Malum çok zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Her an her saat gündem değişiyor. Ancak iki gün önce bölgenin gidişatını değiştirecek tarihi bir proje hayata geçtiği halde, maalesef bu, ne Azerbaycan, ne de Türkiye medyasında gereken ilgiyi görmedi. Tarihin akışını değiştirecek bu olay, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının faaliyete başlamasıydı. Demiryolu hattı 30 Ekimde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili’nin katıldığı törenle resmen faaliyete geçti. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattıyla ilk olarak Kazakistan'dan getirilen tahıl, Mersin Limanı'na doğru yola çıktı.
“Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı” projesi, ilk olarak 7 Şubat 2007 tarihinde Tiflis'te Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan Cumhurbaşkanları tarafından imzalandı. Anlaşmaya göre projenin 24 Eylül 2012 tarihinde tamamlanması gerekiyordu. Fakat çeşitli sebeplerden dolayı projede aksaklıklar yaşanarak ancak iki gün önce yani 30 Ekim 2017’de tamamlana bildi. Hattın uzunluğu, 76 km'si Türkiye'den, 259 km'si Gürcistan'dan ve 503 km'si ise Azerbaycan'dan olmakla toplam 838 km’dir.
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattıyla Çin’den yola çıkan yolcu veya yükler Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden Hazar Deniziyle Bakü’ye, oradan da Gürcistan ile Türkiye’den Avrupa ve Afrika'ya taşınacak. Çin’den Londra’ya kadar olacak bu yolculuk, yaklaşık 15 gün sürecek. İlk etapta yıllık 1 milyon yolcu ve 6 buçuk milyon ton yük taşınacak. Bu sayı 2034'te yıllık 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkacak. Bu da Türkiye’yi bölgenin önemli bir ticaret merkezi haline getirecek.
Şimdi gelelim bu hattın en çok önem arz eden kısmına. Bu hat, 1923 yılında tarihi Azerbaycan toprağı olan Zengezur’un, Sovyet Rusya’sı tarafından zorla Ermenistan’a birleştirilmesinden sonra Anadolu Türklüğüyle, Azerbaycan ve Orta Asya Türklüğü arasında kopan zinciri birleştiren en önemli halkadır. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattıyla hem Türkiye Türkistan’a, hem de Türkistan Türkiye’ye ulaşacak. Bu demiryolu Anadolu ile Türkistan arasındaki ticaret ve gönül bağını geliştirecek. Artık trenler türkülerimizde olduğu gibi hüznün, ayrılığın, hasretin değil umudun, birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin sembolü olacak.
Hattın açılış günü de manidar. Zira 30 Ekim 1918 Türk tarihinin en acı günlerinden olan “Mondros Mütarekesi”nin imzalandığı gündür. Bu mütarekenin imzalanmasıyla Osmanlı Ordusu Kafkaslardan çekilmek zorunda kaldı. Netice olarak, Osmanlı Ordusunun Azerbaycan’dan, halkın gözyaşlarıyla çıkmasına neden olan bu gün, bundan sonra Türk Dünyasının demir ağlarla bir birine bağlandığı gün olacak. Bugün Sultan Alparslan’ın Malazgirt’i, Fatihin İstanbul’u, Kafkas İslam Ordusu’nun Bakü’yü aldığı gün gibi bana göre Türk Dünyası’nın en önemli gündür. Keşke bunu herkes idrak edebilse…