Türkiye haftaya İdlib operasyonu hakkında yorumlarla başladı. Türkiye kendi sınırlarının ve halkının güvenliği için kendine gelebilecek tehlikeleri bertaraf etmek maksadıyla sınır ötesi bir operasyon yapacağını açıkladı. İdlib operasyonunun yapılmasının zarureti yönünde devlet katında oluşmuş bir kanaat var. Konu hakkında uzmanlık bilgisi olmayan vatandaşların bu tip konularda ahkam kesmelerinin uygun olmadığı kanaatindeyim. Devlet şeffaflık ilkesini şiar edinmeli ve yapacağı her işlemde vatandaşına bilgi vermelidir. Ancak savaş ve terörle mücadele benzeri istihbari işlerde bu bilgilendirme operasyonu tehlikye atacak boyutta olmamalıdır. En azından tehlike geçtikten sonra halk aydınlatılmalıdır.
Türkiye’nin bir taraftan iç çekişmeler diğer taraftan sınır ötesi hareketlilikten tüm gündemi günlük olaylara sabitlenmiş durumda. Ancak siyasi olaylar hızlı değişir, uluslar arası ilişkileri asıl belirleyen ne anlaşmalar ne teamüllerdir, asıl belirleyici olan Güçtür.
Türkiye’nin uzun vadede bölgesinde ve dünyada söz sahibi olmasını olmazsa olmaz şartı güçlü olmasıdır. Ne haklılığınız, ne mağdurların yanında duran tavrınız, ne dininiz ne de tarihiniz sizi bölgenizde ve dünyada sözünüzün dinlenmesine imkan sağlamaz. Ne zaman güçlü olursunuz, o zaman herkes sizin ne dediğinize bakar ve ona göre karar verir.
Bu uzun girizgahın sebebi gündemin sıcaklığı ve yoğunluğu Türkiye’nin asıl ve acil olarak çözmesi gereken sorunlarından uzaklaştırmakta. Türkiye geri kaldığı ileri teknoloji üretimi konusunda büyük yatırımlar yapmalıdır.
Başta ABD olmak üzere sanayisi ve ekonomisi gelişmiş ülkeler silah ve savunma sanayilerinin geleceğine yatırım yapmaktalar. Gelecek nesil savaşlarını insanlardan ziyade robotlar eliyle yapılacağı tahmin ediliyor. Hollywood yapımı bilim kurgu filmleri gerçek olmaya doğru hızla ilerliyoruz. Teknolojik yeniliklerin dünyayı istila hızı inanılmaz boyutlara ulaşmış durumda. Bugün hayatımızın vazgeçilmezleri akıllı telefonların on senelik bir tarihi var. On sene içinde hayatımızın olmazsa olması haline geldi telefonlar, silah teknolojisindeki gelişmeler de çok kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alabilecek noktaya ulaşabilir. Özellikle yapay zeka teknolojisindeki gelişmeler, hem teknolojinin ulaştığı seviyenin azametini hem de robotlar çağının zamanının çok yakın olduğu konusunda endişelerimizi haklı çıkarıyor. Bugün kullandığımız silahlı İHA’lar bunlıarın TSK içindeki ilk örnekleri kabul edilebilir.
ABD’li Savaş stratejistleri robot savaşçılar çağına hazır olmak için ABD’nin yatırım yapmasını öneriyorlar. ABD gibi hem devasa bütçelere hem de dünya çapında beyinlere sahip bir dev bile böyle bir yarışta geri kalmak istemiyor. Gelecek teknolojiye hakim olanların olacak…Türkiye’nin ne yapıp edip ileri teknolojide yol alması, yarıştan geri kalmaması gerekir. Bu savaşın kaybedenlerinin yeri tarihin tozlu sayfaları olacak….