Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya’da bu yıl buğday hasadı yaklaşık 15 gün süreyle geç başladı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ereğli Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik ve Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, hasadın 2-3 hafta gecikmeli başlamasına rağmen bu yıl yağışların olumlu seyretmesinden dolayı verim ve kalitenin yüksek olduğunu vurguladılar.
‘HASAT GEÇ BAŞLADI VERİM ARTTI’
Bu yıl bol yağıştan dolayı hububat hasadında verimin yüksek olduğuna dikkat çeken Ereğli Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik, “Yaklaşık iki hafta önce hububat hasadımız başladı. Hububatın 15 gün geç başlaması verimin daha iyi olduğu anlamına gelir. Bu yıl verim güzel. Dekara 600 kilo ile 1 ton arasında buğday oluyor. Arpalarda ise 300-700 kilo orası verim oluyor. Bu sene hasadımız güzel, alım fiyatları da çiftçilerimizi memnun ediyor. Bizim çiftimizde tonaj çok önem arz ediyor. Alım fiyatı 10 bin lira da olsa 300 kilo mahsul alırsanız bile bir işe yaramıyor. Bizim öncelikli hedefimiz mahsullü tonajlar aldırmaktır. Tonaj alınırsa fiyatlar memnun edici gibi duruyor. Bu yıl hububatta rekolte yüksek ama aşırı bir buğday, arpa ekimi yok. Bu yıl yağışlar bol olduğu için verim de arttı. Birçok şey suya bağlıdır. Bu anlamda kıraç alanlar çok sağlıklı olmuyor. Bu yıl yağış bol olduğu için havalar tam ısınmadı ondan dolayı hasada geç başlandı. Hububatın geç başlaması hububatlarda verim artırımına gitti” şeklinde konuştu.
‘ÇİFTÇİ BU SENE HUBUBATTAN KAZANIR’
Çiftçinin bu yıl hububatta yüzünün güleceğini ifade eden Abdullah Çelik, “Hububat ekiminin 15 gün sonra başlamasıyla bitki 15 gün daha yaşadı ve 15 günde daha güzel çil doldurdu. Bunun da sebebi de özellikle geride bıraktığımız günlerde gündüzleri çok sıcak, akşamları ise havaların serin olması oldu. Bitkiler de haliyle strese girmiş oldu. Onun için ürünün yetişmesi de biraz geç oldu ama sonucunda verim güzel oldu. Ereğli bölgemizde yoğun olarak hayvancılık yapıldığı için genelde mısır, ayçiçek gibi ürünlerin ekimini yapıyoruz. Ereğli büyük bir alana sahip olduğu için sütte ve ette birinci sıradayız. Kavun, domates gibi ürünlerin üretimini de yapıyoruz. Suyu bulduğumuz müddetçe bu tür ürünlere de yönleniyoruz. Su az olduğu alanlarda ise hububat ekimini yapıyoruz. Çiftçimiz bu sene hem hububat fiyatlarından hem de hububat veriminden oldukça memnun. Çiftimiz bu sene hububattan kazanır” ifadelerine yer verdi.
‘TMO’NUN ALIM YAPMASINI İSTİYORUZ’
Bu yıl hububatta rekolte kaybı yaşanmadığına vurgu yapan Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, “Karapınar’da hububat hasadına öncelikle arpayla başladık. Arpa hasadımız da bitme noktasına geldi. Şu anda da buğday hasadına başladık. Bu sene verimimiz normal gidiyor. Rekolte düşüklüğümüz yok. Karapınar bölgemizde kuru tarımlarımızdan ziyade sulu tarım çok yüksek olduğu için bu yıl sulu tarımda çok fazla bir kaybımız olmadı. Hükümetimizin açıkladığı hububat alım fiyatları ilk başta bizi hayal kırıklığına uğratmıştı ama sonradan verdiği 400 liralık fark içimizi rahatlattı. Alınan mahsullerin toprak mahsulleri ofisine gitmesini daha cazip hale getirdi. Alım yapılacaksa devletin adına, Toprak Mahsulleri Ofisinin alım yapmasını istiyoruz. Piyasaya müdahale etmek, piyasa şartlarını regüle etmek devletin güçlü olmasıyla gerçekleşir. Yani devlet elinde ne kadar mal varsa ve o kadar güçlü olursa fiyatlar noktasında o kadar fiyatları baskılayabilir. Sonuçta üreticinin para kazanması kadar tüketicinin de mal alması gerekiyor. Sosyal devlet anlayışı içerisinde her ikisinin de değerlendirilmesi gerekiyor. O bağlamda devletimiz açıkladığı fiyatlar doğrultusunda ilerliyor” diye aktardı.
‘ÜRETİCİNİN ÜRETİM MİKTARI ARTIRILMALI’
Üreticinin üretim miktarının artırılması gerektiğine dikkat çeken Durmuş Üner, “Karapınar bölgemizde yaklaşık 380 dekar civarında buğdayımız var ama bunun büyük bir çoğunluğu ekmeklik buğdaydır. Kıraç alanlarda hububat veriminin daha yüksek olduğu yerler olabilir ama sulu alanlarda hububatta hemen hemen aynı verimi alıyoruz. Hububatta 2022 ve 2023 hedefimiz hububatı tüketici boyutunda yöneticilerimizin, tarım bakanlığımızın, tarım paydaşlarımızın üreticiye gerekli desteği vermek ve üreticinin üretim miktarını artırması noktasında hareket etmesini sağlamak. Yurt genelinde TÜİK verilerine baktığınız zaman özellikle üretim beklentimiz 18-19 milyon ton civarındadır. Üretimimiz ise 20-22 milyon ton civarındadır. O nedenle kendi öz tüketimimizi karşılayabilmek için öz üretimimizi artırabilmek bağlamında ovada hububat üretimini ve yemcilikte, aracılıkta kullanılan arpa üretimini belirli seviyelere çekmek için hükümetimizin destek modelini revize etmesi gerekir” diyerek sözlerini tamamladı.
•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