Türkiye'de ilk kez Konya'da yapıldı

Selçuklu Belediyesi tarafından yapılan kedi evleri ve besleme istasyonları, sokak hayvanlarına yuva oluyor. Günlük olarak mama ihtiyacı karşılanan kedi evlerinde birçok hayvan barınıyor.

Selçuklu Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından ilçede bulunan 100 adet kedi besleme istasyonu, 30 adet köpek besleme istasyonu ve 20 kuş besleme istasyonunda her gün aralıksız olarak yemleme ve sulama çalışması yapılıyor. Türkiye’de ilk olarak Selçuklu Belediyesi tarafından yapılmış olan kedi evlerinde birçok sokak kedisi besleniyor ve barınıyor.

Kedi evleri hakkında bilgi veren Selçuklu Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü ve Veteriner Hekim Sami Akıncı, “Kedi evleri, 5199 sayılı yasa gereği bize verilen bir görevdir. İlk olarak 20 kedi evi ile başladık. Daha sonra vatandaşın talebi ve bizim de uygun gördüğümüz noktalara evleri bıraktık. Şu anda ilçemizde toplam 100 tane kedi evimiz bulunuyor. Bu evlerin bir kısmı ahşaptan, ev tarzında, 6 gözenekli, diğer kısmı da sadece beslenme tarzındadır. Sabit bir alan değildir. Kediler mamalarını yedikten sonra mahallede dolanmaya devam ediyorlar. Bazı kediler de orada barınıyor.” şeklinde konuştu.

‘AÇ KALMAMALARI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ’

Yem Dağıtım Ekibi ile günlük mama dağıtımları yapıldığının altını çizen Akıncı, “Kedi evleri içerisinde barınmayan kedi sayısı daha fazla. Çok fazla barınmıyorlar. Genellikle mamalarını yedikten sonra gidiyorlar. Bunun için Kedi Besleme İstasyonlarını arttırmaya yönelik daha fazla çalıştık. Evlere ve istasyonlara rutin olarak sürekli mama takviyesi yapıyoruz. Yaklaşık olarak yıllık 15 ton kedi maması dağıtıyoruz. Sokak kedilerinin aç kalmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Bunun için sadece yem dağıtım ekibimiz var. Mama, yem, suluk dağıtımları düzenli olarak yapılıyor. Eksikleri varsa onlar da gideriliyor. Aynı şekilde köpek istasyonlarımız da var. Köpek İstasyon sayımız da şu anda 27. Şehrin sakin noktalarında bulunuyor. Beslenme ihtiyaçlarını oradan karşılıyorlar. Günlük olarak yine mama takviyesi yapılıyor.” ifadelerine yer verdi.

‘TÜRKİYE’DE İLK’

Kedi evi projesinin ilk olarak Selçuklu Belediyesi tarafından yapıldığını vurgulayan Akıncı, “Kanun çıktıktan sonra Türkiye’de ilk Kedi evi, besleme istasyonunu kuran belediye biziz. Bu konuda çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz. Kış soğuklarının yaklaşmasına karşı da çalışmalarımız var. Bu konuda hazırlıklıyız. Kar yağdığı zaman kuşların aç kalmaması için de buğday kırması alımımız oldu. Onları da unutmadık. Park, bahçe ve uygun noktalara atıyoruz. Kış döneminde hayvanların aç kalmaması için çaba gösteriyoruz. Acil müdahale ekibimiz var. Trafik kazalı, yaralı, hasta hayvanlarımıza gerek vatandaşımızın bildirmesi gerekse de ekiplerimizin görmesi sonucu onları fakültemize götürüyoruz. Fakültede tedavi edildikten sonra onu barınağımıza aktarıyoruz. Gözetim altında tutuyoruz. Tamamen iyileştikten sonra da alındığı ortama tekrar bırakıyoruz. Onları korumak bizim görevimiz. Yakın zamanda maalesef Konya’mızda yaşanan menfur olay dolayısıyla da çok üzüntülüyüz. Bu kadar emek, bu kadar çaba sarf ediyoruz. İnşallah vatandaşımız bu noktada bizim bu çabamızı görür ve bu çabamıza destek verir.” sözlerine yer verdi.

‘TEPKİLER OLUMLU ANLAMDA DEĞİŞTİ’

Vatandaşların kedi evleri hakkında ilk başta tepki gösterdiğini söyleyen Akıncı, “İlk başlarda tepki gösterenler oldu. Fakat sonradan bu tepkiler olumlu anlamda değişti. Vatandaşlarımızın bu konuda bilinçleri de arttı. Olumlu yönde düşünüyorlar. Bizim gayretimize onlar da yardımcı oluyorlar. Bu yüzden vatandaşlarımıza da teşekkür ediyoruz. Mama eksikliğinde veya ihtiyaç olduğunda bize hemen bildiriyorlar. Çok fazla da talep var. Gelen talepleri değerlendiriyoruz. Kedi evlerinin veya istasyonlarının koyulacağı yerin uygunluğu bizim için önemli. Çünkü yol kenarlarına, köpeklerin yoğun olduğu bölgelere de zaman zaman talepler geliyor. Ama bu hayvanların güvenlikleri için çok sakıncalı oluyor. Vatandaşlar yakınlarındaki besleme istasyonlarına evlerinden artan yiyecekleri bırakıyorlar. Ama bu hem hayvanlarımız için hem de çevre temizliği için uygun olmuyor. Vatandaşlar iyi niyetli bir şekilde yiyecekleri getirmiş olsa da hayvanların sağlığını olumsuz şekilde etkileyebiliyor. Ya da çöplük bir alana dönüşebiliyor. O yüzden bunun yapılmamasını rica ediyoruz” dedi.

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

Konya Haberleri