Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinin mevcut yönetiminin seçime daha bir yıl varken, Temmuz ayında baskın seçim ilan etmesi sonrasında Konya Şeker’de bu dönemde oluşan tahribatları tekrar imar edip, Konya Şeker’in eski güçlü günlerine götürülmesi için adaylığını açıklayan Torku’nun mimarı Recep Konuk, Konya’da bir basın toplantısıyla seçim çalışmalarına start vermişti. Önceki gün Ovakavağı’nda çiftçilerle bir araya gelen Recep Konuk dün de önce Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil ve Yönetim Kurulu Üyelerini ziyaret etti, daha sonra ise Taşağıl, Büyükaşlama, Sazlıpınar mahallelerinde çiftçilerle buluştu.
KONPADER’DEN TAM DESTEK
Recep Konuk’un KONPADER’i ziyaretinde Başkan Ahmet Bestil, bütün yönetimi ve üyeleri ile birlikte Konya Şeker’in tekrar imarı için, Recep Konuk’a tam destek verdiklerini söyledi.
Daha sonra Taşağıl’a geçen Recep Konuk, burada coşkulu bir topluluk tarafından karşılandı. Çiftçilerin yoğun ilgisini karşılıksız koymayan Recep Konuk, Taşağıl’da yaptığı konuşmada, Konya çiftçisinin örselenmesine hiçbir zaman müsaade etmeyeceklerini söyledi.
Daha sonra, Büyükaşlama’ya geçen Konuk, burada da bir araya geldiği çiftçilere hitap etti ve geçen dönem bırakırken Konya Şeker’in doğru yönetilmediğini görürse döneceğini söylediğini, şimdi de Konya Şeker’in doğru yönetilmediğini bütün üretici ortaklarla birlikte müşahede ettiklerini onun için de tekrar aday olma kararı aldığını belirtti.
“SUYA İHTİYACIMIZ VAR”
Sazlıpanar Mahallesinde de çiftçilerin yoğun ilgisi ile karşılaşan Recep Konuk, burada yaptığı konuşmada ise Konya Ovasının su sorununun çözülmesi noktasında atılması gereken çok önemli adımların olduğunun altını çizdi ve Konya Şeker’in bu noktada sorumluluk alarak konuyu dert edinmediği takdirde çiftçinin mağdur olmaya devam edeceğini işaret etti. “Suya ihtiyaç var. Su gelmesi lazım. Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımla yaptığımız seyahatte Artvin-Erzurum arasında 51 tünel saydık. Git gel 102 tünel. Bizim bir Mavi Tünel projemiz var. 15 yıldır bitiremedik. Konya’da boşa giden sular var. Sularımız Akdeniz’e boşa akıyor biz burada 400 metreden su çıkarıyoruz. Bununla ilgili kim çalışma yapacak? Kim sahip çıkacak? Konya Şeker. Peki, sizin bununla ilgili bir mücadeleniz oldu mu? Bir eleştiriniz oldu mu? Konya Şeker’i benden sonra yönetenlerden su ile ilgili bir cümle duydunuz mu? Yok! Onlardan yok ama anti yerli tarım lobisinden var. Suyu idareli kullanın diyorlar. Konya Ovasında su isteyen bitki ekmeyin diyorlar. Bizim işimiz pancar arkadaş. Pancar sulanmadan olmaz. Biz pancar ekeceğiz. Suyu da ilgili kurumlar hemen dibimizde boşa akan nehirlerden getirecek. Ama çiftçinin başkanı da bu suyu isteyecek” diyen Recep Konuk sözlerini şöyle sürdürdü; “Konya’nın, Konya tarımının en önemli meselesi su. Konya çiftçisi dünyanın en çalışkan en maharetli çiftçisi. Ovamız da güneşlenme süresi, rakımı, topografik özellikleri, dümdüz topraklarıyla ile dünyanın en rahat tarım yapılabilecek arazilerinden biri. Eksiğimiz ne? Su. Halen devam eden bir mavi tünel projesi var. Bitmedi. Çok az bir yatırımla tamamlanabilecek seviyeye geldi. Tamamlanıp Ova’nın güneyinin susuzluğunu dindirmek için ne yapmamız lazım? Bu suyu talep etmemiz lazım. Birilerinin sürekli bunu gündemde tutması lazım. Yani Göksu Nehri’nin Akdeniz’i sulayan sularının Sazlıpınar’ın ve Konya’nın diğer köylerinin pancarını, ayçiçeğini, mısırını, havucunu, domatesini, fasulyesini yeşertmesi için birilerinin bu suya talepkâr olması lazım. Ben ayrıldığımdan beri neredeyse 3 sene oluyor, Allah aşkına dürüstçe cevap verin su meselesini konuşan, ovaya su isteyen oldu mu? O su gelmezse belki siz, belki sizin çocuklarınız pancar veya su isteyen herhangi bir bitki ekemeyecek. Kimse su yok demesin. Suyu bulduk. Adını söylüyorum bak Manavgat Çayı. Oraya gelen çay da Köprü Çay’dan, Isparta’dan geliyor. Isparta Köprüçay’dan yıllık 609 Milyon metreküp su getirilebileceğine dair ben milletvekilliği dönemimde Sayın Veysel Eroğlu’ndan rica ederek, kavga niza bir etüt yaptırttım, çıkarttım. O suyun Konya Ovasına fizibıl şekilde gelebileceği o etüt raporu ile tescillendi. Şimdi sıra onu yaptırmakta. Üstelikte bu su hiç motopomp kullanmadan sadece cazibe ile Konya Ovasına gelebiliyor. Göksu’nun suyu, Köprüçay’ın suyu gelecek ki siz 400 metreden su çıkarıp üretmeye çalışmayacaksınız. Tüm kazancınızı elektrik faturasına yatırmayacaksınız.
Aynı şey Ova’nın kuzeyi için de geçerli bize Havza dışı su lazım dedik. Talep ettik, ısrar ettik. Karasu’nun suyunu Konya Ovasına getirmek için bir çalışma başlatıldı. Bir çalışmada Ankara’ya şebeke suyu olarak getirilen ve şimdi şehir şebekesine verilmeyen Kızılırmak suyunun cazibe ile Konya Ovasına indirilmesi için yapıldı. İkisinin de etütlerini DSİ’ye gide gele ben tamamlattım. Öyle aman aman maliyet falan da yok. Ben çalışmayı başlattım, ayrıldım. Bari siz istemeye devam edin. Eden var mı? Yok. Ben ayrıldım Konya’nın su yatırımı talebi de buharlaştı bitti, yok oldu. Arkadaşlar, biz hem Göksu’nun Akdeniz’i besleyen suyunu da hem Havza dışı bir suyu da istiyoruz. On binlerce çiftçinin geleceği için bu su önemli. Pancar tarımının sürdürülebilirliği için o sular önemli.
Üç senedir söylenmeyen bu cümleyi 27 Temmuz’dan sonra o sular gelene kadar duyacaksınız” dedi.