Tarımsal üretimde kısmi hasar olabilir

Tarım üretiminin önemli kısmının karşılandığı şehirler, depremden büyük ölçüde etkilendi. Fakat üretim alanında büyük sıkıntılar yaşanmayacağını belirten Başkan Adnan Pirinç, “Bu yılki tarım biraz etkilenebilir. Ama Türkiye’mizin her tarafı üreten bir ülke. Dolayısıyla üretimde çok ciddi sorunlar yaşanacağını düşünmüyorum.” dedi.

Tarım üretiminin önemli kısmının karşılandığı şehirler, depremden büyük ölçüde etkilendi. Fakat üretim alanında büyük sıkıntılar yaşanmayacağını belirten Başkan Adnan Pirinç, “Bu yılki tarım biraz etkilenebilir. Ama Türkiye’mizin her tarafı üreten bir ülke. Dolayısıyla üretimde çok ciddi sorunlar yaşanacağını düşünmüyorum.” dedi. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem, 10 ili etkisi altına aldı. Tarım üretiminde önemli yere sahip olan şehirler de depremden etkilendi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan ve üretim konusunda uzun süreli bir sıkıntı yaşanmayacağını dile getiren Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, “Deprem bölgemizdeki şehirler önemli bir tarım alanını kapsıyor. Belki kısa süreli sorunlar yaşanabilir ama bu sorunların uzun süreli devam edeceğini düşünmüyorum.” şeklinde konuştu.

‘HER BÖLGEDEN ÜRETEN BİR ÜLKEYİZ’

Türkiye’nin her bölgesinin üretken olduğu vurgusunu yapan Başkan Pirinç, “Bu yılki tarımı biraz etkileyebilir. Ama Türkiye’mizin her tarafı üreten bir ülke. Dolayısıyla üretimde çok ciddi sorunlar yaşanacağını düşünmüyorum. İlk etapta yeni mahsuller zaten Kırıkhan, Ceyhan bölgesinden gelir. Bu tarım arazilerinde bir sorun yok. İş gücü, insan kaybı gibi bu sebeplerden dolayı kısmi bir sorun yaşanabilir. Ama önce ekilmiş ürünlerde herhangi bir sorun yok. Hava şartlarından, don olaylarından dolayı bir sorun çıkabilir. Şu an soğuk geçiyor. Bunun dışında toplu taleplere karşı, kısa bir süreliğine dengeler hafiften oynayabilir ama ciddi anlamda bir etkisi olmaz.” sözlerine yer verdi.

‘AÇIĞI ÜLKEMİZ MUTLAKA KAPATACAKTIR’

Üretim konusunda Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunu söyleyen Pirinç, “Birçok vatandaşımız maalesef rahmetli oldu. Allah rahmet eylesin. Belki çalışma gücünden dolayı bir üretim azlığı olabilir ama ekim, dikim konusunda hiçbir sıkıntı yok. Ülkemiz bu noktada oldukça güçlü. Buradaki açığı ülkemiz mutlaka kapatacaktır. Allah’ın iziyle bir sorun yaşanamayacak. Özellikle karpuz, ağırlıklı olarak Osmaniye, Adana, Ceyhan ve Tarsus bölgelerinde olduğu için onda da herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Kış fiyatlarında, sera ürünlerinde yaşanan fiyat artışları zaten beklediğimiz artışlardı. Bu yüzden fiyat artışları normal seyrediyor. Örneğin ıspanak, lahana, pırasa, karnabahar gibi kış ürünlerinde fahiş bir artış yok. Ama soğuktan dolayı seranın kendi üretiminde bir düşüş var ki bu her kış olur. O ürünlerde daralma haliyle var. Bundan dolayı nispeten bir fiyat artışı var ama bu geçen yıl ki fiyatlar kadar yüksek değil. Geçen yıl pandemiden dolayı fiyatlar daha yüksekti.” diye aktardı.

‘KURU SOĞANDA FAZLA ARTIŞ VAR’

Kuru soğan fiyatındaki yükselişin tahminlerinin de üzerinde olduğunu belirten Pirinç, “Salatalık, patlıcan ve domates grubunda biraz yükseliş var. Özellikle kuru soğanda fazla bir artış var. Kardan dolayı depolara girilemiyor. Bir de soğan depolaması bu tip bölgelerde daha çok. Hava şartlarının vermiş olduğu sebeplerden dolayı ürünlerde fiyat artışı yaşandı ama kuru soğanda ekstra bir yükseliş var. Tahminimizin çok daha üzerinde. Umarım bununla ilgili devletimiz bir çalışma yapar. Bu işte art niyetli olan insanlar varsa bunun önüne geçilip, soğanın ihracat yönü açılabilir. Bunun dışında zaten yaklaşık bir ay sonra Adana soğanı piyasaya girecek. Yeni mahsul geldiği zaman dengeler sağlanacaktır. Ama bunlar dışında fiyatlar normal.” diyerek şu sözleriyle konuşmasını sonlandırdı, “Ülkemiz inşallah bir daha böyle bir afet yaşamasın. Tek dileğimiz, tek umudumuz bu.”

•BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

Ekonomi Haberleri