Selçuklu Belediyesi tarafından sanat hayatına katkı sağlamak amacıyla kurulan Sanat Akademisi, birçok alanda eğitim veriyor.
Verilen eğitimler içerisinde yer alan Türk Müziği Topluluğu öğrencileri, kültürümüzü tanıtan eserlerin eğitimlerini alıyorlar. Aldıkları eğitimin kendileri için verimli olduğunu dile getiren topluluk öğrencileri düşüncelerini dile getirdiler.
‘MÜZİK KÜLTÜRÜMÜZÜN BİR PARÇASI’
Müziğin, kültürümüzün bir parçası olduğunu söyleyen Türk Müziği Topluluğu öğretmeni Bünyamin Tilavel, “Selçuklu Belediyesi Sanat Akademisi’nde kursiyerlerimize bilgilerimizi aktarmaya çalışıyoruz. Akademi içerisinde çeşitli kurslar var. Biz Türk Müziği Topluluğu olarak daha çok kültürümüzü tanıtan, Anadolu’nun dışında icat edilen türküler öğretiyoruz. Hem ses eğitimi hem de repertuvar öğrenme şeklinde eğitimlerimizi veriyoruz.
Yakın zamanda konserimiz oldu. Çok güzel geri dönüşler aldık. Öğrencilerimiz üst düzey performans gösterdiler. Türk müziğinin her bir formu, kültürümüzün bir parçası. Kendi milli kültürümüzü öğrenmek için müzik ve sanatı ihmal etmeyin. Selçuklu Belediyesi Sanat Akademi’sinde verilen kursların birçoğunu Devlet Konservatuarı hocalarımız vermekte. Ben de Necmettin Erbakan Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Çalgı Eğitimi Bölümünde öğretim görevlisiyim.” dedi.
‘PSİKİYATRİ TEDAVİSİ GÖRMÜŞ GİBİ HİSSEDİYORUZ’
Derslerde huzur bulduklarını belirten Gülseda Aksakal, “9 yıldır Konya’da yaşıyorum. Türk Halk Müziği ile ilgili uzun süredir bir çalışma olmamıştı. Sürekli takip ediyordum. Konya’ya gelmeden önce farklı şehirlerde çok aktiftim. Burada da aradım ve bu fırsatı sonunda buldum. Sanat Akademisi’nde önce ön eleme yapıldı ve daha sonra derslere başladık. Konser de yaptık. Dersler de türküler okuyoruz.
Solfeje yakın eğitimle türküler öğreniyoruz. Hocamız bağlamasıyla bize eşlik ediyor. Dersler benim için çok verimli oluyor. Hocamız da zaten zamanında eğitimini çok sağlam almış. Yöre müziğine gönül vermiş biri. Onunla çalışmaktan mutluluk duyuyorum. Sınıfta her meslek grubundan insan var. Öğrenci, psikolog, memur, öğretmen hepsi var. Herkes dersten çıktıktan sonra bir psikiyatri tedavisi görmüş gibi hissettiğini söylüyor. Çünkü türküler insanı dinlendirir, türküler insana huzur verir. Acıları hatırlatır ama mutlu da eder. Bizler de çok seviyoruz onun için de buradayız. Ayrıca Selçuklu Belediyesi çok güzel çalışmış. Konser sayısının biraz daha fazla olmasını isterim.” şeklinde konuştu.
‘BİRÇOK İNSAN BURADA KENDİNİ GÖSTEREBİLDİ’
Dersler sayesinde birçok insanın yeteneklerini ortaya çıkarabildiği vurgusunu yapan Eylül Başçiftçi, “Türk Müziği Devlet Konservatuarında öğrenciyim. Bünyamin hocamız okulumuzda öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Bize böyle bir fırsat sundu. Dersleri çok verimli buluyorum. Hem çok eğlenceli hem de çok keyifli geçiyor. Kendi branşım da olduğu için repertuvarım gelişiyor. Şu ana kadar çok güzel insanlarla da tanıştım. Onlarla aynı duyguyu yaşayabilmekte çok güzel. Burayı herkese öneriyorum. Yetenekleri keşfedilememiş insanların burada kendilerini ortaya çıkarabilmesi çok güzel bir şey. Yaşlısından gencine birçok insanın bulunduğu bir ortam. Birçok insan Selçuklu Sanat Akademisi’nde kendini gösterebildi. Selçuklu Belediyesi’nin çalışmalarından dolayı da teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
‘İLAÇ GİBİ GELDİ’
Katıldığı dersler sayesinde stres attığını dile getiren Ayhan Şener, “Ben Sanat Akademisi’ne tesadüfen geldim. Arkadaşlarım ismimi yazdırmış. İyi ki gelmişim. Çoğu zaman iş yerinden izin alıyorum buraya gelebilmek için. İnsanlar da gelip buraya kendilerini keşfetsinler. Ben daha önce de müzikle uğraştığım için bana ilaç gibi geldi. Çoğu şeyi yanlış bildiğimi gördüm. Şimdi doğrularını, notaya uygun olarak öğreniyorum.
Hangi dal olursa olsun işin mutfağındaki aşçı size ne kadar oranda ne yapacağınızı en doğru şekilde öğretiyor. Gerçekleştirdiğimiz konserden çok güzel geri dönüşler aldık. Hem biz hem de izleyiciler büyük keyif aldı. Konser için farklı şehirlere de gideceğiz. Bizim beklentimiz zaten bu yönde. Bu güzel faaliyetin farklı belediyelere de örnek teşkil etmesini istiyoruz. Sanat Akademisi bizim için hem sosyallik hem de stres atma ortamı oldu. Hem eğleniyoruz hem öğreniyoruz hem de güzel vakit geçiriyoruz. Güzel arkadaşlıklar edindik. Sanat Akademisi’nde farklı derslere de katılmak isterim. Hatta belediye başkanımızdan bateri kursu rica ediyorum.” dedi.
• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