Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, 24 Şubat 2022 tarihinde, Moskova saatiyle 06.00 civarında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "Ukrayna'nın askerden ve Nazizm'den arındırılması" amacıyla başlamıştı. Amacına ulaşacak mı, bitince göreceğiz. Bitecek gibi değil şimdilik. Neredeyse her ülke Rusya’ya yaptırım yapıyor. Ülkemiz tarafsız bu konuda. Rusya yaptırımların ülkesi oldu.
*Rusya'nın en büyük ihraç ürünleri petrol, doğalgaz ve bunlardan elde edilen ürünler. Toplamda 407 milyar dolarlık ihracatın, %59'undan fazlasını petrol ürünleri oluştururken, mineraller ve değerli metaller de var. İhracatının %38'i Avrupa ülkelerine. Enerji ihracatı şimdilik yaptırım kapsamına alınmadı ve savaş nedeniyle artan petrol fiyatları, Rusya'nın gelirinin de artmasına yol açtı.
İthalatta ise Rusya'ya yönelik yaptırımların etkisinin kısa vadede daha fazla hissedilebileceği kategoriler ilk sıralarda yer alıyor. Rusya'nın 238 milyar dolarlık ithalatında makine kategorisi ilk sırada. Bu kategoride yer alan bilgisayarlar, ofis ürünleri, endüstriyel üretim için gerekli makineler, iletişim araçları ve diğer elektronik ürünler, Rus ekonomisinin dışardan ihtiyaç duyduğu ürünlerin başında geliyor. Bu kategorilerde pek çok şirket Rusya'ya yaptırım uygulamaya başladı. Intel, AMD, Nvidia ve Apple gibi bazı büyük çip ve bilgisayar üreticileri Rusya'ya ürün göndermeyi bıraktı. Bunun Rus ekonomisi üzerinde uzun sürecek bir etkisi bekleniyor. En gelişmiş çipleri üreten ve ABD'nin Asya'daki en büyük müttefikleri arasında yer alan Tayvan, Güney Kore ve Japonya bu alanda Rusya'ya boykot uygulamaya karar veren ülkeler arasında.
**Avrupa'da okuyan Rus öğrencilerin üniversite kayıtlarını silen Avrupa ülkeleri şimdi de Dostoyevski'nin üniversitede okutulmasını da yasakladı. Suç ve Ceza. Her dönem satan kategorisinde olan kitap, ceza döneminde. Dünya genelinde en iyi hackerları olma özelliğine sahip olma haricinde, en iyi virüs programlarını kodlayan ülke olması da değişmeyecek.
***ABD Başkanı Joe Biden da yaptırımları duyururken "Rus ekonomisinin stratejik sektörlerinde ihtiyaç duyduğu teknolojiye erişimi kısıtlayarak Rusya'nın endüstriyel kapasitesini kısıtlayacağız" ifadelerini kullanmıştı. Çiplerin pek çok ürünün üretiminde de kullanılıyor olması, diğer sektörleri de etkileyecek. Rusya'nın askeri, uzay ve havacılık sektörleri ciddi zarar görecek. Rusya'nın ihtiyaç duyduğu gelişmiş çipleri ülkede üretme kapasitesi yok ve devlet ülkedeki çipleri tüketicilere sunmak yerine askeri teknolojilerde kullanacak.
****Ülkemiz nasıl salgından etkilendi ise bu Rus işgalinden de etkilenecek. 2 Yıl aradan sonra yapılan tarım fuarı Konya için normale dönüşün ilk işareti oldu. KSO Başkanı Memiş Kütükcü, “2 yıl aradan sonra bu yıl tarım fuarında tüm sanayici ve çiftçilerimizi buluşturduk. Çok mutluyuz. Olağanüstü bir ilgi ve yoğun bir katılım var. Bu Konya’mız için son derece değerlidir. Konya’nın en güçlü sektörü olan makine ve aksamları sektöründe en güçlü olduğumuz alan tarım makineleri sektörüdür. Türkiye’nin en büyük, dünyanın 3. büyük tarım fuarındayız. Tüm firmalarımız, 2 sene aradan sonra ürünlerinde yaptıkları yenilikleri ve gelişmeleri aktarma ve sergileme imkânı buluyorlar. Büyük bir dijitalleşme göze çarpıyor. Tarım makinalarında akıllı makinalara evrilme söz konusu. Bu, fuarda çok öne çıkıyor. Bu da hem şehrimiz hem de ülkemiz için son derece önemli” dedi.
Sonuç olarak; Artık ezbere bildiğimiz kelebek etkisi, bu yıl mottomuz olacak gibi. Rusların işgali genişleyecek mi, bitecek mi? Kimse bilmiyor. Bildiğimiz tek şey etkilerin kısa sürmesidir. Teknolojinin ve yapay zekânın hızla büyümesini hiçbir olay durduramıyor. Ülke sınırlarının kalkmasını, iklim değişikliğiyle insan ikamet yerlerinin hızla değişmesini 5-10 yıl içinde göreceğiz. Teknoloji için yapılan her girişimi desteklemek, tarım gibi her ekilen ürün için zamanını beklemektir.