Uzun zamandır, Türk Dünyasında yaşananlar ile ilgili yazı yazmadığımı fark ettim. Bu sebepten, Türk Dünyasında son yaşananları gündeme getirmek istedim. Malum, Türk Dünyası öyle bir Coğrafyada yerleşiyor ki, binlerce yıldır bu topraklarda gergin eksik olmadı. Başa devletlerinin belki de bir kere karşılaşabilecekleri olaylarla biz, neredeyse her hafta karşılaşıyoruz. İstisnasız olarak da Türk Dünyasında yaşanan her olay, Türkiye’yi de etkiliyor.
Doğu Türkistan’ı katmazsak, şuan Türk Dünyasında en sorunlu bölge Güney Türkistan’dır. Malum, Talibanın ilerleyişi yayıldıkça, Güney Türkistan’da da durumlar kötüleşmeye devam ediyor. Tüm bunların yanında Çin’in, Taliban’ı resmi muhatap olarak kabul etmesi, bölgede yeni oyunların oynandığı gösteriyor.
Talibanın yayılması Türkistan’daki Türk ülkelerini de tedirgin ediyor. Zira, Taliban artık Özbekistan ve Türkmenistan sınırına dayandı. Terörist Taliban Örgütünü işgalini genişletmesi, Türkiye’yi de yakından ilgilendirmeye başladı. Taliban zulmünden kaçan birçok insan, İran üzerinden geçerek Türkiye’ye sığınmaya çalışıyor. Bu sebepten Türkiye, İran sınırına beton duvarlar yerleştirmeye başladı.
Hazır İran demişken, 2. Karabağ Savaşından sonra Azerbaycan üzerinde büyük prestij kaybeden İran, eski etkisini kazanmak için düğmeye bastı. Karabağ Savaşında, Azerbaycan’a zerre kadar destek vermeyip, hatta zaman-zaman Ermenilere desteğiyle gündeme gelen İran, son bir aydır, içerdeki adamlarıyla, kendisinin Azerbaycan’ın yanında olduğu izlenimini vermeye çalışıyor. İran, Azerbaycan’da bu tür faaliyetler yaparken, destek verdiği Ermenistan da son günlerde cephede aktifleşmeye başladı. Savaş sırasında barış için çalmadığı kapı kalmayan Ermenistan, destekçilerinden aldığı güçle, yeniden Azerbaycan mevkilerine saldırlar düzenliyor. Bunu yaparak da Karabağ Meselesinin çözülmediğini göstermeye çalışıyor. Gerçek amacı, bölgeye batılı destekçilerini çağırıp, Karabağ’ın olmayan statüsünü halletmektir. Ama, Azerbaycan’ın bu konudaki kesin tutumu ve her seferinde ermeni provokasyonlarına verdiği caydırıcı cevaplar, Ermenistan’ın planlarını sekteye uğratıyor.
Buraya kadar anlattıklarım hep sorunlar üzerindendi. Şimdiyse, olumlu gelişmelerden bahsetmek istiyorum. İlk olarak dikkat çeken mesele, Azerbaycan-Türkiye arasındaki “Şuşa” beyannamesinden sonra bu sefer, Azerbaycan-Türkiye-Pakistan arasında üçlü “Bakü Beyannamesi” imzalanması oldu. Beyannameyi, her üç ülkenin meclis başkanları imzaladı. Bunun yanında dikkat çeken bir açıklama da Bakü’de bulunan TBMM Başkanı Şentop’tan geldi. Şentop Türkiye ve Azerbaycan’ın ortak ordu kurmak için müzakereler başladığını söyledi.
Türk Dünyasıyla ilgili daha bir önemli açıklama, Türk Keneşi (Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi) Başkanı Bağdad Amreyev’den geldi. Amreyev, Kasım 2021’de İstanbul’da yapılacak olan zirve toplantısında, Türkmenistan’ın da Türk Keneşine üye olmak için başvurabileceğini ifade etti. Böylece, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hariç, tüm Türk Devletleri Türk Keneşi etrafında toplanacak.