The Konya News yabancı misafirlere şehri anlatıyor

Konya'da 2021 yılı itibariyle yayın hayatına başlayan The Konya News, ticaretinden tarımına, kültür sanatından sporuna birçok yönüyle Konya'yı İngilizce olarak tanıtıyor.

Konya'da 2021 yılı itibariyle yayın hayatına başlayan The Konya News, ticaretinden tarımına, kültür sanatından sporuna birçok yönüyle Konya'yı İngilizce olarak tanıtıyor. Aylık yayınlanan gazetelerinde şehri tanıtmakla alakalı önemli bir sorumluluk üstlendiklerini dile getiren The Konya News Kurucusu Kerem İşkan, "Yabancı misafirlerimiz için şehrimizi İngilizce olarak özetliyoruz" dedi.

Gazeteci Kerem İşkan ve oğlu Doğuhan İşkan'ın birlikteliğiyle kurulan Dou Company'de faaliyet gösteren genç ve dinamik ekip, 3 farklı alanda hizmet veriyor. Konya merkezli çalışmalarına başlayan Dou Company, yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası alanlarda çalışmalarını sürdürüyor. Dou Company çatısı altında özgün yönetim şekli, bilimsel bakış açısı, akademik işbirliği ve uzman paydaşlarıyla birlikte “Dış Ticaret-Tercüme”, “Proje-Yayıncılık Faaliyetleri” ve “Stratejik Araştırmalar Merkezi” bölümlerinde hizmet veriliyor. Şirketin logosunda ise Selçuklu Medeniyeti'nin simgesi olan çift başlı kartal bulunuyor.

DOU COMPANY 3 ANA DALDA HİZMET VERİYOR

Gazetecilik hayatında özellikle de son dönemlerde televizyon spikerliğiyle tanınan Kerem İşkan, The Konya News'i yayınlayarak,  Konya'da basın sektörüne yeni bir soluk getirdiklerini söyledi. Dou Company'de 3 ana dal üzerinde hizmet verdiklerini kaydeden Kerem İşkan, "Televizyonculuğa bir dönem ara verelim dedik ve oğlum Doğuhan İşkan’la birlikte Dou Company’i kurduk. Şirketimiz, 3 ana dal üzerinde faaliyet gösteriyor. Birincisi dış ticaret. Konya dış ticaret konusunda çok avantajlı ve dünyaya ciddi mal satan bir şehirdir. Bu anlamda ihracatta Cumhuriyet tarihi rekorlarını kırmaktadır. Bununla ilgili dış ticaret birimimiz de Kazakistan ağırlıklı çalışmaya gayret etmektedir. Aracılık hizmeti veriyoruz diyebiliriz. Diğer proje ve yayıncılık bölümümüzde de belgesel çalışmaları yapmaktayız. Bu anlamda profesyonel medya danışmanlığı yapıyoruz. Yine yayıncılık alanında Konya’nın ilk Türkiye’nin de beşinci İngilizce yayını olan The Konya News’i kurduk" ifadelerini kullandı.


Doğuhan İşkan / Kerem İşkan
 

KONYA İLE İLGİLİ KAMUOYU ARAŞTIRMALARI DA YAPILIYOR

Dou Company'de şehirle alakalı kamuoyu araştırmaları yaptıklarını da söyleyen Kerem İşkan, "Bir de Dou Company bünyesinde üçüncü kolumuz, yine Konya’da ilk olan Stratejik Araştırmalar Merkezi’ni kurduk. Burada da 12 kişilik akademisyen grubuyla çalışıyoruz. Yerel yöneticiler, doçentler, doktora öğrencileri, sosyologlar, psikologlar ve akademisyenlerle bir araya geliyoruz ve Konya ile ilgili çok kapsamlı kamuoyu araştırmaları yapıyoruz. Konya’nın sorunlarını, siyasetini, ticaretini ve sosyolojisini analiz ediyoruz. Bunlarla ilgili 3’er aylık raporlar oluşturuyoruz. Tabi arzu eden kurumlara da arzu ettikleri konularda kamuoyu araştırmaları ve anket çalışmalarımız da devam ediyoruz" dedi.

