Riyad’da gündem Selçuklu

Selçuklu Belediyesi Suudi Arabistan’ın Riyad Kenti’nde düzenlenen Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Taraflar Konferansı’na katılım sağladı. Başkan Pekyatırmacı, tüm dünya adına önemli bir vizyon olan konferansta düzenlenen “Çölleşme ve Toprak Bozulmasıyla Mücadelede Merkezi ve Yerel Yönetimlerin Rolü” başlıklı panelde ve Küresel Görev Gücü Çölleşme Üst Düzey Çalışma Oturumunda konuştu.

...SELÇUKLU'DAN HABERLER...

Çevre ve sıfır atık konusunda yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Selçuklu Belediyesi bu hassasiyeti ve misyonu farklı platformlarda da devam ettiriyor. Bu kapsamda Suudi Arabistan’ın Riyad Kenti’nde düzenlenen Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Taraflar Konferansı’na katılım sağlayan Selçuklu Belediyesi daha yeşil, daha güçlü bir gelecek için belirlenen hedeflere adım adım ilerliyor. Taraflar Konferansı (COP16), Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 197 Tarafının (196 ülke ve Avrupa Birliği) ana karar alma organı olması sebebiyle önemli bir yer tutuyor. UNCCD'nin 30. yıl dönümüne denk gelen COP16, bugüne kadarki en büyük toprak konferansı ve çölleşmenin, toprak bozulmasının ve kuraklığın etkilerini birinci elden bilen Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde düzenlenen ilk organizasyon olması özelliği ile ön plana çıkıyor.

BAŞKAN PEKYATIRMACI, SUNUM YAPTI

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, konferans kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın moderatörlüğünde düzenlenen “Çölleşme ve Toprak Bozulmasıyla Mücadelede Merkezi ve Yerel Yönetimlerin Rolü” başlıklı panelde, Selçuklu Belediyesi Kompost Üretim Merkezi hakkında sunum gerçekleştirdi. Başkan Pekyatırmacı, sunumda iklim değişikliğinin nedenleri, istatistiki veriler, Türkiye’de gözlenen iklim değişikliği kaynaklı afetler ve bunlara uyum sağlama ve önlemeye yönelik yapılabilecekler; Selçuklu’da uyguladıkları kompost projesi ve bunun sonuçları hakkında bilgiler verdi. Başkan Pekyatırmacı Küresel Görev Gücü Çölleşme Üst Düzey Çalışma Oturumunda ise çölleşme ve kuraklığın en önemli sebeplerinden biri olan tarımdaki yeraltı suyu kaynaklarının kullanımı konusunda görüşlerini paylaştı.

“YEREL YÖNETİMLER OLARAK ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELE ETMEYİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Çölleşmeyle mücadele kapsamında yerel yönetimler olarak birçok çalışmaya imza attıklarını söyleyen Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Öncelikli olarak karbon salınımının azaltılması ve yutak alanların çoğaltılmasıyla ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz ve çevremizi koruyabilmek için, çevreye olumsuz etki yapan etkenleri azaltabilmek için yerel yönetimler olarak merkezi hükümetimizle birlikte çok önemli çalışmalara imza atıyoruz. Konya Türkiye'nin en büyük yüz ölçümüne sahip şehri 42 bin kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahip ve Türkiye'nin tahıl ambarı. Konyamızda arpa, buğday, mısır, ayçiçeği, pancar gibi önemli stratejik ürünler üretiliyor ama son dönemde maalesef bütün bu ürünlerin üretilmesinde yer altı suyu çokça kullanılıyor. Bu sebeple hem toprakta ciddi bozulmalar meydana gelmeye başladı hem de yeraltı suyunun stratejik bir kaynak olması nedeniyle bilinçsizce kullanımı aslında çölleşmeyle ilgili de ciddi bir riski barındırıyor. Ben Konya'da bu konuda ciddi bir problem olduğunu biliyorum ama dün katıldığım oturumlarda aslında Türkiye'nin farklı bölgelerinde de aynı problemin yaşanmaya başlandığını gördüm. Aslında sadece Türkiye'de değil dünyanın bütün ülkelerinde yeraltı suyunun kullanımı ile ilgili ciddi bir sıkıntı olduğunu anlıyoruz. Çünkü yeraltı suyunu bilinçsizce ve hoyratça yeryüzüne çıkarttığımız zaman aslında yeryüzündeki su dengesini bozmuş oluyoruz ve çölleşmeyle, kuraklıkla ilgili ciddi bir riski de kendi elimizle oluşturmuş oluyoruz. Bu manada bu toplantıların önemli bir çıktısının da bütün dünyada yeraltı sularının kullanımının mutlaka belli oranlarda sınırlandırılması ve özellikle de tarımda kullanım noktasında ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyorum. Tabii ki biz yerel yönetimler olarak çölleşme ve erozyonla mücadele kapsamında bütün çalışmalarımızı yapacağız ama biliyoruz ki dünyanın, yaşadığımız kürenin bir dengesi var. Bu dengeyi bozacak olan her türlü etkeni de ortadan kaldırmak gerekiyor. Bu manada bu toplantımızın çok verimli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Selçuklu’da çevre bilinci sanatla güçleniyor

