Sınav: Kişilerin “ olgunluk Düzeylerine Uygun” “ belirli ve sınırlı yetilerinin” bir parametre ile sonuçlandırılmak üzere objektif değerlendirmeye tabi tutulmasıdır. Sınavların hayatımızda bir eşik olması, onları önemli yapsa da özünde bundan ibaret. Sınavların en güzel yanı katılanların olgunluk seviyelerine uygun olmalarıdır.
Unutmayın! Görkemli olan sınav değil, sınavın bizi taşıyacağı sonuç.
Yani sınavda bir şey yok arkadaşlar. Sonuçta kimse sizden 7. Sınıfta, hukuk fakültesi ara sınavlarını vermenizi beklemiyor. Yeni doğan bebeğe de işitme testi yapılırken “Söylediğimi tekrar et: Bir berberb…” denilerek diksiyon mülakatına tabi tutulmuyor.
Katıldığımız sınavlarda, ne mutlu ki, sadece o güne kadar hayatın bize verdikleriyle sorumluyuz. Büyük şans. Tıp fakültesine girmenin şartı Hipokrat yeminini 3 kere tersten ve ezberden okumak değil. Sorular Tıp Fakültesi 3. Sınıf müfredatından da değil üstelik. 17 yaşında girdiğiniz sınavda, 17 yaşındaki bir bireyin yapamayacağı hiçbir şey yok. Okuma, yazma, okuduğunu anlama, kutucuğu doldurabilme, sınava vaktinde gelme… Yapabilir Birileri yapmışsa veya yapabiliyorsa biz MUTLAKA YAPARIZ.
Sınavların bir başka iyi yanı ise belirli ve sınırlı olmasıdır. Türkiye gerçeğinde her doğan o sınava gireceğini bilir, aile bir kere çocuk doğduğu an üniversite sınavına kanalize olmuştur. 6 aylıkken başlar. “Dur eline kitap verelim de okusun adam olsun”. Demek istiyorum ki en geç liseye başlarken biliyoruz ki, bu 4 yıllık öğretim programının (benim dönemimde eğitimin e’si kalmamış, öğretim bombası olmuştu okullar. Şimdi ne kaldı bilemem.) sonunda bir sınava gireceğiz. Bu programda anlatılan tüm konulardan soru çıkacak. E o zaman derste sıranın altından oyun oynama arkadaşım. Zaten o derse vakit ayırmışsın. Su akarken testiyi doldur. Sorular nasıl olursa olsun, konular belli. Sınav için tek yapman gereken konuları bilmek ve son yıl bolca soru çözerek gelecek her soruya hazırlıklı olmak.
Sınav ne değildir?
Yazılı geçiş sınavlarıyla ilgili ilk yanlış sınavı tanımamakla başlıyor.
Sınav yolun kendisi değil. Bu sınavların tümü sadece eşik. Henüz ergenlik ile mücadele eden birinden tüm hayatını planlamasını bekliyoruz. Hayır. O yaşta sadece ve sadece sınava en iyi şekilde hazırlanıp elinden gelenin en iyisini yapması yeterli. Sınav sadece bir eşik ve bu aşamada odaklanmanız gereken tek şey o eşiği en iyi şekilde atlamak. Sonrasını sonra konuşuruz. Bu eşiği atlayınca hangi kapıyı açsam diye uzaklara bakarsak takılıp düşeriz. Aynı şekilde başka şeylerle ilgilenirsek eşiği atlamamız mümkün değil.
Sınav yolun sonu hiç değil. Evet zor ama telafisi yok değil. Hiç bir şey var olmaktan daha kıymetli değil. İnsanın değerini be üniversite sınavına de mesleği belirler. Elinden gelenin en iyisini ortaya koymak için çaba gösteren, bu sorumluluğu tek başın kucaklayan bir gençten daha saygın biri olamaz bu hayatta. Sınav seni sen yapacak tek şey değil unutma. Ama varlığını ortaya koymak ve amaçlarını gerçekleştirmek için önemli olduğunu da aklından çıkarma.
Sevgili gençler! Sınav ergenlik kaprislerinizle ailenize her istediğiniz yaptırmanın bir bahanesi değil. Sınav senin sınavın, sonrasındaki hayat senin hayatın. Seni bugüne kadar getiren ailene, adam olarak lütufta bulunmuyorsun. Ailenin emeklerini zaten boşa çıkarmamalı ve adam olmalısın. Yaşın ve yükün orantısız değil. Bu kucağına atarak başaramazsın. Hadi derin bir nefes al ve kucakla bu yükü.
Ve sevgili aileler! Sınav geçmişinizi temize çekme, kendini ispatlama veya hayallerini çocuğun yaşatmanın bir aracı da değil. Esasında sınav sizinle ilgili değil. Siz sadece evladın arkasındaki karlı dağ olun, sevi sarın sarmalayın. Sınavın zorluklarını üstlenerek veya sınavı görmezden gelerek zulmetmeyin evladınız. İhtiyacı olduğunda ihtiyacı kadar yanında olun. Ona güvenin üstesinden gelecektir. Beklentiniz onun bu sorumluluğu üstlenebilmesi olmalı. Bundan fazlası sizi de evladınızı da yorar. Onun yükü ağır ve bu ağırlık onu olgunlaştıracak. Ne yükün sırtlanın ne de ona ekstra yük olun. Bırakın kozadan çıkmak için çaba gösterirken olgunlaşsın, güçlensin.
İnsan Ne Yapmalı? Dengeli olmalı ve dengede kalmalı.