Selçuklu Belediyesi, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliği ile yürütülen SEDEP (Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi) 4. Yılında da devam ediyor. Bu tür projelerin devam edebilmesi devam etse bile aynı heyecanı taşıması ender görülür. Hele gönüllü neferlerin desteği ile yürütmek zorunda olduğunuz manevi boyutunun maddi boyuttan daha ağır olduğu bir çalışma ise niyetiniz, işiniz daha zor ve engeller daha çoktur.
Proje, “Temel insani değerlerin kazandırılması” amacıyla şekillenmiş bir eğitim projesi olarak örnek teşkil edecek nitelikte. Selçuklu dediğimiz bu büyük ilçenin tüm anaokulları, ilkokullar, ortaokullar ve liselerindeki öğretmenler, öğrenciler ve veliler bu projenin hedef kitlesi durumunda. Yani “Selçuklu ilçesinin tamamı” projeye dâhil edilmiş desek yanılmış olmayız.
Nedir bu “değer” dediğimiz kavram ve neden bu kadar önemlidir? “değer” dediğimiz kavram bir kelimenin taşıdığından çok daha ötesidir. İnsan sahip olduğu yetenekler sayesinde, eşyaya isim verme ve bu isimleri öğrenme imkânına sahiptir. Yine bu yetenekle çeşitli kavramlar geliştirmekte ve bu kavramları kendinden sonraki nesle aktarmaktadır. Böylelikle insanlığın öteden beri geliştirip zamanla değiştirdiği bir ortak davranış biçimi oluşmuştur. İnsanı ve tüm âlemi Yaratan Allah, insanın -iyi-olması için iyi kavramını çeşitlendirmiş ve davranışlara giydirmiştir.
İnsanı insan eden temel bazı değerler iyiliğin sürgit devamı için önemli bir göreve haizdir. Değerler dediğimiz davranış ve tutum şekilleri, önem derecesi bakımından farklı yaklaşımılar olsa da hemen her insan tarafından kabul görmektedir. Dememiz o ki değerler, bir miras bir rehber bir yasa kadar önemli ve elzemdir.
Toplumun sağlıklı olarak varlığını devam ettirmesinde öteden beri zihin arşivinde saklı tuttuğu değer hazinesini koruması büyük önem taşımaktadır. Zihinlerimiz insan olarak taşıdığımız “iyi” ile beslenir, “iyi” ise onu destekleyecek değerlerle parlar, büyür, kalıcı olur.
Doğruluk, dürüstlük, vefa, saygı, hoşgörü, yardımlaşma gibi değerler esasen toplumun genlerinde, tarihinde, kültüründe ve inançlarında yer almış ve toplumdaki huzurun, asayişin, anlayışın koruyucusu olmuştur.
“Müşteri velinimetimizdir” ifadesi yıllarca bizim esnaf dükkânlarımızda en süslü hatlarla yazılı olarak asıldı. Bu önemli bir değerin yansımasıydı elbet. Dürüst olmanın, hakkı gözetmenin, sanatçılığın, zanaatkârlığın bir değeri idi, belki bu yüzden, terzinin diktiği uzun yılar sağlam kalır, marangozun çaktığı kapı yıllara meydan okur, kahvecinin pişirdiği kahvenin namı yıllarca anılırdı. Gerek toplumun kendisi, gerek esnafın vicdanı ve ailesi, gerek terbiye aldığı rabıtası esnafın kaliteli, estetik ve iyi olması yönünde bir çember çizmişti.
Bu denli önemli bir konuyu gündeme taşımakla kalmayıp üzerine kafa yormak, çıkan fikirleri eyleme döküp, süreci takip edebilmek güçlü bir irade ve samimi bir niyet ister. Projenin, hem güçlü bir iradeyle hem de samimi niyetlerle yola çıkanların eseri olduğunu belirtmek gerekir.
SEDEP kapsamında 2015-2016 öğretim yılın da 8 değer çerçevesinde çalışmalar yapılacağını biliyoruz: "saygı, doğruluk, sorumluluk, sabır, hoşgörü, temizlik, merhamet, cömertlik" Bu sekiz değerin her biri dört hafta boyunca odak değer olarak kabul edilecek ve o süre boyunca bu değer, okul genelindeki çalışmalarda öne çıkacak. Projenin paydaşları ve bilhassa Milli Eğitim kanadındaki bir avuç özverili öğretmenin takdire şayan gayret ve emekleri projenin en önemli temelidir.