İlahiyat Profesörü, Araştırmacı Yazar ve Akademisyen Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu, vefatının birinci yılında, Ensar Vakfı Konya Şubesi tarafından düzenlenen Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu Hoca'yı Anma ve Vefa Gecesi'nde anıldı. Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu'nda düzenlenen programa, Merhum Koçkuzu'nun ailesi, yol arkadaşları, talebeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Programın başlangıcında Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Camii İmam Hatibi Ahmet Eryılmaz Kur'an-ı Kerim Tilaveti yaptı.
'İLİM AŞIĞI, GÖNÜL EHLİ BİR İNSANDI'
Açılış konuşmasını yapan Ensar Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Kader, "Merhum hocamızla ilgili düşüncelerimi ve duygularımı kaleme döktüm" dedi. Kader daha sonra şu dizeleri okudu, "Yavuz görünümlü, yunus kalpli, dışarıda koç, evde kuzu, nüktedan bir alim Ali Osman Koçkuzu. Konyalı iyi bir hafız, ilmiyle âlim, çalışkan, vakur, alçakgönüllü, kıvrak zekâlı, hamiyetli bir dindar, Arapça, Farsça, Fransızca ve Osmanlıcaya hakim, ağabey edası meşhur, hadis ilimde kendini yetiştirmiş. Derslerinde nükte yapmayı ihmal etmeyip, derslerini aksatmayan, ilim halkalarına önem verip sıkı takip eden, dürüst, gerçekleri rahatça ifade eden, doğru sözlü, kulluk bilinci ve şuuru üst düzeyde olan ibadete düşkün bir fani. Engin Konya tarihi bilgisine sahip, yüksek azim ve gayret sahibi, kitaba ve okumaya önem veren, afaki konuşanlara, 'Bu konuda kaç kitap okudunuz, biraz okuyun ağabey' diyen, giyim kuşamda aşırıya gitmeyip, ben lastik giyiyorum diyerek israftan kaçan, ilimle meşgul olup, ilimle uğraşanlara, cemaat ve siyasetle meşgul olmamayı öğütleyen, sosyal faaliyetleri ihmal etmeyip, davetlere icabet eden, düğün ve cenazelere katılıp, eşini dostunu ziyaret eden, hassas ve duygu dolu bir gönle sahip olan, yeri geldiğinde, 'Ağabey biz tipten kaybediyoruz' diyerek kendisini bile tenkit edebilen hoşgörülü bir insan, ilim aşığı, gönül ehli bir insan..." ifadelerini kullandı.
'ALİMLER GÖKTEKİ YILDIZLAR GİBİDİR'
Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, "Alimler gökteki yıldızlar gibidir. Onlar insanlığın yolunu aydınlatırlar. Hocalarımız da böyle idiler. Alim, ilmiyle amel eden kimse demektir. İnsana yol gösteren kimsedir. Bu bağlamda baktığımız zaman Koçkuzu Hocamız da gerçekten zeki bir insandı. Onun kendine has bir yöntemi vardı. O görmüş olduğu eksiklikleri çok açıkça söyleyebilen, konuşabilen bir insandı. Belki de onun o IQ düzeyinin yüksek oluşundan da kaynaklanıyordu. Gerçekten ilim adamı ve sadaka-i cariyeler bırakarak bu alemden öbür tarafa hicret etti.İnanıyorum ki onun geride bırakmış olduğu eserleri ve öğrencileri mutlaka sadaka-i cariye olarak onun amel defterinin açık kalmasına vesile olacaktır" şeklinde konuştu.
'SONSUZ BİR VİCDANA SAHİPTİ'
Ensar Vakfı İstişare Kurulu Üyesi Mustafa Kaçar, "Rahmetli Hocamızı unutamıyoruz. Hocamızın azim ve gayretini, sabrını, sadakatini, ahde vefasını hep biliyoruz. Çok kimse hocamızın üstün zekasını yakından bilirler. O yanan bir gönle, ağlayan bir göze, sonsuz bir vicdana sahipti. Kendisi gibi vefa sahibi olan Mustafa Ateş Ağabeyimizi ziyaretimizde Yemen ziyaretini anlatırken hocamızın gözlerinden yaşların boşaldığını, sözlerin boğazında düğümlendiğine şahitlik ettik. Türkiye içinde ve Türkiye dışında birtakım ziyaretlerimiz oldu. Bu hatıralarımız pek çoktu" dedi. Mustafa Kaçar sözlerinin ardından, Emekli Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mustafa Ateş'in mesajlarını iletti. Kaçar, "Aramızda bulunamayan Mustafa Ateş Hocamız; 'Merhum Muhaddis Ali Osman Koçkuzu Hocamızın aziz hatırasını yâd etmek üzere uzaktan yakından Konya'ya teşrif eden dostlarıma selam olsun. Hayatı boyunca şahsına münhasır bir kişilik sergileyen merhum hocamızı çeşitli anılarıyla anlatacak olan hazirûnu kanayan ruhumla selamlar hürmetlerimi sunarım' mesajlarını gönderdi" ifadelerini kullandı.
