Selçuklu dönüştürüyor, çevrecilik kazanıyor

Sürdürdüğü çevreci projelerle başarılı işlere imza atan Selçuklu Belediyesi, belediyecilik faaliyetleri kapsamında kalan atıklardan organik gübre elde ederek ekonomiye katkı sağlıyor.

Geri dönüşüm çalışmaları ile doğaya ve ekonomiye büyük katkı sağlayan Selçuklu Belediyesi, çevre bilincini tüm vatandaşlarda oluşturmayı hedefliyor. Geri dönüşüm ile güzel bir çevre kazanılacağının altını çizen Selçuklu Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Betül Akça, “Çevre artık çok kötü yerlere gidiyor. İsraf artıyor. Geri dönüşümle hem doğal kaynaklarımızı korumuş oluyoruz hem de dönüştürülmüş malzemeler kullanmış oluyoruz. Çevre bilinci oluşturarak, gelecek nesillere güzel bir çevre bırakacağız. Ambalaj atıkları, elektronik atıklar, atık piller, tekstil atıkları, atık ilaçlar ve benzeri birçok atığı değerlendiriyoruz. Sıfır Atık yeni görünmüş bir konu gibi görünse de örneğin ambalaj atıklarının toplanmasını 2007 yılından beri yapıyoruz.” dedi.

‘ATIKLAR GÜBREYE DÖNÜŞÜYOR’

Birçok yerden toplanan atıkların gübreye dönüştürüldüğünü söyleyen Akça, “Birkaç yıldır yürüttüğümüz kompost çalışmamız var. Park, bahçeden çıkan çim, ağaç yongası gibi atıkları ve semt pazarlarından ya da marketlerden topladığımız meyve sebze atıklarını alanımızda biriktirerek komposta dönüştürüyoruz. Kompost toprak iyileştirici bir madde. Parklardan biçilen çimler, budanan ağaçların parçaları, meyve ve sebze atıklarını karıştırarak güzel bir toprak iyileştirici malzeme elde ediyoruz. Bunu da yine Park Bahçe Müdürlüğümüz parklarda çim ekimi alanlarında, fidan diplerinde kullanmaktadır. Çimler kompost ile ekildiğinde çok daha köklü çıkıyor. Daha çabuk büyüyor ve hayvan gübresine göre su gereksinimi daha az oluyor.” şeklinde konuştu.

‘ATIKLAR KAZANÇ SAĞLIYOR’

Atıkların geri dönüşüm noktalarına getirerek kazanç sağlanabileceğini belirten Akça, “Atık Kumbaram projemize iki noktada başladık. Verimliliğini alırsak, vatandaştan talep gelirse arttırmayı düşünüyorduk ki gerçekten son zamanlarda çok güzel talepler aldık. Vatandaş, atıklarını Atık Kumbaram noktalarına getiriyor. Bir kumbaramız Aydınlık Evler Mahallesinde, diğer kumbaramız ise Bosna Hersek Mahallesinde bulunuyor. Vatandaş atıklarını türlerine göre de getirebiliyor, karışıkta getirebiliyor. Getirilen atıklar orada tartılıyor. Bunun karşılığında Sosyal Destek Kartı veriyoruz. O karta da getirdiği atıkların ücretini yüklüyoruz. Bunu da yerel marketlerde, restoranlarda, kafelerde ve birçok yerde harcayabiliyorlar. Örneğin öğrenciler giderken fazla kitaplarını ya da biriktirdiği atıkları getirip, elde ettikleri parayla bir tane kahve içebilirler. Zaten çok güzel bir talep var. Sadece bir noktaya, bir günde gelen atık miktarı bir tonu geçmiş. Farklı noktalara da koyup sayısını arttıracağız.” ifadelerine yer verdi.

‘ÇEVRE İŞİ GÖNÜLLÜLÜK İŞİ’

Geri dönüşüme önem verdiklerinin altını çizen Akça, “Geri dönüşümü daha iyi yerlere getirebilmek, atıkları daha çok toplayabilmek ve israfın önüne daha fazla geçebilmek adına çalışmalarımızı yürütüyoruz. En son Sıfır Atık Festivali yapmıştık. Konya Büyükşehir Belediyesi, Karatay Belediyesi, Meram Belediyesi ve Selçuklu Belediyesi olarak ortak yaptık. Tüm halka hitap eden çalışmalarımız olmuştu.

Elimizden geldiğince çevre bilincini yaymaya çalışıyoruz. Çevre işi gönüllülük işi. Vatandaşlarımız bunlardan etkilensin, atıklarını toplasın, israfın önüne geçsin istiyoruz. İnsanlara ilk önerim kesinlikle israfın önüne geçmeleridir. İhtiyaç dahilinde bir şeylerin alınması gerekiyor. Nasıl olsa geri dönüşüm var düşüncesiyle de hareket etmemek gerekiyor. Örneğin küçük bir şişede su almak yerine damacana ile alınabilir. Ya da marketlerden ambalajlı ürünler almak yerine tarttırıp, kendi kabımızı götürerek de alabiliriz. Yani ambalajlı ürün miktarımızı en aza indirip, aldığımız ambalajları da tekrar tekrar kullanalım. Eskiden ailelerimiz çok çevreciymiş. Alınan kavanoz ve kutular tekrar tekrar kullanılır ve atılmazdı. En son da teneke kutulara çiçek ekilirdi. Bunlar hem geri dönüşüm için hem de ülke ekonomisi için önemli. Çünkü çöpe gittiği zaman milli servet de çöpe gidiyor.” sözlerine yer verdi.

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

Konya Haberleri