Teşekkürler çocuklar!

Seyfullah Koyuncu

A Milli Futbol Takımımız, EURO 2024 çeyrek finalinde Hollanda'ya 2-1 mağlup olarak turnuvaya veda etti.

Berlin Olimpiyat Stadyumu'nda oynanan maçta A Milli Takımımız'ın golünü 35. dakikada Samet Akaydın atarken, Hollanda'nın gollerini 70. dakikada Stefan de Vrij ve 76. dakikada Cody Gakpo kaydetti.

Bu sonuçla birlikte A Milli Futbol Takımımız EURO 2024'e çeyrek finalde veda ederken, Hollanda yarı finale yükselen taraf oldu.

Hollanda, 10 Temmuz Çarşamba günü yarı finalde İngiltere ile karşılaşacak.

Ne maçtı ama…

A Milliler futbolun en büyük ülkelerinden biri olan Hollanda’ya adeta kök söktürdü. Turnuva boyunca en fazla reyting alan Türkiye, bu maçta da tüm dünyadaki futbol kamuoyuna adını altın harflerle yazdırdı.

Berlin'de 60 bin Türk tribünde şov yaparken, bizim çocuklar da sahada aynı şovu sergiledi. havamız ve coşkumuz enfesti.

Dünyanın en iyi defans oyuncusu olarak gösterilen Virgil van Dijk'in Barış Alper Yılmaz karşısındaki çaresizliğini de Ferdi Kadıoğlu’nun sol tarafı otobana çevirmesini de uzun süre kimse unutamayacak.

Arda Güler’in resitalini, çok tartışılsa da Hakan Çalhanoğlu’nun yürekten oynayışını, Mert Müldür’ün tertemiz futbolunu, Merih yoksa Samet var diye haykırmamıza vesile olan defans hattımızı; hangi birini saysak diğerine haksızlık olur.

Ben bu kadar yürekten oynayan bir Milli Takım’ı çok uzun süredir izlememiştim. Her turnuvada kah prim tartışması kah kavgaların eksilmediği A Milli Takım, bu jenerasyonla her şeyi unutturdu.

Bu çocuklar kadar aidiyet hisseden bir ekip uzun süredir görmemiştik.

Maçtan sonra hepsinin gözyaşına boğulması, adeta yıkılıp kalmaları da bu aidiyetin başka bir göstergesiydi.

Takımımız ilerisi için umut verdi. Hepinizin yüreğine ve emeğine sağlık. Teşekkürler çocuklar.

AH MONTELLA AH

Montella’yı zaman zaman çok tartıştık. Ama bir şekilde kendi sistemini A Milli Takımıza monte etmeyi başardı.

Montella başarılı mı başarısız mı diye soracak olursak bence başarılı. Sonuçta EURO 2008’den bu yana ilk defa bu kadar sükse yapan bir milli takıma sahibiz. EURO 2024 elemelerinde, Hırvatistan’ın olduğu bir gruptan lider çıkarak buralara kadar gelmeyi başardık. Turnuvaya katılmış olmamız bile büyük bir başarıyken çeyrek final görmüş olmamız paha biçilemez.

Ama biz bu Hollanda’yı hakikaten elerdik. Çok yazık oldu. Hatta Hollanda’dan sonra yarı finalde İngiltere’yi de eler ve İspanya ile final oynardık bence.

Hocaya yapılan iki eleştiriye de katılıyorum.

Oyuncu değişikliği ve saha dizilişi noktasındaki eleştiriler haklı.

Barış Alper Yılmaz forvet değil kanattır, bunu Avusturya maçında da Hollanda maçında da net gördük. Gruptaki ilk 2 maçta Barış’ı forvet oynatmak büyük bir hataydı. Aynı şekilde Arda Güler’i de kanat oynatmak hataydı. 10 numara pozisyonunda daha doğrusu forvet arkasında neler yaptığını gördük. Sol kanatta ise Kerem Aktürkoğlu ile oynamalıydık, Kenan Yıldız A Milli Takımımız adına bence en verimsiz isimdi turnuva boyunca. Oyuncu değişikliklerini ise bu kadar geç yapmamalıydık.

Öyle ya da böyle, ortada büyük bir başarı var. Montella’ya sabredip bu jenerasyona güvenmeliyiz. Gelecek adına ben çok mumutluyum…