HAYAL İLE BAŞLADI, KONYA'DA İLK OLDU

Konya'da daha önce bir ilki gerçekleştirerek Arapça gazete yayınladıklarını ve yine şehirde bir ilke öncülük ederek İngilizce gazete projesini hayata geçirdiklerini dile getiren Kerem İşkan, "The Konya News’i uzun zamandır hayal ediyordum. Çünkü dijitalin medyaya hakim olmasıyla yazılı, basılı geleneksel medya çok kan kaybetmişti. O yüzden farklı projelere yönelmek lazımdı. İletişim fakülteleri sürekli gazeteci yetiştiriyor fakat bu gençleri sahada istihdam edeceğimiz alanlar gün geçtikçe daralıyor. Bu anlamda Cumhuriyet tarihinin en büyük ihracat rekorlarını kıran, inanç turizminde Türkiye’nin incisi olan ve Konya Büyükşehir bağlamında baktığımızda dünya belediyeler birliğinin başında olan bu şehrin yabancı yayını yoktu. Sadece farklı dillere çeviri mesnevi gibi eserler vardı ancak onun dışında şehre ticaret yapmaya, gezmeye gelen insanlara geldikleri kısa süre içinde şehirle ilgili bilgi aktaracağımız yayın organının eksikliğini hep hissediyorduk. Bir gazete kuralım dedik. Daily Sabah ile birlikte Türkiye’nin beşinci Konya’nın ise ilk İngilizce gazetesini yayınladık" dedi.

KONYA'NIN TANITIMINDA AKTİF ROL OYNUYOR

The Konya News'in şehre gelen yabancı misafirlerin Konya'yı tanımasında aktif rol oynadığını söyleyen Kerem İşkan, "Gazetemiz, Ankara’da 300’e yakın ülkenin büyükelçiliğine ulaşıyor. İstanbul’da başkonsoloslukların tamamına, Bakanlıklarımızın ilgili genel müdürlüklerine gidiyor. Türkiye’de dış ticaret yapan büyük firmalara ve Konya’daki 5 yıldızlı otellerimize ulaşıyor. Gazetemiz 3T üzerine yayıncılık yapmaktadır. İlkelerimizin ana hatlarını turizm, tarım ve ticaret oluşturmaktadır. Konya ile ilgili tüm olumlu gelişmeler gazetemizde yer almaktadır.  Konya’nın avantajlarını, olumlu yönlerini, olumlu gelişmelerini, haberlerini, dışarıdan Konya’ya gelenlerin ilgisini çekecek, şehri gezmesi, tatması anlamında olumlayacağımız, tarihi, sofrası, kültürü, ticareti, idarecileri, yerel yönetimleri ve sporu yer almaktadır. Konya’yı özetleyen 20 sayfalık tamamı renkli bir gazete oluşturduk. An itibariyle de 5. sayısı yayındadır" şeklinde konuştu.

'GÜZEL TEPKİLER ALMAKTAYIZ'

The Konya News'in hem şehrin idarecileri hem de yabancı misafirler tarafından çok beğenildiğini ve güzel tepkiler aldıklarını belirten Kerem İşkan, "İngilizce gazete projemizden ilk bahsettiğimizde herkes çok şaşırmıştı. Bunu kim okuyacak gibi yorumlar gelmişti. Şehrimizin buna ihtiyacı olduğundan dolayı böyle bir yayıncılığa başladık. Neticede bu gazeteyi yabancılar okuyor. Yayınladıktan sonra çok güzel geri dönüşler aldık. Dışarıdan gelen yabancının oteldeki odasına gazetemiz konulduğunda hemen bir solukta okuyorlar. 15 dakika içinde Konya’yla ilgili ciddi bir bilgi birikimine sahip oluyorlar. Bu anlamda şu anda hem otellerimizde, hem Mevlana Müzesi’nde hem de Metro Alışveriş Merkezi gibi yabancıların yoğun olarak gittikleri mekanlarda gazetemiz mevcuttur. Yakında da inşallah Türk Hava Yolları’ndaki dış hatları hedefliyoruz. Orada da bulunacak. Şu anda The Konya News ile ilgili çok olumlu tepkiler almaktayız. Özellikle şehrin idarecileri böyle bir gazetenin ihtiyacının olduğunu çıktıktan sonra da ne kadar önemli bir proje yaptığımızı belirttiler. Bir yabancı konukları geldiğinde,gazetemizi masaya koyduklarında inanılmaz olumlu tepkiler aldığını görüyoruz. The Konya  News'in bu anlamda büyüyeceğini düşünüyoruz ve elimizden geleni de yapıyoruz" dedi.

