Ülke tarımında gözler 5 gün boyunca Konya’da olacak. 21 ülkeden bin 200 marka, 394 firma ve temsilcisinin katılımı ile gerçekleştirilecek fuar, 60 ülke ve 81 ilden gelecek ve yaklaşık 400 bin ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.
Dünyada son yıllarda tarım ve enerji sektörü büyük önem kazandı. Ülkemizin kalkınmasında bu iki sektör de gerçekten çok önemli. Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi her geçen gün artıyor. Öteden beri zaten bir tarım ülkesiyiz. Konya’da 1,9 milyon hektar tarım alanıyla bir tarım başkenti. Bu yaklaşık İsrail’in yüzölçümünün tamamına yakın bir alana tekabül ediyor. Hollanda’nın bu kadar tarım alanı yokken 80 milyar avro gıda ve tarım ihracatı yaparken Konya bu rakamları maalesef yakalayamıyor.
Küresel ısınmayla birlikte su kaynaklarında büyük bir düşüş yaşanırken, Konya’da bu durumdan nasibini aldı. Artık günümüzde iyi tarım uygulamaları çok büyük önem kazandı. Ülkemiz sahip olduğu iklim, toprak ve su koşulları ile tarımsal üretim için son derece avantajlı konuma sahiptir. Buna karşılık, üreticilerimizin babadan kalma üretim teknikleriyle üretimi gerçekleştirmeleri ve buna bağlı olarak da teknik hizmet almak konusundaki isteksizlikleri tarımsal üretimimizde birtakım sorunlar ortaya çıkartmıştır. Özellikle bilinçsiz zirai ilaç uygulamaları, tarımsal ürün ihracatımızda kalıntı sorunu yaşamamıza neden olmuştur.
Ülkemizde "İyi Tarım Uygulamaları" şartlarının, başta tarım danışmanlarımız olmak üzere, tüm sektör çalışanları tarafından benimsenip, doğru şekilde uygulanması ve uygulatılması, ülke tarımımızın geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. İsrail gibi bir ülkenin tohum ihraç ettiği göz önünde bulundurulduğunda artık kuraklık bir bahane olmamalı.
Bir diğer konu da çiftçilerimizin eğitimi. Eğer çiftçilerimizi yeterince bilinçlendirebilirsek bazı şeyleri gerçekleştirebilmemiz daha kolay olacaktır. Sağlıklı nesiller yetiştirebilmemiz için çiftçilerimize büyük görevler düşüyor. Tarım ülke savunması kadar önemli bir konudur. Zira sağlıksız nesillerin yetiştiği bir yerde ülke savunmasının bir anlamı kalmayacaktır.
Yani tarım deyip geçmemek gerekiyor. Tarım son derece stratejik bir konudur. Konya Ovası Projesi’nin tamamlanmasıyla 1 milyar hektar alan su ile buluşacak ve sadece Konya’nın, İç Anadolu’nun değil, Türkiye’nin çehresi değişecek.
Bir gün Konya ovasının her metrekaresinin en verimli kullanılabilmesi için bu fuarın iyi bir vesile olması ümidiyle…