Rus ordusu, Ukrayna savaşında birkaç kez kullandığı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “hava savunma sistemlerince önlenemez” diye nitelediği Kinzhal hipersonik füzesinin Patriot füzesi ile düşürülmesi medyada gündem oldu.
Ukrayna ordusunun buna yönelik açıklaması Pentagon basın toplantısında gündeme geldi.
Ryder, “Onların (Ukrayna ordusunun) bir Rus füzesini Patriot kullanarak düşürdüğünü teyit edebilirim.” dedi.
Söz konusu Rus füzesinin Kinzhal olup olmadığı sorusuna ise Ryder, “Doğru.” yanıtını verdi.
Ancak sözcü, Rus hipersonik füzesini düşüren bataryayı hangi ülkenin sağladığı bilgisini vermekten kaçındı.
Bir ilk yaşandı
Patriot hava savunma sistemleri ABD tarafından Irak ve Suudi Arabistan’da İran balistik füzelerine karşı kullanılıyordu ancak bu sistem ilk kez bir hipersonik füzeyi düşürmüş oldu.
Putin 'yenilemez' olarak nitelendirmişti
Vladimir Putin tarafından ilk kez Mart 2018'de tanıtılan Kinzhal-Hançer hipersonik füzesi, Rus lider tarafından 'yenilemez' olarak nitelendi.
Kinzhal-Hançer havadan atılan hipersonik füze sistemi için "Hızları, bunları günümüzün hava savunma ve füze savunma sistemlerine karşı yenilmez kılıyor. Basitçe söylemek gerekirse, yakalanamıyorlar. Dünyanın önde gelen ordularının bu silahları edinmeye çalıştığını anlamak kolay. Sevgili dostlar, Rusya bu silahlara sahip" diyen Putin, şu cümlelerle devam etti:
"Füze sesten 10 kat daha hızlı gidiyor. Uçuşu sırasında manevralar yapıyor ve tüm mevcut -ve inanıyorum ki gelecekteki de- savunma ve füze sistemlerini aşabiliyor. 2 bin kilometreye kadarki hedeflere nükleer ve konvansiyonel başlıklar taşıyabiliyor."
ÖZELLİKLERİ:
Kh-47M2 Kinzhal ("hançer") Rus nükleer kapasiteli hipersonik aero-balistik havadan karaya füzesidir. İddia edildiğine göre 2.000 km'den (1.200 mil) fazla menzile, Mach 10 hıza sahiptir ve uçuşunun her aşamasında kaçınma manevraları yapabilir. Hem konvansiyonel hem de nükleer savaş başlıklarını taşıyabilir ve Tu-22M3 bombardıman uçaklarından veya MiG-31K uçaklarından fırlatılabilir. Rusya'nın Güney Askeri Bölgesi ve Batı Askeri Bölgesi'ndeki hava üslerinde konuşlandırıldı.
Kinzhal, Aralık 2017'de hizmete girdi.
Uçak gemileri gibi statik ve hareketli hedefleri vurabilir.
Füze fırlatıldıktan birkaç saniye sonra hipersonik hıza çıkar ve düşman füze savunmasından kaçmak için uçuşun tüm aşamalarında manevralar gerçekleştirir.
Rus medyası füzenin menzilinin MiG-31K ile taşındığında 2,000 km (1,243 mi; 1,080 nmi), Tu-22M3 ile taşındığında 3,000 km (1,864 mi; 1,620 nmi) olduğunu iddia ediyor.
Rusya'nın elinde Kinzhal'in dışında en az 3 farklı hipersonik füzenin olduğu biliniyor.