Sanayide çırak sorunu MESEM ile çözülüyor

8 yıllık eğitimin zorunlu olmasından bu yana süre gelen özellikle esnaf ve orta ölçekli sanayide çırak ve kalfa sorunu, mesleki eğitim merkezi öğrencilerine lise diploması imkanı gelmesiyle ortadan kalktı. Mesleki Eğitim Merkezi projesiyle çırak sorunun ortadan kalkmasını değerlendiren sanayi esnaflarından Ali Kozan “Şu anda birçok esnafta çalışan çırak da var kalfa da var” yorumu yaparken bir başka sanayici esnafı Necati Bahçeci, “Çırak sorununun ortadan kalkmaya başladı” dedi.

Türkiye’de 1998 yılında zorunlu 8 yıllık eğitime geçilmesinin ardından sanayi ve esnaflarda çırak bulma sorunu başladı. Sorun her geçen gün büyürken Türkiye’nin üretimi ve nitelikli usta yetişmesinin de önüne geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla çıraklık okullarında öğrenim gören öğrencilerin lise diploması alabilme imkanı ve çalıştıkları işyerlerine maaş desteği verilmesiyle soruna büyük oranda neşter vuruldu. Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) projesi adı verilen uygulama ile Konya Yeni Sanayi Sitesinde de esnaflar artık çırak ve kalfa sorunun yavaş yavaş ortadan kalktığını söylediler.

“ÇIRAK DA VAR KALFA DA”

Konya Yeni Sanayi sitesinde oto tamir esnaflarından Ali Kozan şu anda bir çırağı ve bir kalfası olduğunu söyleyerek rahata kavuştuğunu belirtti. Kozan, yeni sistemin sanayilerde büyük beğeni topladığını söyleyerek, “Uzun süre sanayiler çırak ve kalfa bulamadılar. Tüm çocuklar okullara gidiyordu ve okuldan mezun olanı da işi beğenmiyor ve ya yaşı ilerlediği için işe yanaşmıyorlardı. Şimdiki sistemle artık durum değişti. Çıraklık okuluna giden öğrenciler haftanın 5 günü işe geliyorlar ve lise diploması almak için de eğitimlerini sürdürüyorlar. Aynı zamanda devlet iş yerlerine çalıştırdığı öğrencilere maaş desteğinde bulunuyor. Şu anda birçok esnafta çalışan çırak da var kalfa da var. Bunun yanında artık öğrenciler okumayacaklarına karar verdiğinde okulu bırakabiliyorlar veya açık öğretime devam ediyorlar. Böyle bir sistemin olmasıyla da aynı zamanda meslek öğrenmek için sanayilere gelebiliyorlar. Şimdiki sistemde çırak ve kalfa sorunu yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Bu sistemin devam etmesi halinde önümüzdeki yıllarda artık çırak ve kalfa sorunu da kalmayacak” dedi.

Sanayideki işler hakkında da bilgi veren Kozan, “Burada işler yoğun geçiyor. Kışın gelmesiyle araç bakımları da yoğun olarak yaptırılıyor” dedi.

ÇIRAK SORUNU BİTTİ

Yeni Sanayi Sitesinde oto elektrik esnaflarından Necati Bahçeli de işleri bir çırakla beraber yaptıklarını söyledi. Çırak sorununun ortadan kalkmaya başladığını işaret eden Bahçeli, “Çıraklık okulları öğrencileri çalıştıran işletmelere devletin destek vermesi ve 4+4+4 sistemle çırak bulma sorunu yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Daha önceki yıllarda sanayiler büyük sorunlar çekiyordu. Çıraklığı da kalfalığı da işletme sahibi kendisi yapıyordu. Aynı zamanda işler de büyük oranda aksayabiliyordu. Şimdiki sistemde artık sorun kendiliğinden yok oluyor. Birçok esnafta çırak ve kalfa bulunuyor. İşler artık yoluna girmeye başladı diyebiliriz. Şimdi bir çırakla işlerimizi yürüyorum” dedi.

MESEM İLE SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞTU

Geçtiğimiz yıl uygulamaya giren MESEM programı Ustalık Telafi Programı yaş şartı aranmaksızın en az lise mezunlarından 34 alan 184 dalda Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Programını başarı ile bitirenlere ustalık belgesi verilmesini sağlıyor. Millî Eğitim Temel Kanunu ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda değişiklik yapılarak çıraklık eğitimi örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınarak mesleki eğitim merkezleri Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlandı. Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonominin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerinin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle mesleklerini işbaşında öğrenmeleri amaçlandı. 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun 26'ncı maddesine göre: Ortaöğretim; ilköğretime dayalı dört yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsıyor. Bu okul ve kurumları bitirenlere bitirdikleri programın özelliğine göre diploma veriliyor. Mesleki eğitim merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürüyor.

•SERVET R. ÇOLAK / YENİ HABER GAZETESİ

Konya Haberleri