'RESMİNİ GÖRÜNCE YÜREĞİMDE ÇIRPINTI OLDU'
Kürsü konuşmalarının ardından Prof. Dr. Hayrettin Karaman Bursa'dan, Prof. Dr. Mustafa Fayda İstanbul'dan ve Merhum Koçkuzu'nun arkadaşlarından emekli öğretmen Necati Yeniel ise Karaman'dan bağlanarak, video konferans yöntemiyle Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu ile ilgili hatıralarını paylaştı. Prof. Dr. Hayrettin Karaman, "Cenab-ı Mevla bu ümmete nice Ali Osman'lar bahşetsin. Ümmetin insana ihtiyacı var. Bizim eksiğimiz insandır. Aklınıza ne geliyorsa; ilim, irfan, icat, teknoloji... bunların tamamını insan yapar. O halde insan yetiştirmeliyiz. Ali Osman hakkında ben sabaha kadar konuşabilirim. İmam Hatip okuluna daha resmen kayıt olmadan oraya müracaat etmiş öğrencilerin bilgilerini okulun kütüğüne geçirme vazifesi verildiği zaman katip zarfı açıyordu ve resimler çıkıyordu. Resimleri kütüğe yapıştırıyor ve oraya bilgileri yazıyordu. Orada kaç tane resim geldi geçti, ne zaman ki Ali Osman'ın resmi geldi; yüreğimde bir çırpıntı, bir muhabbet hasıl oldu. Bana da nasip olur da bu okula girersem ilk işim bu genci bulmak olacak dedim. Hikayemiz orada başladı. İlk teneffüste aradım buldum. Resimdekinden daha güzel, daha sıcak bakışlı, kıvırcık saçlı güzel insandı. Ona dedim ki; gönlüm sana ısındı, resimden seni sevdim. Dolayısıyla seninle arkadaş olmak istiyorum dedim. Böyle bir teklifi yapınca estağfirullah diyerekten kabul etti" şeklinde konuştu.
'OKULLA YETİNMEDİK, NE BULDUYSAK ALMAYA ÇALIŞTIK'
Prof. Dr. Hayrettin Karaman, "İlahiyat fakültesinde hocaydık, emekli olduk. Bizden sonra orada birçok insan hoca oldu. Onlara sormak istediğim sizin amacınız nedir? Öğrenmek, öğretmek, geçim sağlamak, dünyada meşhur olmak gibi şeyler fanidir. Bunları aşan hedefiniz var mı diye sormak istiyorum. Biri bana bunu sorsa ona şunu söylerim. Ben burada okuyarak usta çırak ilişkisine riayet ederek, görebildiğim güzel insanları örnek edilerek bir güzel İslam insanı olmak isterim. Olabildiğim kadar da bu güzel dini yaşatmak ve dünyaya sunmak için öğretmenlik görevini yaparım. Benim böyle bir vazifem olduğunu kabul ederim. İşte biz Ali Osman'la İmam Hatip Okulu'nda çizdiğim yolu takip etmeye çalıştık. Okulla yetinmedik. Okul dışında nerede ne bulduysak almaya çalıştık. Ali Osman'la aramızdaki dostluk ve kardeşliğin çok çeşitli yönleri vardı" dedi.
'ÇETİN BİR İNSANDI'
Prof. Dr. Mustafa Fayda, "Ali Osman ağabeyin çocukluğu mahallemizde geçti. Evlerimize girip çıkabilirdi. Onun için yakın komşuluk hakkımız, meslektaşlığımız, gönüldaşlığımız vardı. Ali Osman ağabey çetin bir insandı. Tenkidi çok severdi ve Allah rızası için bu tenkidi yapmayı vefat edinceye kadar terk etmedi. Konya'nın tarihini iyi bilirdi, derin bir memleket bağlılığı vardı" şeklinde konuştu.
