Motor üretimiyle başlayan serüvenine traktör üretimiyle devam eden TÜMOSAN'ın kuruluş hikayesini anlatan Bayi Geliştirme Uzmanı Osman Emre, "TÜMOSAN, 1975 yılında rahmetlik Necmettin Erbakan Hocamızın temellerini attığı bir fabrikadır. Türkiye'de yerli motor üretimiyle başlayan daha sonraki dönemlerde ise traktör üretimiyle yoluna devam eden bir fabrika. Şu an yaklaşık 75 bin motor üretim kapasitesi, 45 bin de traktör üretim kapasitesi olan bir firmamız var. Fabrikamız Konya merkezde yer 1400 dönümlük bir arazi üzerinde yer alıyor. Yaklaşık 750 çalışanımız bulunuyor. 3 vardiya çalışabiliyoruz. Şu an üretim kapasitemizle traktörde Türkiye ikincisiyiz" ifadelerini kullandı.
'HER GÜN GÜÇLENEN BİR YAPIYA SAHİBİZ'
Her gün yenilenen ve güçlenen bir yapıya sahip olduklarını dile getiren Osman Emre, "Marin Motor, Jeneratör Motoru, savuma sanayinde motor ve zırhlı araç üretimlerimizle ilgili projelerimiz olacak. Fabrikamızda forklift ve zirai ekipman üretimlerimiz de bulunuyor. Yaklaşık 200 kişilik bir mühendislik kapasitesi olan, her gün yenilenen, her gün güçlenen bir yapıya sahibiz. İnşallah ülkemiz için de daha verimli olacağız" dedi.
'İHRACATIMIZI ARTIRMAK İSTİYORUZ'
İhracat kapasitelerini artırmayı hedeflediklerini kaydeden Osman Emre, "Yaklaşık 35 ülkeye ihracatımız var. Bunu biraz daha artırmak istiyoruz. Yeni motor çalışmalarımız var. Onlarla birlikte Avrupa ülkelerinde satışlarımızı geliştirmek istiyoruz. TÜMOSAN'ı Türkiye markası yaptık. Sırada dünya markası olmak var. İnşallah bunu da yakın zamanda dünyada sayılı markalardan birisi haline getirmek istiyoruz. Yeni projelerimiz, yeni çalışmalarımız var. İnşallah bunlarla birlikte memleketimize güzel şeyler kazandırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
'MÜSİAD EXPO ÖNEMLİ BİR FUAR'
MÜSİAD EXPO'nun Türkiye için önemli bir fuar olduğunu vurgulayan Osman Emre, "TÜMOSAN olarak birçok fuara katılım sağlıyoruz. Tarım fuarlarının dışında da katıldığımız fuarlar bulunuyor. MÜSİAD EXPO, bizim için de ülkemiz için de önemli bir fuar. Burada yerli bir sürü üreticimiz yer aldı. Bu firmalar kendilerini göstermek için çaba harcadılar. Fuar alanındaki organizasyon gerçekten çok başarılı oldu. Yurt dışından yaklaşık 180 ülkeden ziyaretçiyle karşılaştık. Türkiye ile ticaret yapmak isteyen çok fazlaydı, onu gördük. Avrupa, Afrika ve Arap ülkelerinden ziyaretçiler standımızı ziyaret etti. Bağlantı kurduğumuz firmalar oldu. Çalışma gerçekleştireceğimiz firmalar da bulunuyor. İnşallah fuarın verimini ilerleyen zamanlarda daha çok hissedeceğiz" dedi.
'KARMA FUAR OLMASI AVANTAJLIYDI'
Karma yapılan MÜSİAD EXPO'nun veriminden bahseden Osman Emre, "İç piyasa için düzenlenmiş bir fuar olsaydı karışık ve zor olurdu. Ama tamamen uluslararası düzenlenen bir fuar olduğu için güzel geçti. Traktör üretiyoruz ama yerli üretici tedarikçilerimiz var. Bunların da dışarıyla bağlantıları olması gerekiyor. Başka ülkelerden destek isteyen firmalar oluyor. Onlarla fuarda bağlantı kurma şansları daha yüksek oluyor. Yurt dışından bir işletme tarım üzerine geliyor. Traktörü, ekipmanı, tohumu, gübreyi vs. görüyor. Bunlarla birlikte hepsini ziyaret etme ve bağlantı kurma şansı oluyor. Bu sebeple karma fuar olmasının avantajları yaşanıyor" ifadelerini kullandı.
'FİRMAMIZI DAHA DA İLERİYE TAŞIMAK İSTİYORUZ'
Yeni yatırımlarla firmalarını daha da ileriye taşımak istediklerini söyleyen Osman Emre, "Global çağda bütün şirketler, ülkeler kendilerini büyütmek, geliştirmek istiyor. Özellikle Türkiye yeni bir çağa, yeni atılımlara giriyor. Türkiye'de ciddi anlamda mühendislik altyapıları oluşmaya başladı. Üretim kapasitemiz artmaya başladı. İhracatımız gün geçtikçe artıyor. TÜMOSAN da bunu daha da ileriye taşımaya çalışan firmalardan bir tanesi. Güçlü bir yapıyız, güçlü bir kuruluşuz. Kurumsallık anlamında ciddi yatırımlarımız var. Dünya genelinde bir çok ülkede yatırımlar yapmaya çalışıyoruz. Yeni mühendislik yatırımlarımız bulunuyor. Bizler de bu gelişime ayak uydurup firmamızı daha da ileriye taşımak istiyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.
• HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