Ramazan Yaklaşırken

Şerife Şenyıl

11 ayın sultanı ramazan ayımız yaklaştı. Bu mübarek ay huzurlu ve bereketli bir aydır. Bu ayda oruçlarımızı tutarız. Evimizde öyle bir bolluk olur ki iftar saati geldiğinde sofralarımız dolar taşar. Akşama kadar annelerimiz nepişirsem diye düşünürken bir de bakmışlar ki tatlısından tuzlusuna ekşisinden acısına kadar bütün nimetler sofralarımızda yerini almış. Allah’a verdiği nimetler için her daim şükretmeliyiz.

Sahur nedir? Sahur, İslâm dininin inancına göre sabahın erken saatlerinde Müslümanlar tarafından, özellikle Ramazan ayında veya diğer aylarda, İslâm'ın bir ibadeti olan orucun başlamasından önce, yani imsak vaktinden önce tüketilmesi sünnet olan son yemektir. Tabiki ramazan ayının olmazsa olmazı sahurlarımızdır. Uykulu da olsa sahura kalkmalıyız. Çünkü bu konuyla ilgili hadis-i şerif vardır.’ Sahura kalkın, zira sahurda bereket vardır’ gibi sözleriyle sahur yemeğini teşvik eden Hz. Peygamber’in uygulamalarıyla da sahura önem verdiği görülür. Bazı hadislerde sahurun tamamen terkedilmeyip bir yudum su ile bile olsa yerine getirilmesi tavsiye edilmiş, sahura kalkanların Allah’ın rahmetine ve meleklerin duasına mazhar olacağı belirtilmiş (Müsned, III, 12), sahur yemeği “mübarek gıda” olarak nitelenmiştir.

Ramazan ayı boyunca Kur’an-ı Kerimi okumayı ihmal etmemeliyiz. Ramazan ayı Kuranı Kerim ayıdır. Bu ayda öyle bir gece vardır ki bin aydan daha hayırlı bir gece olduğu belirtilir. Bu gece Kadir gecesidir. Kur'an-ı Kerim'de Kadir Suresi'nde bu gece şöyle anlatılıyor: "Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir." Mukabele bir başkasının Kur’ân-ı Kerîm’i okuyuşunu takip etmek ve bu suretle hatim indirme anlamında kıraat terimidir. Kuranı Kerimi baştan sona kadar okumaya hatim denir.

Teravih namazı kılınca insan ayrı bir huzurlu oluyor. Teravih namazı 20 rekattır. Teravih namazı erkek ve kadınlara sünnet, bunun cemaatle kılınması ise sünnet-i kifâyedir. Camilerimiz bu güzel ayda dolup dolup taşar. Fakirlerimize yardımlarda bulunuruz. Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.

“Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şaban ve belliğnâRamazan" “Yâ Rabbi, bize Recep ve Şaban’ı mübarek eyle ve bizi Ramazan’a ulaştır.” Amin. Selam ve dua ile…