Savunma Sanayisi ülkemizin yüz akı bir sektör olmakla birlikte, ben kalkınmamıza da büyük bir ivme katacağına inanıyorum ve bu alandaki bütün haberleri çok önemsiyorum. Biliyorsunuz savunma ve havacılık sanayisi 2023'te ulaştığı 5,5 milyar dolar ihracat rakamıyla yeni bir rekora imza attı. Sektör geçen yıl ihracatını bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 27 artırdı. Ayrıca Türkiye’de kilogram başına ihracat tutarı ortalamada 1.57 dolar iken, savunma sanayinde ise bu rakam geçtiğimiz yıla oranla kilogram başına ihracat değeri %14 artarak 65 doları aşmış oldu ve Türkiye ekonomisine ve dolaylı olarak toplumsal refaha yüksek bir katkı sağladı.
Bu arada geçen yıl ilk defa ihraç ettiğimiz ürünler de oldu. Milli İHA'lara güç veren askeri turbo dizel motor PD170 geçen yıl ilk ihracat başarısını yakaladı. Bayraktar AKINCI, Türk savunma sanayisinin ihraç ettiği insansız hava araçlarına eklendi. İnsansız hava aracı BAHA'nın ilk ihracatı Afrika'ya yapıldı. Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen gözcü insansız hava aracı TOGAN ilk ihracatına yine Afrika'da imza attı. Milli vurucu insansız hava aracı ALPAGU da ihraçta ilkler arasındaydı. Sektör geçen yıl tank sistemleri alanında ilk defa uluslararası bir seri üretim sözleşmesine imza attı. Hava savunma sistemlerinin hem kara hem deniz versiyonları için ihracat sözleşmeleri imzalandı. Hava Komuta Kontrol Sistemi'nin (HAKİM) ilk uluslararası teslimatı gerçekleştirildi. Yazılım tabanlı milli deniz telsizinin ilk ihracatı yapıldı. Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI ile CATS kamerası ihraç edildi. ELMAS Ekranın, ATAK Helikopteri kokpitine entegre edilerek ilk ihracatı gerçekleştirildi.
Ülkemizin en önemli teknoloji üreticisi kurumlarının başında gelen ASELSAN’ın yıllık cirosu geçen yıl 2022'ye kıyasla yüzde 10 büyüyerek 73,6 milyar liraya ulaştı. ASELSAN'ın brüt karı, aynı dönemde yüzde 13 artarken Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karı yüzde 14 artış göstererek 16 milyar liraya yükseldi. ASELSAN’ın geçen yıl net karı 7,4 milyar lira oldu. Şirketin öz kaynaklarının aktife oranı da yüzde 59 olarak açıklandı.
CENK, AKREP ve ALPER radarları, YENER Mayın Tespit Sistemi, ASELFLIR-400 Kamerası, Gözde Güdüm Kiti, Gökdeniz Hava Savunma Sistemi, ODAKAN kamera ailesi 2023’te ilk defa envantere giren ASELSAN ürünlerinden sadece bir kısmıydı… Dünyanın en iyi kamerası ASELFLIR-500, ülkemizin ilk uzun menzilli hava savunma sistemi SİPER, ilk ufuk ötesi sonarımız DÜFAS, ilk AESA uçak burun radarımız, güdümlü mühimmatımız TOLUN, otonom sualtı aracımız DERİNGÖZ gibi ürünlerde de 2023, çok önemli mesafeler katedildi ve 2023 başarılar elde edilen bir yıl olarak tarihe geçti. Bu ürünlerin büyük bir bölümü de 2024 yılında seri üretimle kullanıma alınmış oluyor, bunu da mutlaka takip ediyorsunuzdur.
Savunma Sanayimizin başat kuruluşlarından Baykar, 2023’te 1.7 milyar dolar tutarında ihracat geliri etti. Görebildiğimiz kadarıyla özellikle Kızılelma seri üretime başladıktan sonra Baykar’ın ihracat geliri belki bugünkü rakamları 10’a katlayacak. MaşaAllah tabi… İnanın bu başarıları bireysel olarak kendi başarılarımız gibi görerek yazıyor, paylaşıyorum ve beni mutlu ediyor. Ne olursa olsun konu sonunda çünkü ülkemizin başarısına gelmiş oluyor ki, Türkiye bunları başarmaya devam ederse çok önemli bazı eşikleri atlamış olacak. Mesela bu başarılar neticesinde Türk’e biçilen gömleği bu millet parçalayacak atacak ve yeni gelişmiş ülke gömleğini kendi dikecek, kendi diktiğini de kendi giyecek.
2024 yılının ilk 2 ayında Savunma Sanayimiz tarafından yapılan toplam ihracat 632 milyon dolar olarak gerçekleşti. Öyle anlaşılıyor ki bu yıl 7 milyar dolar rakamlarını Savunma Sanayimiz zorlayacak. Ama asıl önemli nokta şu, Türkiye KAAN’ı Bilge KAAN yapabilir, seri üretimine de başlayabilirse asıl başarıları o zaman elde etmeye başlayacağız. Kızılelma, Kaan ve üretilen güdümlü füzeler, Türkiye’yi bambaşka bir lige taşıyacak. İnşaAllah Rabbimiz o günleri de gösterir, çok yakın bir gelecekte Savunma Sanayi İhracatın 50 Milyar, 60 Milyar, hatta 100 milyar dolar bantlarını bu alanlarda konuşmaya başlayacağız, buna inanıyorum.
Savunma Sanayinde Türkiye çok önemli bazı konuları da başardı. Mesela markalaşmayı başardı, nitelikli ürün üretmeyi başardı, bunlar Türkiye’ye çağ atlatacak mahiyetle çok önemli konulardır. Üretim bir kültürdür biliyorsunuz, çok yönlü dinamikleri vardır, insan kaynaklarını yönetmek, finansı yönetmek, markalaşmayı yönetmek, AR-GE çalışmalarını yönetmek, oluşan prosesleri muhafaza etmek, bilgi birikimini (Know-How) oluşturmak bunu da nesillerden nesillere bir gelişimin anahtarı olacak şekilde aktarmak, bambaşka bir konu... Belirli bir dönemde ortaya konmuş ve sürdürülememiş başarılar görece olmaya ve kalmaya mahkûm olurlar. Ama siz başarınızı sürdürülebilir noktada tutarsanız bu aynı zamanda sizin toplumsal kalkınmanızı da beraberinde getirir, ekosistem oluşturulur ve bu ekosistem başka alanları da olumlu etkiler, yeni bir çağın da kapısı böylece aralanmış olur.
Ben Savunma Sanayimizdeki başarının buna vesile olacağına inananlardanım. Birincisi Türkiye artık markalı bir ürün üretebiliyor, tüm patentleri kendisine ait olan bir devasa teknolojik üründen bahsediyorum, ikincisi bu ürünü başka alanlarda da gelişimin aracı olarak kullanabiliyor, üçüncüsü ise bu Türkiye’de yeni bir gelişmiş insan katmanı oluşturuyor. Önümüzdeki süreçte konu bu stratejide algılanmaya devam ederse inanıyorum ki başarılar da katlanarak süreklilik arz etmeye başlayacaktır.
Oluşan teknik bilgi önemlidir, oluşan atmosfer önemlidir, bu desteklenmeli ve ileriye taşınmalıdır. Allah bu ülke için bir çivi çakandan razı olsun, ülkemizin makus talihini değiştirme mücadelesi ile gecesini gündüzüne katanların da yar ve yardımcısı olsun.