'GAZETEMİZ KONYA'YI SIRTINA YÜKLEMİŞ VAZİYETTEDİR'

Gazetelerinin büyük bir sorumluluk taşıdığını ve şehri doğru şekilde tanıtmak için hassas çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Kerem İşkan, " Gazetemiz çok yere gittiği için, en büyük gideri de dağıtıma harcıyoruz. Ulaşabileceği en uç noktaya ulaşması için bunu yapıyoruz. Gazetemiz Konya’yı sırtına yüklenmiş vaziyettedir. Büyük bir coğrafyayı geziyor. Yabancı bir profesörden çok ilginç bir mail almıştık. 'The İstanbul, The Ankara News yok. The Konya News var. Bu çok önemli bir şey. Şehir adına çok harika bir iş yapmışsınız. Biz Konya’yı böyle tanımıyorduk. Muhteşem bir iş. Nereden aklınıza geldi' diye bir mail gönderdi ve bu bizi memnun etti.  Bunun dışında en çok; turizmle, dış ticaretle ilgilenen, dış dünyaya entegre olmuş, hayatlarını da onunla ilgili kurmuş kendi insanlarımızdan inanılmaz güzel tepkiler alıyoruz. Onların turizmle ilgili dışarıdan yabancı misafirleri geliyor. Gazeteyi önlerine koydukları zaman komple bir şehri tanıtmış oluyorlar. Bu sebeple de büyük gurur duyduklarını söylüyorlar. O anlamda The Konya News’in Konya basın hayatına da farklı bir renk, farklı bir heyecan da kattığını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

ŞEHRİ A'DAN Z'YE TANITIYOR

Gazetenin içeriği hakkında da bilgiler veren Kerem İşkan, "Konya’mızın mutfağı çok önemlidir. Bir sayfamızı tamamen mutfağımıza ayırıyoruz. Konyalı ünlü aşçılarımızı, şeflerimizi dünyaya tanıtıyoruz. Vedat Milor, Rafet Şef gibi isimleri duyuruyoruz. Başka bir sayfamızda tamamen Konya’nın ticaretiyle ilgili olumlu gelişmeleri veriyoruz.  Daha sonra Konya’mızın tarımını tanıtıyoruz. Başka bir sayfamızda Konya’daki teknolojik yatırımlarla ilgili haberlere yer veriyoruz. Bir sayfamızda spora, bir sayfamızda yerel yönetimlere yer veriyoruz. Yapılan hizmetleri yayınlıyoruz. Ayrıca ilçelerdeki faaliyetlere ve yatırımlara da yer veriyoruz. Özel söyleşi sayfamız da bulunmaktadır. Dolu dolu 20 sayfalık bir gazete çıkarıyoruz. Bünyemizde ayrıca, yerel yönetimlerle, ekonomiyle, sağlıkla ilgili yazan yazarlarımız bulunmaktadır. Örneğin Konya’nın pandemiyle mücadelesi, Konya ekonomisi nereye gidiyor, hangi alanlarda iddialı, hangi alanlarda dışarıdan yatırımcı bekliyor, bunlarla ilgili ciddi bir yazar kadromuz var. Onlar da akademisyenlerden oluşuyor" ifadelerini kullandı.

'YAPILACAK DAHA ÇOK PROJE VAR'

Genç iletişimcilere tavsiyeler veren ve daha yapılacak çok projenin olduğunu dile getiren Kerem İşkan, "2 milyon insanın yaşadığı ve kadim medeniyetin olduğu bir şehirde hiç yapılmayanı yapmak önemliydi. Öncelikle onu bulup, hayata geçirip daha sonra oradan hem istihdam sağlamak, hem ticaret yapmak hem de onunla ilgili bir çalışma yapmak zor bir şeydir. Bu anlamda ben böyle bir gazeteyi ortaya çıkardığım için çok mutluyum. Özellikle bu mesleği tercih etmiş gençlere vizyon, ufuk ve heyecan verebilmeye gayret ediyoruz. 35 yıldır gazeteciliğin içindeyiz. Dijitale teslim olduk diye bir cümle sarf ediliyor. Kağıt üzerinde de yeni bir yayıncılığın yapılabileceğini göstermiş olduk. Konya ve Türkiye'de gazetecilik yapmak isteyen gençlere yeni alanlar oluşturmamız, yeni projeler geliştirmemiz lazım. Bununla ilgili de şu ana kadar yapılmış olanlarla her şey bitmiş değil. Yapılacak daha çok şey var. Yeter ki gençlerimiz düşünebilsin. Başkalarının ne düşündüğünü öğrenebilme çabamız, bizi özgün düşünme ve fikir üretme, bu fikirleri hayata geçirebilme noktasında biraz geride bıraktı. Konya, Selçuklu'nun başkentidir. Farklı coğrafyalarda yaşayan Konyalıların bulunduğu bir şehrin mensuplarıyız. Bu anlamda dünyaya kendi mesajımızı duyurmak için bu tür projelerin artması gerektiğine inanıyorum" diyerek sözlerini noktaladı.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU /  YENİ HABER GAZETESİ

Konya Haberleri