Markalar, son yıllarda müşterilerine kendi ürün/hizmetlerinin faydasından çok, bir yaşam tarzı sunuyorlar. Ürün/hizmetlerle farklılaşamayan inovasyonla ürünlerini ya da pazarlama süreçlerinde rakiplerinin arasından sıyrılamayan markalar, reklamlar aracılığıyla rekabette öne geçmeye çalışıyorlar. Ancak Türkiye’deki markalar, müşterileriyle yaşam tarzı sunmaya çalışan reklamlar çekerken çuvallıyorlar. Bunun son örneği Ronaldo’nun oynadığı Türk Telekom reklamları.
Türk Telekom, 1 dakikalık reklam filminde Ronaldo ve Ümmiye Teyze aracılığıyla hayal et, hayal edersen başarırsın diyor. Filmde en ufak bir reklam fikri bulamıyorsunuz. Cristiano Ronaldo reklam filminde, ”Hayal et. Hayal edersen, bir futbolcudan çok daha fazlası, binlerce çocuğun kahramanı olursun. Defalarca yılın en iyi futbolcusu seçilmek tabii ki kolay değil. Ama hayal edersen, imkansız da değil. O zaman yaptıkların, sadece senin başarın olmaktan çıkar, milyonların ilham kaynağı olur.” repliklerini söylüyor. 1 saatlik kişisel gelişim seminerlerinde söylenen cümleler Ronaldo aracılığıyla 1 dakikaya sıkıştırılmış.
Türk Telekom’un Ronaldo’ya bu cümlelere söyletmesinde hiçbir sakınca yok aslında. Ancak sorun şu ki bu cümleler ya da görseller hiçbir şekilde Türk Telekom’un marka vaadi olarak durmuyor. Markanın herhangi bir ürününe göndermede bulunmuyor. Böyle olunca da reklam için harcanan zaman, para ve en önemlisi emek boşa gitmiş oluyor.
Ümmiye Teyze’nin başarısı reklam filminde binlerce hatta milyonlarca kişiye ilham olacak kadar büyük bir başarı. İlkokul mezunu olan Ümmiye Teyze, okumaktan asla vazgeçmeyerek kendini sürekli geliştirmiş. Mersin’in bir köyünde kadın “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu”nu kuruyor. Birçok oyun yazan Ümmiye Teyze yine kendi yazdığı “Hasret Çiçekleri” oyunuyla 2006 yılında Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nde sahme almış. Yün Bebek isimli eseriyle uzun metrajlı sinema filmi çekiyor ve tarlalarda çalışarak biriktirdiği paralarla çektiği bu film ile New Yok Avrasya Film Festivali’nde “Sinema’da En İyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü kazanmış. Yine yurtiçinde kazandığı ödüller de cabası.
Ümmiye Teyze’nin hikayesi, neresinden bakarsanız bakın çok büyük bir hikaye. Başarmak isteyenlerin önünde hiçbir engel duramayacağını canlı bir kanıtı. Ronaldo’nun da ne kadar çalışkan ve azimli bir futbolcu olduğu herkesin malumu. Bu başarılar bir tesadüf değil ancak keşke Türk Telekom bu iki ismi, kendi markasıyla da özdeşleştirmeyi başarsaydı. İşte o zaman Türk Telekom için de bir başarı hikayesi ortaya çıkabilirdi.
Türk Telekom, Ronaldo’yla değil de Anadolu’nun ücra bir yerinde azimli bir çocuğun başarısının hikayesinin içine internet teknolojisini yerleştirse bence daha iyi bir film ortaya çıkardı. Belki o çocuk dünyanın en iyi ressamından ücreti binlerce doları bulan resim kursu alamaz ama interneti kullanarak resim tekniğini geliştirecek yöntemleri öğrenerek dünyanın en iyisi olabilir. Bir üniversite öğrencisi, Harvard’da 50 bin dolara yüksek lisans yapacak parayı bulamayabilir ama internetten alanının en iyisi olan hocaların videolarına, makalelerine göz atarak kendisini geliştirebilir. Bir köy çocuğu, belki dünyanın en iyi teknik direktörleri arasında gösterilen Mourinho’dan futbol eğitimi alamaz internet sayesinde futbolun inceliklerini öğrenerek dünyanın en iyileri arasına girebilir. Türk Telekom, “Hayal et” cümlesini böylesi sahnelerin arasına yerleştirilseydi insanlara ufak açıcı bir şey söylemiş olurdu. Böyle bir strateji, Türk Telekom’u sınır tanımayan insanların markası haline getirebilirdi.