Selam

Erol Çimen
Selam; Allah’ın (c.c) 99 güzel isimlerimden biridir. Her çeşit arıza ve hadiselerden salim kalan, her türlü tehlikelerden kullarını selamete çıkaran, cennetteki bahtiyar kullarına selam eden manasındadır.
 
Selam; sıkıntılardan kurtulmak, barış ve esenliğe kavuşmak demektir.
 
Bir fıkıh terimi olan selam; karşılaşan iki Müslümanın yaptıkları dua cümlesinden ibarettir.
 
Selam veren ”Es-selamü aleyküm (Allah’ın selamı sizin üzerinize olsun) der.
Selamı alan ise”Ve aleykümü-s selam ve rahmetullah  (Allah’ın selamı ve rahmeti sizin üzerinize olsun)” diyerek ilaveli dua da bulunur.
 
 
Kur’an-ı Kerim de şöyle buyuruluyor:
 
-“Bir selam ile selamlandığınızda, siz de ondan daha güzeli ile selamlayın veya aynı ile karşılık verin.”( Nisa-4/86)
 
-“Ayetlerimize inananlar sana geldiğinde onlara deki: Size selam olsun.”      ( Enam 6/54)
 
-“Elçilerimiz (melekler) İbrahim’e müjde getirdiler ve “sana selam olsun” dediler. (Hud 11/69)
 
-“Melekler; “sabrettiğinize karşılık size selam olsun…”derler.” İman edipte iyi işler yapanlar Rablerinin izni ile içinde sonsuza kadar kalacakları altından ırmaklar akan Cennete sokulacaklardır. Orada birbirleriyle karşılaştıkça söyledikleri söz ”Selam” dır.”(İbrahim 14/23)
 
Selam vermek sünnet, almak farzdır. Çünkü Ayette “size selam verilince , ona ondan daha güzeli ile veya aynı ile karşılık verin” buyurularak selam alma emir ile ifade olunmuştur. Allah’ın Rasulü Müslümanın Müslüman üzerindeki haklarını sayarken ilkinin verilen selamı almak olduğunu belirtmiştir.(İbni Mace, Cemaiz 1 A b-Hanbel II/332-VI-385)
 
Selamın İslam toplumunda yaygınlaştırılmasını emreden Allah Elçisi bir Hadisi Şerifinde bunun toplumsal sonucunu şöyle açıklamıştır:
 
-“Ruhumu kudret elinde tutan Allah’a yemin olsun ki, siz iman etmedikçe Cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir ameli size haber vereyim mi? Aranızda selamı yayınız”(Müslim İman 93)
 
ALLAH  hepimizi selamı yayan kullarından eylesin. Amin. Selam Ve Dua İle