Paranın Rengi, Dini Yoktur, Para Paradır

Necmettin Şimşek
Bu hafta iki konu gündem oldu. Biri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kabine toplantısı sonrasında gündeme dair "Biz hiçbir zaman yatırımcının kimliğini sorgulamadık. Paranın rengi, dini yoktur, para paradır. 28 Şubat'ta olduğu gibi sermayeyi renklere bölenlerden de olmadık".
 
Diğer gündem ise AKP Konya Milletvekili Ahmet Sorgun’un “Türkiye'de ekonomik kriz olmadığını, sıfır araç alımı için 6 ay sonrasına gün verildiğini, işsizim, açım diye geliyorlar, iş beğenmiyorlar" açıklamasıydı.
 
***Herkes konuşurken seçtiği kelimelerden bile sorumludur.
 
            2019 yılında yaygınlaşan bulut teknolojisinden sonra artık medya ve sosyal medyadaki her paylaşılan, konuşulan hatta silinenler bile kayıt altında.
 
            Aynı gazetede aynı konu tekrar yazılması hoş olmasa da bakış açısı farkıyla yazılabilir diye düşünüyorum. Yazı İşleri Müdürümüz Seyfullah Koyuncu’dan sonra bu konuda yazmam gerek diye düşündüm.
 
            Yazının tamamına katılmakla birlikte ilave birkaç şey söylemek isterim. Eğitim ile ilgili olan kısım; çok fazla üniversite olması, mezunlar için bir mağduriyet oluşmuştur. Ülkemizde 207 tane üniversite var. Dünyada 16. sıradayız. Eskişehir Anadolu Üniversitesi 1.5 milyon öğrenci ile dünyada 4. sırada. Sosyallik ile ilgili olan kısım olarak ise son 20 yılda elde ettiğimiz konfor başımızı döndürdü. Konfor üretim ve geliştirmek için çok tehlikelidir.
 
            Ceo’lar artık çok daha önemli oluyorlar. Devlet başkanlarından bile fazla tanınıyorlar. Tesla kurucusu Elon Musk, Amazon kurucusu Jeff Bezos,  Zoom kurucusu Eric Yuan’ın hikâyesi çok zorlu geçmiş.
 
            Yazdıklarımız ve konuştuklarımız her zaman tutarlı olmalı. Gazetedeki ilk köşe yazımda https://www.yenihaberden.com/konya-istanbuldan-daha-uygun-7641yy.htm diyerek başlamıştım. Teknolojik olarak veri ve girişim için deprem bölgesi olmaması nedeniyle Konya’nın uygun bir yer olduğundan bahsetmiştim.
 
            Ülkemizdeki 2020 içinde olan depremlerin gösterdiği gerçekler İstanbul’da olası bir deprem ile ilgili birçok kurum plan yapmaktadır.
 
*** Dünyada 190 ülke içerisinde yatırım için uygunlukta 33.sıradayız…
 
            İki hafta önce maliye bakanımız ve adalet bakanımız iş insanları ile toplantılar yapmaya başladı ve görüşmeler de devam edecek.
 
            Hem yerli yatırımcılar için hem de yabancı yatırımcılar için mevcut durumumuz 33.lük olsa bile ilk 10’da olmamız gerek.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türk yatırımcılarımızın yurt dışında yatırım yapmalarını teşvik ettik. Uluslararası sermaye yatırımları hem yatırım yapan ülkeye, hem de yatırım yapılan ülkeye ekonomik fayda sağlıyor.” Açıklaması, pandemi sonrası yenidünya düzeninde ülkelerin değerlendirilmesine farklı bir bakış geleceğini işaret ediyor.
 
Dünya Bankası raporuna göre ülke olarak dış borcumuz çok olmasa da riskli bir oranda. Güvenli bir liman gibi dış yatırımcıları uzun vadeli ülkemize getirmeliyiz.
 
*** Girişimciler, Dünya’yı değiştirecek.
 
Ülkelerin internet geniş bant hızı üzerine yapılan bir araştırmaya göre Türkiye, 207 ülke arasında internet hızı en yüksek 102. ülke oldu. Türkiye bu listede 2018 yılında 91. ve 2017'de 83. sıradaydı. Dünyada Tayvan birinci sırada.
 
Sosyal medya kullanımında ilk 10’dayız. Kimi uygulamada 1. Kimi uygulamada 5. derken…
 
Sosyal medya kullanma süresinde ise durumumuz çok daha vahim. Brezilya 9.3 saat, Meksika 8 saat sonra biz 7.2saat.
 
Girişimci gençlere ülke olarak yardımcı olmalıyız. İcat çıkarma diye oluşan deyimi kullanmayalım.
 
***Sonuç olarak;
 
Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla, üçüncü çeyrekte %6,7 oranında büyüdü. Hepimizi etkilediği için ekonomik gidişatı tarafsız analiz etmek gerekir. Başarı veya başarısızlığı görebilmek için diğer ülkelerle karşılaştırma yapmamız gerekir. 3. Çeyrekte en büyük büyüme, ülkemizde.
 
2019 yılında gelişmekte olan ülkeler ortalama %4 büyüdü. Bu yıl ülkemizde finans %41, sanayi %8, inşaat %6.4, tarım %6.2, hizmetler %0.8 büyüdü. Yılsonu bankalar yine ilk 10’da yerleri hazır gibi…
 
Sürekli kıyaslandığımız Almanya’da ilk 10’da ülkemizde çokça kullanılan otomotiv ve elektronik şirketleri var.
 
Geçen hafta indirim haftasında satışlar geçen yıla göre sert düşüş gösterdi. İndirim oranları ve gerçek indirim konusunda biraz daha bilinçlenmişiz demek ki…
 
Girişimciler için online satış mantıklı gibi gözükse de rekabetçi piyasada zorlanıldı.
 
Ülkemizde gençlere ve girişimcilere destek vererek güven ortamı sağlamalıyız.