Tanzim Satışları-1

Erol Çimen
Kıymetli okurlarım tanzim satışları konusunda birkaç kelam da ben etmek istedim. Eski ile yeniyi karşılaştırıp dilimin döndüğünce, aklımın erdiğince ne olması gerektiğini yazacağım.
Bu konu ile alakalı 3 Adet taraf var.1-üretici 2-aracı 3- tüketici. Üretici; işin en zor tarafını yapan kesim. Üretici köylü, fakir, fukara elinin emeği ile geçiniyor. Az bir toprağı ile tüm ailesi ile birlikte çalışarak geçimini sağlamaya çalışıyor. Bu kesimin bir maliyeti var. Eğer o maliyetinden aşağı satarsa para kazanamıyor ve zamanla üretimi bırakıyor. Birde bu üreticinin ürettiğini tüketen bir kesim var. Büyük çoğunluğu asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücretin yarıya yakınını ev kirasına ödeyen, kalan yarının yarısını da elektrik, su, telefon, doğal gaza ayırdıktan sonra asgari ücretin dörtte biri ile geçinmeye çalışan tüketici kesim.
 
Fakat bu ikisi arasında bir kesim daha var ki bunlar para babaları, zincir marketlerin sahipleri, toptan meyve sebze hallerini ele geçirmiş kesim. Bunlar için para meselesi yok. Üreticinin üreteceği ürünü daha üretmeden tarladan satın alıyorlar. Ha kaça alıyorlar diye sorarsanız , ya maliyetine hatta ya zararına. Üretici garibim daha mahsulü kaldırmadan masrafları için parayı aracıdan alıp mahsul kalkıncaya kadar mahsulün parasını yiyip bitiriyor. Her sene bu kısır döngü dönüp duruyor. Üretici, maliyetine bazen zararına çalışıyor. Ürettiği mahsule hasat zamanı sözü bile geçmiyor. Çünkü kaldırdığı hasadın sahibi aracı kurum.
 
Peki aracı kurum ne yapıyor? Bunların paraları var, mahsulü üreticinin elinden zararına alıyorlar. Soğuk hava depolarına istifliyorlar. Ondan sonra piyasanın durumuna göre bu malları piyasaya sürüyorlar.1 liraya aldıkları malı yeri geliyor 10 liraya satıyorlar. Milletin gıdası ile oynayabiliyorlar. Hükümetleri zor durumda bırakabiliyorlar. Bu kısır döngü dönüp gidiyor. Üretici 1 liraya aracıya satıyor. Tüketici garibimde 10 liraya almak zorunda kalıyor. Kalan 9 lirada aracının cebine kalıyor. Eğer bu ürün 10 liraya satılacaksa tarafların bunu eşit paylaşması gerekmez mi? Yani üretici 1 liraya mal ediyorsa aracıya 4 liraya satıp, aracının da  tüketiciye 7 liraya satması gerekmez mi? Ama maalesef bu iş böyle olmuyor. Üretici maliyetine hatta zararına malını aracıya kaptırıyor. Tüketicide aracının insafına göre bu malı tüketmek zorunda kalıyor. Bu sistemde zengini daha zengin, fakiri de daha fakir yapıyor. Onun için bu kısır döngünün kırılması lazım. Bu kısır döngüyü de hükümet ve belediyeler el ele vererek kırabilirler. Bana ayrılan sayfanın sonuna geldim, bu konu hakkında neler yapılması gerektiğini İnşallah haftaya yazacağım.
 
ALLAH hepimize helal kazançlar versin. Amin. Selam ve Dua İle