...SELÇUKLU'DAN HABERLER...
Türkiye’de kütüphanecilik faaliyetleriyle adından söz ettiren Selçuklu Belediyesi okul kütüphaneleri ile her eğitim düzeyinden öğrencinin en büyük destekçisi olmaya devam ediyor. Selçuklu’da 100’ü okul kütüphanesi olmak üzere toplam 109 kütüphane yer alıyor. Selçuklu Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü çatısı altında ilçede 29 ilkokul, 39 ortaokul, 32 lise olmak üzere 100 adet Okul Kütüphanesi, 1 Şehir Kütüphanesi ve 8 Halk Kütüphanesi bulunuyor. Sürekli yeni yayınlar ve güncel kitaplarla hizmet standardını her zaman üst seviyede tutarak yıl boyunca tercih edilen Selçuklu Belediyesi kütüphaneleri eğitime büyük katkı sunmaya devam ediyor. Eğitim çağındaki çocuklara kitap okuma alışkanlığını kazandırmanın yanı sıra onlara ders çalışma ve araştırma yapmak için önemli olanaklar sağlayan ve büyük bir okur kitlesine sahip olan Selçuklu Belediyesi okul kütüphanelerinden her gün yüzlerce öğrenci faydalanıyor. Eğitimin en büyük destekçisi olan Selçuklu Belediyesi de çocukların kütüphaneye olan ilgilerini arttırmak için yıl içerisinde en fazla kitap okuyan öğrencilere çeşitli ödüller veriyor.
ÖĞRENCİLER HİZMETTEN MEMNUN
Selçuklu Belediyesi’nin kütüphane hizmetlerinden büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade eden öğrencilerde Selçuklu Belediyesine ve Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’ya sunulan hizmet nedeni ile teşekkür etti. Selçuklu’da okul kütüphaneleri 2024 yılında 122 bin 946 üye ve 563 bin 915 kitap sayısına ulaştı. Bu sayıya farklı mahallelerde bulunan halk kütüphaneleri ve Yeni Nesil Şehir Kütüphanesi de eklendiğinde toplamda 109 kütüphanede 211 bin 319 üye ve 701 bin 800 kitap sayısı ile rekor bir seviyede okurlara hizmet sunuyor.
“SELÇUKLU’DA KÜTÜPHANELERİMİZDEN İSTİFADE EDEN GÜZEL BİR OKUR KİTLESİ VAR”
Kitapların hayat boyu öğrenme anlamında insanların en iyi arkadaşı olduğunu ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Selçuklu Belediyesi olarak başta çocuklarımızın yanı sıra her yaştan hemşehrilerimizin kitaba ve bilgiye ulaşması için kütüphanecilik faaliyetlerimizi büyük bir özveri ile sürdürüyoruz. İlçemizde yer alan tüm kütüphanelerimizden istifade eden bir güzel okur kitlesi var. Bu bağlamda öğrencilerimiz de kütüphanelerimizden dolu dolu istifade ediyorlar. Ülkemizde kitap okuma alışkanlığını geliştirmek için çocuklarımızın ve gençlerimizin kitaplarla tanıştırılması ve onlara bu alışkanlığın kazandırılması gerekiyor. Bizlerde Selçuklu Belediyesi olarak geleceğimizin teminatı çocuklarımızın kitap dostu olmaları için önemli sorumluluklar taşıyoruz. Selçuklu'da öğrencilerimizin ve hemşehrilerimizin kitaba ulaşması için kütüphanelerimizi yaygınlaştırdık. Bu çerçevede çok güzel bir noktaya geldik. Biliyoruz ki geleceğin büyük ve güçlü Türkiye'si ancak eğitimli, donanımlı ve okuyan bir nesilden geçiyor.” dedi.
SOBE’den Kültürel Miras Projesi
SOBE Vakfı ortaklığı ve TÜBA koordinatörlüğünde özel gereksinimli bireylerin kültürel mirasa erişimini artırmayı amaçlayan önemli bir proje hayata geçti. Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE) ortağı olduğu iNCLUSION ERASMUS+ KA220 HED Projesi’nin açılış toplantısı, TÜBA koordinatörlüğünde 5 proje ortağından 13 temsilcinin katılımıyla TÜBA Ankara Merkezi’nde ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde düzenlendi. Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Erasmus+ Programı kapsamında finanse edilen proje, 2 yıl boyunca sürecek.
KÜLTÜREL MİRASI ERİŞİLEBİLİR KILMAK
SOBE Vakfının da katkılarıyla hayata geçirilen proje, engelli bireylerle yükseköğretim öğrencilerini bir araya getirerek müze ve galerilerdeki kültürel mirası erişilebilir hale getirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda, genç profesyonellere yönelik eğitim programlarıyla engelli bireylerin iş gücü piyasasında ihtiyaç duyulan becerileri kazanmaları ve istihdam edilebilirliklerinin artırılması amaçlanıyor. Proje; TÜBA koordinatörlüğünde, SOBE Vakfı, Anadolu Üniversitesi, Hollanda’dan Stichting for Education on Agility Liberating Structures (SEALS), Yunanistan’dan ARTIFACTORY ve Balkan Müze Ağı (BMN) ortaklığıyla yürütülüyor.
PROJE KAPSAMINDAKİ ZİYARETLER VE İŞ BİRLİKLERİ
Projenin açılış programı çerçevesinde, ekip Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde engelli bireyler için özel olarak tasarlanmış eğitim alanlarını ziyaret etti. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran ile yapılan görüşmelerde erişilebilirlik çalışmalarına yönelik iş birliği fırsatları değerlendirildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak ile engelli bireyler için kültürel mekânların erişilebilirliği konusundaki toplantıda da önemli kararlar alındı. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal’ı ziyaret eden proje ekibi, Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü ve Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde incelemelerde bulundu.
ULUSLARARASI EĞİTİM PROGRAMI SARAYBOSNA’DA DÜZENLENDİ
Proje kapsamında 22-25 Ekim 2024 tarihlerinde Saraybosna’da Balkan Müze Ağı (BMN) ev sahipliğinde uluslararası bir eğitim programı gerçekleştirildi. Programa, Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Dr. İbrahim Diken, Araştırma Görevlisi Uğur Onur Günden ve Tezcan Çavuşoğlu; SOBE Vakfından Dr. Ümit Savaş Taşkesen, Şerife Küçükşantürk ve Cemre Gürel sunumlarıyla katkıda bulundu. Eğitimlere Bosna Hersek Sanat Galerisi, Bosna Hersek Tarih Müzesi, Zenica Şehir Müzesi ve Kuzey Makedonya’dan Bitola Enstitüsü ve Müzesi gibi önemli müzelerin temsilcileri katıldı. Ayrıca Saraybosna Üniversitesi öğrencileri, müze ve galerilerdeki erişilebilirlik çalışmalarıyla ilgili bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
PROJE NİSAN 2026’DA TAMAMLANACAK
Erişilebilirlik konusunda farklı perspektiflerin paylaşıldığı program, Nisan 2026’da tamamlanması planlanan iNCLUSION Projesi’nin uygulanmasına yönelik önemli bir adım oldu. Proje, “Engelli İzleyiciler için Dönüştürücü Kültürel Deneyimler Yaratmak” amacıyla yenilikçi pratikler ve kaynaklar sunmaya devam edecek.