Sıfır atık bilincini toplumun her kesimine yaymak adına farklı platformlarda çalışma yürüten Selçuklu Belediyesi, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ile Belediye Tiyatro Müdürlüğü bünyesindeki Selçuklu Sanat Akademisi iş birliğinde Selçuklu’da bulunan İlkokul 3-4. sınıflara “Elden Ne Gelirse” isimli oyunu sahneliyor.

Kasım ayında başlayan ve haftada 500 öğrencinin yararlandığı tiyatro etkinliği sanat ve çevre bilincini harmanlayarak öğrencilerin çevre ve sıfır atık farkındalığını artırmaya katkı sağlıyor.

“DAHA YAŞANABİLİR VE YEŞİL BİR DÜNYAYI ÖĞRENCİLERİMİZLE İNŞA EDECEĞİZ”

Sıfır atık farkındalığının oluşması için Selçuklu Belediyesi olarak çok ciddi çalışmalar yaptığının altını çizen Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Temiz çevre ve sıfır atık artık dünyanın en çok konuşulan ve üzerinde çalışma yürütülen konularından bir tanesi haline geldi. Bizler de toplumumuzda çevre, sıfır atık alanında refleks oluşması için çok önemli çalışmalar yürütüyoruz. Geleceğimizi emanet ettiğimiz öğrencilerimizin de temiz çevre ve sıfır atık bilincinde olması gelecek planlamalarımızın temelini oluşturuyor. Bu çerçevede İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüz ile Selçuklu Sanat Akademimizin geçtiğimiz yıl başlattığı “Elden Ne Gelirse” isimli oyunu ilçemizde öğrenim gören ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerimizle buluşturmayı sürdürüyor. Cuma günü hariç hafta içi her gün okullardan servislerle alarak Selçuklu Kongre Merkezi’ne getirdiğimiz öğrencilerimiz yarım saatlik süreyle günde 2 seans olmak üzere “Elden Ne Gelirse” isimli oyunu izleyerek sıfır atık ile ilgili farkındalık çalışması gerçekleştiriyor. Bu etkinliklerden haftada ortalama 500 öğrencimiz faydalanıyor. Bu çalışmamızdan 2023-2024 eğitim öğretim yılında şu ana kadar 52 okuldan 19 bin 200 öğrencimiz faydalandı. Yıl bitimine kadar ve yeni yılda da binlerce öğrencimiz bu etkinliğimizden faydalanmış olacak. Böylelikle öğrencilerimizde çevre ve sıfır atıkla ilgili bilinç ve refleksin oluşmasına katkı sağlamış olacağız. Ayrıca gerçek geri dönüşüm malzemelerinden ve marangozhane personelimiz tarafından madeni yağ varili ile atölyeden çıkan hurda parçalardan yapılan uçak sıfır atık konusunda öğrencilerin bilinçlenmesine önemli bir katkı sağlıyor. Bu çalışmanın tamamında kendi imkanlarımızı kullanarak böyle bir çalışmaya imza attık ve bundan ayrıca memnuniyet duyuyorum. Bu çalışmada emeği geçen personellerimiz olmak üzere etkinliğimize katılan okullarımıza, öğrencilerimize ve öğretmenlerimize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konya Haberleri