Gerçekleştirilen programda sigorta sektörüne ait sorunlar ve çözüm önerileri dile getirildi. Programa Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, SAİK Başkanı Levent Korkut, TÜSAF Başkanı Adnan Çelik ve çok sayıda sigorta sektöründen çalışan katıldı. Düzenlenen gala yemeği ile program sona erdi.
‘SEKTÖRÜMÜZÜN ÇOK CİDDİ SORUNLARI VAR’
Sigorta sektöründe çok ciddi sorunlar olduğunu belirten Konya Sigorta Acenteleri Başkanı Tolga Cam, “Konya sigorta acente derneğimizin 66’ncı meslek Komitesi ve sektör Meclisi ile il delegesi arkadaşlarımızla organize ettiğimiz sigorta sektörünün sorunları ve çözümleri önerilerini konuştuk. Türkiye’nin her yerinden bugün burada bizlere destek için bulunan tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim. Sektörümüzün maalesef çok ciddi sorunları bulunmaktadır. Bu sorunlar için bizler görevli kişiler olarak sorunların çözümü için var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Toplantımızın düzenlenmesinde bizlerden desteğini esirgemeyen ticaret odası başkanım Sayın Selçuk Öztürk’e, derneğimiz yönetim kurulu arkadaşlarıma 66’ncı meslek Komitesi çalışma arkadaşlarıma, sektör meclisi il delegesi arkadaşlarıma, ayrıca TUSAF başkanım ve genel Sekreterliğimize yönetim kurulu arkadaşlarıma sponsorlarımıza sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.
‘DÜNYA ORTALAMASININ ALTI KAT GERİSİNDEYİZ’
Sigorta verilerinde Türkiye’nin, dünya ortalamasının altı kat gerisinde olduğunu vurgulayan KTO Karatay Üniversitesi Sigortacılık Bölümü Başkanı Seyfettin Kurt, “Türkiye’de sigortacılık uzun yıllardır hatta neredeyse yüz bin yıldı var. Fakat geldiğimiz nokta, şu anda verilere göre kişi başı sigorta harcaması 3 bin 600 dolar. Bu rakam Avrupa Birliği Ülkelerinde 12 bin dolar. Dünya ortalaması 800 dolar. Türkiye’de ise 120 dolar. Yani dünya ortalamasının bile altı kat gerisindeyiz. Bu bize iki şey söylüyor aslında. Bir tanesi sadece gelirlerle insanların sigorta rakamlarıyla karşılaştırmayacak farkta kronik sorunlarımızın olması. İkincisi de genel itibariyle dünyanın gayri safi milli hafızası 105 trilyon dolar. Bunun 8 trilyon doları sigortacılar ait. Çok ciddi bir rakam. Fakat dünya sigortacılığı içerisinde Türkiye’nin payı yüzde 0.25. Şu ana kadar gördüğüm en büyük problemlerden biri sigorta paydaşlarının, sigorta platformlarındaki temsili ile alakalı. Kimse elini taşın altına koymuyor. Tüm sigorta şirketlerinin ortak paydada buluşup sektöre genel itibariyle ivme kazandırması gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.
‘BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR’
Sigorta şirketlerinin ancak birlik olarak amaçlarına ulaşabileceğinin altını çizen TÜSAF Başkanı Adnan Çelik, “Sigorta acentenin Türkiye’deki en yüksek toplum kuruluşu olan federasyonumuz, 37 şehirde faaliyet gösteren, 2004 yılından bu yana sigortacılığın güvenli, saygın bir meslek olması adına çalışmalarımızı yürütüyoruz. Sigortacılığın karşısında çıkan tüm sorunları Türkiye’nin tüm coğrafi bölgelerinden gelen arkadaşlarımızla hızlı ve çevik bir şekilde ilgili mercilere işlemde bulunup sonrasında da takip etmekteyiz. Tüm acentelerin sorunlarına sahip çıkan, hepsinin görüşlerini, önerilerini dinler, hiç kimse için ayrım yapmaz. Sigorta acentelerinin menfaatine bir tuğla koymak isteyen her kurumun yanında, yakınında bulunarak tek ses olma ve her türlü katkıyı vermek istiyoruz. Bütün çalışmalarımızı bunun üzerine kuruyoruz ki birlikten kuvvet doğar. Sivil toplum kuruluşlarıyla rakip değiliz. Hepimiz sektörümüze fayda sağlamak amacıyla gönüllü olarak, menfaat gözetmeksizin çalışmakta, büyük zamanlar harcayarak ciddi emekler ve çabalar sarf etmekteyiz. Her birimiz ayrı telden çalarak bir yere varamayız. Hepimiz bir ve tek ses olursak ancak o zaman amaçlarımıza ulaşabiliriz.” diye konuştu.
•BÜŞRA ERKUŞ