Sabah Serçeleri ve Helim Demirörs

Hasan Ukdem

Sabah serçeleri selam getirdi,

Yaralı gönlüme bilmem ne desem?

Bu sıla hasreti beni bitirdi

Yaralı gönlüme bilmem ne desem?

Gün doğar günüme pür kokusu yok,

Ay doğar geceme kâbuslarım çok,

Hevesim kalmadı, gönlümde bir ok

Yaralı gönlüme bilmem ne desem?

Oyalama beni kaç bu sevdadan,

Gidenler gelmiyor geç bu sevdadan.

Yıllardır doymadı, aç bu sevdadan

Yaralı gönlüme bilmem ne desem?

Oyunlar oynama benimle hayat!

Yaşım elli oldu ömürler bayat.

Biten yaprakları kopar kopar at!

Yaralı gönlüme bilmem ne desem?

Ben de bilmiyorum, nere koşarım?

Ömür bitmez gibi her gün coşarım.

Önümde hep yokuş, durmam aşarım

Yaralı gönlüme bilmem ne desem?

Akşamın tadı yok bir hüzün çöker,

Kaderde şaka yok boynumu büker.

Hep içim içime, içini döker

Yaralı gönlüme bilmem ne desem?

Gördüm uzaklarda akıyor pınar,

Yüreğimde yangın sönmüyor yanar,

Doymak bilmez nefsim faniye kanar

Yaralı gönlüme bilmem ne desem?

Halim, duymaz oldun baykuş sesini,

Kendine yar ettin dünya süsünü.

Bir tek anan vardı tutan yasını

Yaralı gönlüme bilmem ne desem?

Selçukya Kültür Yayınlarından çıkan Sabah Serçeleri okuyucusuyla buluştu. Helim Demirörs’ün toplu şiirlerinden oluşan kitapta duyguların birçok tezahürünü görmek mümkün. Sıla hasreti, sevgi ve sevda şiirleri ve yer yer toplumsal sorunları dile getiren şair, şiir severlere 128 sayfalık bir duygu yumağını sunmuş mezkûr kitapta. Kalitenin asla irtifa kaybetmediği, şiirin sınırlarını ihlal etmeyen güzelliklerle dolu bir kitap olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Kitap şairin kendisini tanıtan şu yazıyla başlıyor:

Ülkemizin şirin bir ilçesi olan Bozkır'ın Işıklar Köyü’nde, 25 Mart 1973 tarihinde dünyaya gelmişim. İlkokulu köyümde bitirdikten sonra, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı, Konya merkezde bulunan "Uluırmak Nuraniye Kuran Kursu’nda, iki yıl yatılı olarak, Kuran ve ilmihal dersi aldım. 1985 yılında Bozkır İmam Hatip Lisesi'ne kayıt oldum. Buradaki eğitimime 4 yıl yatılı, 3 yıl da dışarıdan kendi imkânlarımla devam ederek, 1992 yılında mezun oldum. 1993 yılında, bir yıla Bendeki şiir sevgisi, ortaokul ve lise yıllarımdan beri devam etmektedir. İçimdeki edep duygusu, edebiyat sevgisi, vatanıma, bayrağıma, milletime ve devletime olan aşkım ve özellikle de duygusal bir yapıda oluşum, şiiri yazmama sebep olmuştur. İki yıl önce, şiire olan sevgimden olsa gerek, Konya’da “Şiir Akşamları” faaliyetlerini sürdüren, başkanlığını da Av. Fatma Şeref Polat Hanımefendi’nin yaptığı Selçukya Kültür Ve Sanat Derneği ile tanışma mutluluğuna eriştim. Selçukya bana şiir konusunda bir okul görevi sundu. Selçukya, şiir yolundaki en önemli yol göstericim oldu. Özellikle de Selçukya Kültür Sanat Derneği Yönetiminde görevli olan, Şair ve Yazar Tayyar Yıldırım abim, bana şiir konusunda fedakârca yardımlar da bulundu. Bildiklerini bana aktarmaktan hiç geri durmadı. Ona da teşekkür ediyorum. Gurbette hasret çekenlere, sevgiye hasret kalanlara, sevgi ve muhabbet için bir beklenti içinde olanlara, mutluluğa kavuşmak isteyenlere SABAH SERÇELERİ aracılık eder inşallah. Sabah Serçelerini okuyan, okumak için sabırsızlanan, haberi olmadığı için okuyamayan herkese şimdiden teşekkür ediyorum

Editör Tayyar Yıldırım’ın arka kapak yazısıyla son buluyor:

Helim Demirörs kardeşimle iki yıl kadar önce Selçukya Kültür Sanat Derneğimiz aracılığıyla tanıştım. Kürsüye çıktığında, “bir şairle daha buluşmak üzere olduğumuzu hissetmiştim doğrusu.

Edebiyatın asıl alanı “edep” olmakla birlikte şiir de onun alanına giren bir sanat dalıdır. Helim kardeşimin şiir sevgisinden öte, benim de doğduğum ve hayat koşullarını iliklerime kadar yaşadığım Toroslar geleneğine uygun tavırları, edepli bir insan oluşu ayrıca dikkatimi çekmişti.

Özellikle şiir adeta onun hayat tarzı olmuş. Kendisinden, bir şiir kitabı çıkarma talebi gelince, doğrusu “biraz daha zamana ihtiyacı bulunduğunu ve Selçukya Okulu’nun tebeşir tozunu biraz daha yutması gerektiğini” tavsiye etmiştim kendisine.

Bugün artık onun olgunlaştığını ve bir kitaba ismini verecek olgunluğa ulaşmış olduğunu gördüm ve böylece “SABAH SERÇELERİ” doğmuş oldu. Kendisine bu süreçte karınca kararınca yardımcı olmaya çalıştım.

Şiirlerini okuduğunuzda, edebin, sevginin, saygının, geçmişin güzelliklerinin, içinde bulunduğumuz zamanın birtakım olumsuzluklarının, şehir ve köy yaşamının, özlemlerin ne denli anlamlar içerdiğini hep birlikte hissetmiş olacağız.

Şiir yolunda kendisine başarılar diliyorum.