Tarım Fuarının bu yıl 11. düzenleniyor. Heyecanlıyız, merakla izliyoruz. Basın açılışı dün yapıldı ama bugünden itibaren ziyaretçi kabul edecek. 3 gün boyunca da Konya 28 ülkeden 1500 markanın katılımıyla yaklaşık 250 bin ziyaretçiyi ağırlayacak. Geçen yıla gör Tarım Fuarı bu yıl % 20 oranında artmış.
Biliyorsunuz biz Tarım Fuarını çok önemsiyoruz, bu konuda bizim heyecanımızı en fazla anlayan insanda KTO Başkanımız Sayın Selçuk Öztürk… Yazdığımız her yazıdan sonra mutlaka kendileri ile görüşüyoruz. Hem yazımızla ilgili konuları konuşuyoruz ve hem de bilmediğimiz onlarca konuyu bu vesileyle kendilerinden öğrenmiş oluyoruz. Dünde fuarın açılışı nedeniyle görüştük. Bize yine önemli bilgiler verdiler sağ olsunlar, tabi biz de sizinle paylaşmak istiyoruz. Bu arada sözleştik, İnşa Allah fuar bitmeden beraberde Tarım Fuarını gezeceğiz.
Selçuk Beyin Konya için önemli olduğunu her zaman ifade ediyorum, bunun nedenlerinden birisi Selçuk Beyin vizyonudur. Uzlaşmacı kişiliği ve dünyanın nereye gittiğini net gören öngörüleri, Konya’ya her alanda önemli katma değerler kazandıracaktır. Buna kalbi duygularımla inanıyorum. Fuar konusunda da bunu net görebiliyoruz. Çok net bir şekilde dünkü fuar alanında rüzgâr nedeniyle yaşanan sıkıntıdan üzüntü duyduğunu ve bunun öngörülmesi gerektiğini fakat bunun başarılamadığını ifade etti. Bu önemlidir.
Tabiî ki can sıkıcı, 2 çadır alanı boşaltılmış. Dün akşama kadar bu alanlar onarılmış. Bugün itibariyle İnşa Allah böyle sıkıntılar bir daha yaşanmaz. Bu can sıkıcı olayın dün olması bir şans bile olabilir. Asıl yoğunluğun bugün başlayacağını düşündüğümüzde Allah Konya’mızı korudu, diyebiliriz. Tabi fuarın bu çadırlardan tamamen kurtarılması gerekiyor. Selçuk Başkanın verdiği bilgilere göre Konya Ticaret Odası bunun için tam 12 milyon liralık bir yatırım öngörüyormuş. İki hol daha yapılacakmış. Şu anda fuar alanı 25 bin metre kare, bu iki hol ile toplam alan 50 bin metre kareye çıkacakmış. Yatırım projeleri çerçevesinde KOP’unda önümüzdeki yıl 12500 metre karelik bir hol yapması planlanıyormuş. Yani gelecek yıl toplam kapalı alan 62 bin metre kareye yükselecek. Şuandaki kapalı alandan bir buçuk kat daha fazla bir alan kapalı olacak.
Selçuk Bey 100 bin metre karelik kapalı alan olsa da talebin var olduğu ifade ediyor… Bu Tarım Fuarının geliştiğini ve gelişmesini sürdüreceğini de gösteriyor. “Peki, Başkanım niye yapmıyorsunuz bu kadar alanı” diye sordum. Cevabı çok basit, sadece tarım fuarı bu kadar yatırımı kurtarmıyormuş.
Daha önceki yapılan anlaşmalara göre Konya Ticaret Odası fuarlardan 250 bin lira para kazanıyormuş. Fakat Selçuk Başkan anlaşmayı yeniletmiş ve KTO’nun geliri de 850 bin liraya çıkmış. Sizin anlayacağınız 1250 metre kareye yatırımın 6 milyon olduğunu düşünürsek bu gelir oldukça düşük kalıyor. Ama Tarım Fuarı gibi 4 fuar daha olsa 100 bin metre kareye yapılacak bir yatırımı kurtarıyormuş. Demek nitelikli fuarları artırmamız da gerekiyor.
Bu arada Büyükşehir Belediyesi bölgeye tam 100 bin araç kapasiteli bir otopark yapmış. Bu sene büyük bölümü mıcır olan bu otopark 4 milyon liralık yatırımla asfalt yapılacakmış. Anlayacağınız Konya Büyükşehir Belediyesi de bölgeye önemli olarak ifade edilebilecek bir yatırım yapmış ve de yapacakmış. Selçuk Bey “Fuarın gelişmesinin ne anlama geldiğini biliyoruz ve gerekli yatırımları da yapıyoruz” diyor. Görüşmemizde Selçuk Başkanın açıklamalarından ben umutlandım.
Bu noktada eksik gördüğümüz en önemli konu ulaşımdır. Fuar alanının şehir merkezine (metro demiyorum, uçuk bir şey istemiyoruz) tramvayla bağlanması bu aşamada çok önemlidir. Zira fuara gelenleri şehir merkezine, şehir merkezindeki insanları da fuar alanına rahat taşıma sorunumuz hala ne yazık ki devam ediyor.
Asıl fuarın ticari katkısını bu ulaşım sorununu çözdüğümüzde göreceğimizi düşünüyorum. Biliyorum yatırımlar kolay yapılmıyor ama zaten büyük olmak böyle bir şeydir, kolayca büyük olunmaz.
İnşa Allah Tarım Fuarı imtihanını hayırlısı ile başarıyla verdiğimizi de yazarız… Konya Tarım Fuarının Konya’ya hayırlar getirmesini diliyorum…