Tüm Konya geçen hafta bu konuyu tartıştı!

Seyfullah Koyuncu
Geçen hafta manşetimizde gündeme getirdiğimiz iki konu Konya’nın gündemine oturdu.
 
İlk olarak; Miryokefalon Savaşı’nın yapıldığı tarihi Bağırsak Boğazı’na maden ruhsatı verildiğini kamuoyuna duyurmuştuk.
 
Nihayetinde hedefimize ulaştık ve kamuoyu oluşturmayı başardık. Gazeteciliğin en zevkli tarafı da bu işte. Emeğinizin karşılığını almanız ve söylediklerinizin karşılık bulması bu mesleğin en güzel taraflarından biri.
 
Konuyla ilgili olarak pek çok yerden geri dönüş aldım.
 
Birbirinden değerli tarihçilerimiz, hocalarımız ve sevgili okurlarımız teşekkürlerini gönderdiler. Konya basınından çok müstesna meslektaşlarım meseleyi hem köşelerine hem de manşetlerine taşıdılar. Yerel televizyon kanallarımızda da Bağırsak Boğazı hakkında değerlendirmeler yapıldı.
 
AK Parti İl Başkanı Hasan Angı da konuyu sahiplenerek; "Altında altın dahi olsa tarih altından daha kıymetli" diyerek Bağırsak Boğazı’na sahip çıktı.
 
Kısacası, yaptığımız haber yerel ve ulusal çok farklı mecralarda yayınlandı ve kamuoyu oluşturmayı başardık.
 
Yalnızca işin asıl muhatapları; Konya Valiliği ve Konya Çimento’nun konu hakkında bir açıklaması gelmedi henüz. Şimdi asıl cevap vermesi gerekenlerden de geri dönüş bekliyorum.
 
Ama ne olursa olsun bu saatten sonra Bağırsak Boğazı’nda herhangi bir sıkıntının çıkacağına ihtimal vermiyorum. Olay artık kamuya mal oldu.
 
Bağırsak Boğazı hakkında gerçekleri benim imzamla yayınladığımız haberle gazetemiz Yeni Haber ortaya çıkardı. Konya basını da bizim açtığımız yoldan ilerleyerek konuyu sahiplendi. Hepsine teşekkür ediyorum.
 
Hafta boyunca yapılan tartışmalarda bölgeye neden ruhsat verildiği ve Konya Çimento’nun bölgede ne madeni açacağı soruldu.
 
Bölgeye verilen ruhsatın bir örneği var elimde. Ruhsatta, bölgede kalker ocağı kurulacağı belirtiliyor.
 
LOJİSTİK MERKEZİ ÖN HAZIRLIK RAPORU
 
Geçen haftanın gündem oluşturan konularından biri de Konya Lojistik Merkezi ile ilgili olarak yaptığımız manşetti.
 
6. Dönem MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek ve MÜSİAD’ın şuanki Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka ile Konya Lojistik Merkezi’ni konuştuk. Verdikleri bilgileri de manşetimize taşıdık.
 
Konya basını bu konuyu da önemsedi ve haberimizden sonra yine konu hakkında farklı mecralarda haberler yapıldı.
 
Konunun MÜSİAD’la ilgisi ise 16 yıl öncesine dayanıyor. Lojistik Merkezi’nin fiziki temelleri her ne kadar 2016 yılının sonlarında atılsa da fikir ve alt yapı temelleri aslında 2004 yılında MÜSİAD Konya Şubesi’nin masalarında atılmış.
 
2004 yılının sonlarında MÜSİAD’da oluşturulan çalışma grubunun adına ‘Konya Lojistik Komitesi’ adı verilmiş. Konya Lojistik Komitesi’nde de başkanlık görevini ise Dr. Lütfi Şimşek yürütmüş.
 
MÜSİAD çalışma grubu ve üniversiteden işin uzmanı hocalarla birlikte 250’den fazla muhatap ziyaret edilmiş, lojistik merkezinin Konya ekonomisine nasıl katkı sağlayacağına, hangi faydalarının olacağına dair bir çalışma ve çaba içine girilmiş. O dönem şehirdeki birçok kurum, kuruluş ve kanaat önderi bu konuyu çok desteklemiş.
 
Konuyla ilgili olarak ayrıca bir de MEVKA ile ortak bir şekilde 2012 yılında oluşturulan “TR52 Konya-Karaman Bölgesi Lojistik Strateji Planı Önhazırlık Raporu” basılmış. Şu anda birçok üniversitede lojistik ile ilgili bölümlerde de bu rapor ders kitabı olarak kullanılıyor. Hatta yeni baskıları bile yapılmış.
 
Raporun içerisinde Zaragoza, Verona, Rotterdam, Parma, Bologna ve Bremen gibi pek çok lojistik köyden de bahsediliyor. Sadece bu rapor bile MÜSİAD’ın ufkunun ne kadar açık olduğunu kanıtlıyor.
 
Özet olarak, Konya Lojistik Merkezi’nde başta Dr. Lütfi Şimşek olmak üzere MÜSİAD Konya Şubesi’nin çok büyük emeği var.
 
Lojistik Merkezi projesi planlandığında Cumhurbaşkanı Erdoğan Başbakandı, temel atıldığında Cumhurbaşkanıydı, açılışında ise Başkan olarak açılışını yaptı. Konya siyaseti de konuya sahip çıkarak bu projenin Konya’ya kazandırılmasında önemli emekler verdi.