Seyit Ali Büyük’ten ders aldık

Seyfullah Koyuncu
Sevgili okurlar, dünkü yazımda Konya İl Emniyet Müdürü Engin Dinç’i ziyaretimize dair notlarımı paylaşmıştım. Bugün de Konya’nın bir diğer hayati kurumu olan İl Milli Eğitim Müdürlüğü ziyaretimizden bahsedeceğim.
 
Bu ziyaretimizde de Seyit Ali Büyük hocam bizi yine 40 yıl hatır bırakacak şekilde iyi ağırladı. Alçak gönüllüğü ile Konya’ya ve Konya’nın değerlerine olan hakimiyetiyle anlattığı her şey yine tüm ilgimi kendisine odakladı.
 
Eski Konya’dan, gündemden ve farklı konulardan akıp giden sohbet, eğitimdeki gelişmelerle devam etti.
 
Konya, eğitim imkanları ve başarısıyla Türkiye’nin önde gelen illerinin başında geliyor. Bunu, Seyit Ali Büyük’ün bize verdiği ders ile bir kez daha anladım.
 
Sevgili okurlar, aslında daha önce de bahsetmiştim; Konya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün pandemi döneminde kendi imkanları ile hayata geçirdiği Ölçme Değerlendirme Merkezi Sistemi yine benim ilgimi fazlasıyla cezbetti.
 
Bu sistemin ne derece başarılı ve güzel bir sistem olduğuna, her geçen gün öğrencilerin başarı oranını artırdığına hocamın sunumuyla bir kez daha şahit olduk.
 
ÖDM yazılımında, mesela Altınekin Dedeler Mahallesi’ndeki bir öğrencinin, hangi dersin hangi konusunda ne kadar başarılı olabildiğini bile görebiliyorsunuz.
 
Seyit Ali Büyük’ün, ekrana yansıttığı şemada, ilçelerin, mahallelerin, okulların, sınıfların, öğrencilerin ve hatta öğretmenlerin bile başarı oranının tek tek incelenebildiğine bizzat şahit oldum.
 
Bu sisteme aileler de giriş yaparak, evlatlarının hangi konuda eksiği olduğunu görebiliyormuş. Düşünebiliyor musunuz, evladınızın Din Kültürü dersinde, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) hayatını tam olarak bilip bilmediğini bile ölçebiliyorsunuz. Ya da matematik dersinde geometri konusunda, tarih dersinde Osmanlı Devleti konusunda eksiği olduğunu teşhis edip, ona göre tedavi uygulayabiliyorsunuz.
 
Bu, müthiş bir sistem.
 
Bu sistemle aynı zamanda eğitimde fırsat eşitliği oluşturulabilir. Zaten Milli Eğitim Müdürlüğü de bu konuda çalışmalar yürütüyor. Öğretmenler, bu sistemden yola çıkarak eksiği olan öğrencilere ek özel ders uyguluyormuş.
 
Hatta Konya’daki özel okullar bile sistemde yer alıyor. Onlar da bu sistemde kendilerini ölçerek eksiklerini görüyor ve başarı oranını artırıyor.
 
Sistemde oluşturulan sınavlar şimdilik gönüllülük esasına göre uygulanıyor. 20 binden fazla sınav yapılmış durumda.
 
Bence bu sınavların zorunluluk haline getirilip yüzde yüz tüm öğrencileri kapsaması acayip bir iş olur.
 
Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü ve bu projeyi yazan eğitimcileri tebrik etmek lazım. Bence bu sistemi Milli Eğitim Bakanlığı da tüm Türkiye’de uygulamalı. Ben çok etkilendim doğrusu…