Sağlıkta Yeni Bir Yüzyıl

Gökhan Darılmaz

 

Yılın son zamanları, geçen 365 günün detaylıca tahlil edilmesi ve geçmişin iyisiyle- kötüsüyle irdelenmesi açısından önem taşır.

Eğer biten yılda olumlu gelişmeler çok yaşanmışsa, daha bir umutla bakılır gelen seneye. Elde ettiğiniz başarılar hevesinizi arttırır. Su gibi akan zamanla adeta yarışır, artacağına inandığınız güzel günlere, bir an önce kavuşmak istersiniz.

Takvim yapraklarının tükendiği Aralığın son  gününde, geçirdiğimiz yılın tahlilini yaptığımda, bir sağlıkçı olarak, 2013’e umutlu bakanlardanım. Çünkü bitirdiğimiz yılda, sağlık hizmetlerinde oldukça önemli çalışmalara imza atıldı.

A.B.D. başta olmak üzere birçok dünya ülkesini kaliteli ve sistemli düzenlemelerle geride bıraktık.  Daha iyiye ve daha güzele ulaşmak için kendimizle yarış halindeyiz.

Sağlık alanında bu noktaya gelmemiz bir anda olmadı. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalar da 2012 yılında meyvelerini vermeye başlamıştı. Sosyal güvence imkânlarının düzenlenmesi, gelir düzeyi düşük vatandaşlarımız için bir nevi kurtarıcı oldu.

Bugün ülkemizde, gebelik sigortasından, 0-18 yaş çocukların ücretsiz bakımına, afetzede sigortasından, genel sigortaya kadar çok çeşitli uygulamalara imza atıldı.

Ayrıca  hastaların özel hastanelerden sağlık yardımı almasının sağlanması, tıp fakültelerinde poliklinik hizmetlerinin arttırılması, kamu hastanelerine ise kalite sistemi getirilerek niteliğin yükseltilmesi gibi çalışmalar yapıldı. Son dönemlerde artan semt poliklinikleri vesilesiyle de tedavi olma imkanı mahallelere kadar götürüldü.

Evde bakım hizmetiyle, olanağı olmayan insanımızın ayağına kadar gidildi. Bu uygulamayla birlikte devletin sıcak eli, mahçup ve mağdur insanımız kucakladı.

Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında adını sayamayacağım bir çok hizmet yürürlüğe konuldu.

Geri dönüşlerini gördükçe, içimize eşsiz bir mutluluk veren bu uygulamaların, çok daha fazla vatandaşımız tarafından bilinmesi ise en büyük hedefimiz.  Muhakkak ki, projelerin yapılandırılması kadar, duyurulması da büyük önem taşıyor.

Bu amaçla, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, belediyeler, kaymakamlıklar ve daha birçok kurum, insanlarımızı etkin sağlık hizmete almaya yönlendiriyor.

En etkin iletişim aracı olan televizyonla da, kamu spotu eşliğinde yapılan çalışmalarda, bilinçlendirilme sağlanıyor.

Bu güzel örneklere ek olarak, halkımızın yeni yeni tercih etmeye başladığı bir hizmetten bahsetmek istiyorum sizlere.

Bilindiği üzere, muayene olmak, gün içerisinde vaktinizin önemli bir kısmını alır. Tahlil ve teşhis bir yana, hastaneye gitmek ve sıra beklemek oldukça zaman kaybettirir. Hele ki çalışan insanlarda, izin sorunu da yaşanıyorsa, hastaneye gitmek zaruri olmadıkça ötelenmeye çalışılır.

Rahatsızlığın verdiği bedenen ve psikolojik sıkıntıya, birde muayene olmak için harcanan emek ve zaman katılır.

Sağlık Bakanlığı da, halkımızın bu mağduriyetini gidermek için oldukça faydalı bir uygulama başlattı.  ‘‘Hastanede muayene olmak, bir telefon tuşu kadar yakın’’ sloganıyla duyurulan bu çalışmanın adı Merkezi Hastane Randevu Sistemidir.

Kısa adı MHRS olan bu sistem, vatandaşlarımızın 2 ve 3. basamak hastaneler ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri için, canlı operatörlerden istedikleri hastane ve hekimden randevu alabilecekleri bir uygulama.

Hastanedeki hizmete ulaşımın önündeki engelleri kaldıran bu proje, etkili sağlık hizmetleri ve hasta memnuniyetini hedeflemektedir.

Ülkemizde oldukça güzel geri dönüşlerin alındığı bu proje kapsamında,  2011 yılı Mayıs ayında, Konya’da eğitim verilmiştir. Şehrimizin kısa zamanda büyük ilgi gösterdiği bu uygulamayla, sağlıkta hizmet daha da yükselecektir.