Türkiye’de ilk ve tek olan Konya derneği takdir topluyor

Konya yaklaşık 3 binin üzerindeki camisiyle Türkiye’de en çok camisi olan iller arasında ikinci sırada yer alıyor. Bu noktada Türkiye’de ilk ve tek olan Konya Camileri Temizleme Derneği her gün aktif olarak cami temizliği yapıyor.

Konya’da kurulan Konya Camileri Temizleme Derneği, kent merkezi ile ilçe ve köylerinde tüm cami ve mescitlerin temizliğini yapıyor. Konuyla ilgili bilgiler veren Konya Camileri Temizleme Derneği Başkanı Rıza Mendi, “Camiler Allah’ın bize bahşettiği en güzel nimetlerden biridir. Uzun yıllardır camilerle ilgili faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Camilerimize olan bu sevgimizi resmiyete dökmek ve bu noktada faaliyetlerde bulunmak için Türkiye’de ilk ve tek olan Konya Camileri Temizleme Derneğini kurduk. Camilerin bakımını ve temizliğini yapıyoruz. Bir insan bir cami yapar ama eğer ki temiz olmazsa cemaati az olur.” dedi.

‘CAMİNİN SADECE İÇİYLE DEĞİŞ DIŞIYLA DA İLGİLENİRİZ’

Konya’daki camilerin iç ve dış bakımlarını yaptıklarını belirten Başkan Rıza Mendi, “Konya Camileri Temizleme Derneği olarak kurduğumuz 6 kişilik ekibimizle her gün 1-2 cami temizliyoruz. Yılda 500 tane cami temizliği yapıyoruz. Boş kaldığımız zamanlarda türbelerin temizliğini de yapıyoruz. Yatırlarımızın kabirlerini temizliyoruz ancak önceliğimiz her zaman camilerimizi temizlemek oluyor. Konya’da yaklaşık 3 bin 500 tane cami var. Bunların hepsine ulaşmaya çalışıyoruz. Derneğimizde toplam 20 tane üyemiz 6 tane de çalışanımız var. Camileri temizlemeye gitmek için bir tane de aracımız bulunmaktadır. Aracımızın içerisinde bütün ekipmanlarımız bulunmaktadır. Bir camiye gittiğimiz zaman camının halisini yıkarız, mihrabını, minberini, avizesini temizleriz. Tuvaletleri temizlenir, şadırvanları temizlenir bahçe bakımı da yapılır. Caminin sadece içiyle değil dışıyla da ilgileniriz. Cemaat secdeye vardığında kötü bir koku almasın diye secdeleri temizlerken güzel koku da kullanıyoruz” şeklinde konuştu.

‘CAMİNİN TEMİZLİĞİ HER MÜSLÜMANIN VAZİFESİ’

Camilerin temizliğinin aslında her Müslümanın vazifesi olduğunun altını çizen Rıza Mendi, “Camileri Temizleme Derneğimizde çalışan 6 elamanımızın masraflarını ve malzeme tedarikimizi camide yapılan bağışlardan, üyelerimizin desteklerinden, eşin dostun sağladığı yardımlarla karşılıyoruz. Konya’daki camilerin sayısının fazla olması bizi zorlamıyor. Çünkü camilere yapılan temizlik yüzeysel olmadığı için uzun süre gidiyor. Çarşı tarafından ya da merkezi yerlerde olan camiler yılda bir kere temizleniyor. Ama köylerde, mahallerde yani merkezi yerde olmayan camiler cami temizliğini her yıl talep etmiyorlar. Çünkü yapılan temizlik onlara en az 2-3 yıl gidiyor. Camiler bizim mekanımızdır, Allah’ın evleridir. Bizim inancımızda bu vardır. Caminin temizliği aslında her Müslüman’ın vazifesidir. Temizlik içimizde olan bir şey biz de bunu büyütmeye çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘CAMİLER MÜSLÜMANLARIN OKULUDUR’

Camilerin de bir okul olduğunu, okulların temiz tutulduğu gibi camilerin de temiz tutulması gerektiğini vurgulayan Mendi, şöyle konuştu: “Camiler Müslümanların okuludur. Halkıyla, imamıyla, diyanetiyle bir bütündür. İnsanın doğumundan ölümüne o kadar o cami vardır. Biz de bundan sebepleniyoruz. Arkadaşlarımızla görüşecek dahi olsak camiden sonra görüşelim diye tabir ediyoruz. Yaklaşık 17 yıldır ivedilikle cami temizliğini yapıyoruz. Köylere, kasabalara gidiyoruz. Herhangi bir zorluk çekmiyoruz. Eşimizin dostumuzun yardımları da sürüyor. Konya’nın 31 ilçesinin 31’ine de giriyor. Örneğin arkadaşlarımız bugün Ilgın’a gittiler. Cami yoğunluğunda dolayı iki gün orada kalacaklar. Oradaki camileri temizleyecekler geri dönecekler. Önceki gün Konya’nın Sarayönü ilçesinin çarşı camisine gittiler. Orası çarşı camisi olduğu için yoğunluk çoktur. Biz vatandaşın sıklıkla gittiği camilere öncelik veriyoruz. Çünkü mahalle camisiyle merkez cami aynı vasıfta değiller.”

‘MÜBAREK GÜNLERDE ÖZEL ETKİNLİKLER’

Sadece cami temizleme değil mübarek günlerde çeşitli etkinlikler yaptıklarının da bilgisini veren Mendi, “Camiler Haftası geldiğinde Konya Camileri Temizleme Derneği olarak Konya İl Müftülüğü ve Diyanet iş birliğinde çeşitli faaliyetlerde bulunuyoruz. Yapılan yarışmalarda ödül kazanan imamlara, din görevlilerine, Türkiye birincisi olanlara ödüllerini veriyoruz. Konya pilavı ikram ediyoruz. Aynı zamanda mübarek aylarda camiye gelen cemaatimize ayrı ikramlarımız oluyor” diyerek sözlerini tamamladı.

• SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

Konya Haberleri