiyacı var?
Türkiye yıl içerisinde yaklaşık 2,5 milyon ton benzin tüketiyor. 2012 verileri daha yayınlanmadı ama 2011 yılında 2 milyon 414 bin 872 ton benzin ihraç etmişiz.
Türkiye’nin şu an için biyoetanol ihtiyacı buna göre yaklaşık 500 bin ton civarında. Konya Şeker ise (yanlış hesap etmiş olabilirim, lütfen doğrusunu hesap eden olursa beni de bilgilendirsin) 67200 (atmış yedi bin iki yüz) ton biyoetanol üretiyor. Bu rakamlarla Konya Şeker aynı zamanda Türkiye’nin en büyük biyoetanol üreticisi konumunda.
Recep Konuğu büyük yapan işte bugünü görerek 2007 yılında biyoetanol fabrikasını kurmasıdır.
Neyse hesabımıza biraz daha devam edelim; tabi böyle olunca Türkiye’nin açığı 400 bin tonun üzerinde görünüyor. Çeşitli illerde de biyoetanol üretimi yapan yerler var ama bu rakamlara hala ülkemiz ulaşamıyor.
Dünya’daki en büyük üretici ülke ise Brezilya imiş, Roman’ya ve ABD’de ciddi üretici ülkelerden…
Biyoetanol aynı zamanda temiz bir yakıt, hükümet bu yakıtın temizliği için de mecbur kılıyor. Yani biz iyi bir planlama yapamazsak benzin yerine biyoetanol ithal etmeye başlarız. Yine ithal, yine ithal…
Bakın bizim ülkemizde onlarca şeker fabrikası var, bu fabrikaların çoğu zarar ediyor. Zarar ettiği için zaten malıyla mülküyle satışa çıktı birçok fabrika dönüp yüzüne bakan olmadı.
Oysa bu fabrikalarda çok rahat Konya Şeker’de Sayın Türkmen Beyimiz Recep Konuk’un yaptığı devrim yapılabilir ve bu fabrikalarda ülkemizin ihtiyacı olan biyoetanol üretilir. Konya Şeker ile Tarım Bakanlığı bir ortak proje geliştirir ve bütün Şeker Fabrikalarımızda da Konya Şeker’in metotları uygulanır, yönetim sistemi uygulanır buralarda da biyoetanol üretilir.
Ama bunlar için planlama, üretim, vizyon gerekiyor. Yoksa kuru memur mantığı ile bu değişimler olmaz.
Ben zaman zaman Konya’da bile bu kadar değişimi dönüşümü başarmış Recep Konuk’la ilgili tuhaf haber ve yorumlar görüyorum. Dana altında buzağı arasa iyi, bakıyorum farenin altında buzağı arıyor.
Lahavle, tür farklı, yapı farklı, algı farklı ama arıyor. Yangından komedi çıkarandan tutunda kendi değerlerimizi üç kuruşluk menfaat için yerden yere vurmaya çalışan zavallıya kadar bir sürü ahir zamanlık tuhaf tip…
Neyse efendim Hollanda keşfetti Konya Şekeri bizim ülkemiz hala keşfedeyim mi diye sağa sola bakıyor.
Oysa bizim ülke olarak kaybedecek vaktimiz yok. Biz bir an önce üretimi artırmalı ve kendi benzinimizi, motorinimizi kendimiz üretir hale gelmeliyiz.
Rabbimiz bu toprakların altına petrolü fazla koymamış ama üzerine dünyayı değiştirecek akılları olan insanları koymuş.
Biz o zekamız, aklımız ile tarımda üretimimizi artırmalı, daha fazla şeker pancarı üretmeli, daha fazla mısır üretmeli, daha fazla buğday üretmeliyiz.
Sayın Recep Konuk gibi değerlerimizin kıymetini bilmeliyiz. Bu ülkede düne kadar tarım nerede ise angarya görülüyordu. E bu algıyı değiştirdik Şükür ve tabi bu süreçte Sayın Recep Konuk’un tarımın sanayileşmesine yaptığı katkı yadsınabilir mi? Şimdi biz Sayın Recep konuktan daha fazla yatırım yapmasını istemektir.
Bu topraklarda daha fazla üretim yaparak kalkınabiliriz. Başka yapabileceğimiz bir şey de yok.
Rakamlar ortada ve Rabbimiz fırsat içinde fırsat sunmuş. “Üretin, çalışın, dünyanın en zengin ülkesi olun” demiş.
Konya doğru tarım uygulamaları ile bunu başarabilir. Cari açığı yok edebilir, Türkiye’yi dünyanın en zengin ülkeleri arasına katabilir. Bunun örneklerini Konya Şekerle gördük.
Konya çalışırsa ülke kazanacak, ülkenin dışa bağımlılığı bitecek, Türkiye dünyanın en önemli ülkesi olacak…
Bunu istemeyen var mı Allah’ınızı severseniz?