'GENİŞ BİR KÜLTÜRE SAHİPTİ'
Ahmet Necati Yeniel, "Ali Osman Hocamızı anlatabilmek gerçekten çok zordur. Kapsamlı bir mevzuudur. Geniş bir kültüre sahiptir. Onun okula geleceğini, gelmeden önce rahmetli babasından duymuştum. Bir gün istasyona gitmiştik. Orada İmam Hatip Okulu'ndan bahsedelim dedik. Babası da; benim de bir oğlum var, bu sene hafızlığını tamamlayacak inşallah seneye o da İmam Hatip'e gelecek dedi. Okullar açıldı, Ali Osman Koçkuzu tam benim arkama oturmuştu. Allah vergisi müthiş bir hafızası vardı. Orada kendisini ilk defa tanımış oldum. Bir şair diyor ya; aslanın kükremesi, kendisinden bir saat önce gelir diye, Bir sene önce de okula geleceğini babasından duymuştum. Esprileriyle sınıfımıza ayrı bir hava getirmişti. Onun tenkit yönü vardı. Hocalarımız bize siz imamsınız, öndersiniz öyle yetişeceksiniz derdi. Kelime hatalarını affedemez buna üzülür ve anında müdahale ederdi. Onu anlamayanlar sıradan tenkit yapıyor zannederdi. Hocamız; İslami terimlerde hatayı asla kabul etmezdi. Anında müdahalesini yapardı. Huzurunda rastgele konuşmaya herkes çekinirdi. Allah razı olsun, böyle disipline etmişti" ifadelerini kullandı.
‘HOCAMIZIN HATIRALARI HAFIZAMIZDA MEVCUTTUR’
Video konferans konuşmalarının ardından ise Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu'ya dair hatıra anlatımlarıyla yol arkadaşları, talebeleri ve yakınları sahneye çıktı. Sohbetin moderatörlüğünü Ensar Vakfı Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Mahmut Yeşil yaptı. Değerli bir şahsiyeti anmanın şüphesiz bir vefa borcu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mahmut Yeşil, “Bundan tam bir yıl önce ebediyete uğurladığımız muhterem Ali Osman Koçkuzu Hocamız için toplandık. O burada bulunan kişilerin pek çoğunun hocası olmuştu. Kimimiz fakülte okurken, kimimiz yüksek lisans ve doktora eğitimde, kimimiz mesnevi ve hadis derslerinde, kimimiz de kaleme aldığı değerli eserlerinde onun talebesi olmuştur. Buradaki kardeşlerimizin birçoğunun hafızasında hocamızın hatırası, nüktesi mutlaka mevcuttur. Ayrılığın üzüntüsünü derinden hisseden, mübarek sözleri ve gözyaşlarıyla dışa vuran sevgili peygamberimiz bir süre sonra hüzün halinden tefekkür ve ibret sahasına intikal etmemizi, her zaman ölüme hazırlıklı olma şuuruna ermemizi istemektedir. İşte bu program, vefat edenin ardından ibret ve örnek alma merhalesini temsil etme iddiasındadır” dedi.
‘YENİ NESİLLERE TANITIMI SAĞLANMALIDIR’
Prof. Dr. Mahmut Yeşil, “Arkadaşları ve talebelerinin gözünden Ali Osman Koçkuzu isimli hatıra kitabının hazırlanmasında ve programın hazırlığı esnasında bir kere daha gördüm ve inandım ki, Ali Osman Koçkuzu hocamız, birçok konuda mahir bir alim olarak, konu ile ilgili ayet-i kerimeleri anında hatırlayıp okuyabilen, iyi bir hafız olan, cumhuriyet döneminde akademik çalışma yapmış hususi ve hadis alanında çalışmış pek çok hocamızın çalışmalarında emeği olan, jurisinde bulunmuş bir hadis hocası olarak, tarih alanındaki okumaları ve özellikle Konya tarihi konusundaki bilgisiyle iyi bir gözlemci olarak, Konya'nın ve ülkemizin son yüzyıllık eğitim öğretimi konusundaki incelemeleri ve birikimi sebebiyle bir eğitimci olarak, camiye devamı, vaaz dinleme konusundaki dikkati, iyi bir imam, hatip, Kuran kursu hocası ve vaiz yetiştirme konusunda yazdığı ve ifade ettiği düşünceleriyle bir din görevlisi olarak, gittiği, gezdiği yerleri adeta fotoğrafını çekercesine dikkatle bakan, inceleyen, not alarak yazıya döken bir seyyah olarak, keskin zekası ve sağlam hafızası sayesinde çok kısa sürede isabetli sonuçlara ulaşan, kızlarımızın okumasına, eğitimine ayrı bir önem veren bir hoca olarak Ali Osman Koçkuzu hocamız ayrı ayrı incelenmelidir. Örnek alınacak davranışları irdelenmeli, hem tarihe not düşülmeli hem de yeni yetişen nesillere tanıtımı sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.
YOL ARKADAŞLARI HATIRALARINI PAYLAŞTI
Daha sonra sırasıyla; Ahmet Baltacı, Mustafa Uzunpostalcı, Bilal Saklan, Mustafa Koruyucu ve evlâdı Abdülhalim Koçkuzu, Merhum Prof.Dr. Ali Osman Koçkuzu'yu anlattı. Programın sonunda davetlilere 'Arkadaşlarının ve talebelerinin gözünden Ali Osman Koçkuzu' kitabı hediye edildi.
HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