Probiyotik içeren gıdalar sindirim sisteminizi düzenler

Büşra Öner

Beslenme şekliniz sağlığınızı, sosyal yaşantınızı, psikolojinizi, iş veya okul hayatınızı kısacası sizi siz yapan her şeyinizi etkiler. Pek çok zaman göz ardı ettiğimiz , genelde yaz geldikçe beğenilecek bir bedene ulaşmak için hatırladığımız beslenme, doğumdan ölüme kadar tüm hayatınızın merkez noktasıdır. Yanlış bir beslenme uyguladığınızda vücudunuzda vitamin ve mineral eksiklikleri oluşur. Bu kayıp sonrasında ise daha fazlası gerçekleşerek , bağırsak bakterileri kaybolmaya başlar.  Sağlıksız beslenme, antibiyotik kullanımı ile birlikte sindirim sistemi bozularak kabızlık problemi ortaya çıkar. Sağlıklı ve huzurlu bir hayat sürdürmek istiyorsak gastro-intestinal sistemin normal bir şekilde işlevine devam etmesi büyük önem taşır. Gastro-intestinal sistem ağızdan anüse kadar olan yapı ve organı içine alan sistemdir. Normal bir yaşam süresinde insanın gastro-intestinal kanalından 60 ton kadar besin geçmektedir. Besinlerle birlikte yararlı bakteriler alındığı gibi, zararlı virüsler, mantarlar da alınabiliyor. Doğru bir beslenme ile probiyotik alımı bu hususta çok önemli.

Yapılan araştırmalarda kolesterol problemi olan kişiler 3 hafta boyunca probiyotik içeriği yüksek yoğurt ile beslenmiş ve total kolesterolde % 4,4 azalma gözlenmiştir.  Çocukluk çağı itibari ile probiyotik tüketiminde kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riski düşer. Gün içerisinde vücutta biriken toksik maddelerin emilimi azaltarak vücutta birikmesini engeller. Bağırsakta vitamin ve mineral emilimi artar. Sütün içerisindeki laktozun sindirilmesine yardımcı olur.  Bağırsak kanserine yakalanma riskini engeller. İshali önler. Özellikle demir eksikliği yaşayan kişilerde demir emilimini arttırdığı için  anemiyi engeller.

Bilinen ilk probiyotik ; ekşimiş süttür. Probiyotikler,  bakterilerin özel suşları olarak kullanılır. Bunlar genellikle Bifidobakteria ve Laktobasilli gibi bakterilerdir. En iyi bilinen probiyotik ise, yoğurttur.

Probiyotik zengini besinler :

Fermente süt ürünleri,yoğurt,peynir,kefir,Kımız ,ayran,keçi sütü,turşu,bira,şarap...                                                           

Bağırsak bakterini yerine koymak için düzenli probiyotik şarttır. Yukarıdaki besinleri yeteri ve doğru bir şekilde tüketiminden emin değilseniz, mutlaka bir eczaneden probiyotik desteği almalısınız. Antibiyotik kullandığınız zamanlarda da mutlaka probiyotik kullanımına özen gösterin.