Uzun süredir gelmeyen yağışlarla Konya Ovası, kuraklık tehdidi içerisindeydi. Beklenen yağışların gelmesi yüzleri güldürdü. Konya’nın hemen hemen her bölgesinde yağışın olduğunu aktaran Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Ovada dört gözle beklediğimiz yağışlar sonunda yağmaya başladı. Bundan önceki dönemlerde çiftçilerimiz bazı bölgelerde üre gübresini atıp, sulamaya başlamışlardı. Çok şükür yağışlarımız geldi. İnşallah bu yağışlar aralıklarla bu şekilde devam eder. Şu anda Konya bölgesinin hemen hemen her tarafında yağmur yağışı olduğu hatta dağlık bölgelerde, bazı kesimlerimizde kar yağışının da olduğunu öğrendik.” sözlerine yer verdi.
‘KURAKLIK BİTEBİLİR’
Yağışlar bu şekilde devam ederse kuraklığın bitebileceğini söyleyen Kırkgöz, “Yağacak olan yağışlar, ovada özellikle kıraç alanlardaki hububat mahsullerini rahatlatacağını düşünüyorum. Önümüzdeki nisan aynında da bu yağışlar aralıklarla devam ederse bu sene rekoltemizde herhangi bir düşüş olmaz. Ama yağışların arkası kesildiği anda rekoltemizde bir düşüş olabilir. Kuraklık için de şu anda net olarak bu yağışlarla biter diyemeyiz. Henüz birkaç gündür yağışlar var. Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün belirlediği haritada Konya bölgesi çok yoğun bir şekilde kurak olarak geçiyor. Ovamızda sadece kıraç alanlar değil sulu alanlarda da tarım yapılıyor. Bu sulu alanları besleyen, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarımızda bu yılki yağışların az olmasıyla barajlarımızda ve yeraltı sularımızda çekilmenin olduğunu öğrenmiştik. Bu yağışlar devam ederse kuraklık ortadan kalkar ama etmezse sıkıntılar devam edebilir. Nisan ayındaki yağışlar da çok önemli.” ifadelerine yer verdi.
‘YAĞIŞLAR FAYDA SAĞLAYACAK’
Yağışların bitki gelişimine yarar sağlayacağını belirten Kırkgöz, “Bu dönemde tarlalarımızda sadece hububat mahsulümüz bulunuyor. Buğday ve arpa tohumlarımız var. Tohumlar geçtiğimiz dönemdeki kuraklıktan çok ciddi anlamda etkilendi. Bazı yerlerde tohumlarda kuruda kalmalar ve çürümeler karşımıza çıkan sorunlardan biriydi. Tarlaların bazı kesimlerinde seyreklik vardı. Ama geçen haftalarda yağan kar yağışı o bölgelerdeki açıklıkları kapattı. Orada kuruda bekleyen tohumlar tekrardan çimlendi ve bu açıklıklardaki seyreklikler azaldı. Çıkan tohumlar köklenmeye başladıktan sonra toprakta su aramaya başladı. Şimdi yağan yağışlar hem açık kalan alanlarda yeni çıkan tohumların köklerine suyun inmesine sebep oldu. Bu da bitkinin gelişimini bira daha hızlandıracağını, bitkiye yarar sağlayacağını umuyoruz.” şeklinde konuştu.
‘ÇİFTÇİLER MALİYETTEN KURTULDU’
Çiftçinin sulama maliyetinden kurtulduğunu dile getiren Kırkgöz, “Özellikle kıraç alanlardaki bitkilerin çıkışlarında problem vardı. Geçtiğimiz haftalarda yağan kar yağışı bu çıkışı tamamlatmıştı. Bu yağan yağışlar da bitkinin tam ihtiyaç duyduğu dönemde yağdı. Hububat bitkilerinde, arpada bu yağış çok önemliydi. Çünkü artık kardeşlenme dönemine giriyoruz. Bu yağışların aralıklarla devam etmesini temenni ediyoruz. Sulama imkanı olan yerlerde çiftçilerimiz sulamalarına başlamıştı. Elektrik maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı sulama yapıldığı zaman ekstra su verilmiş gibi olacaktı. Bu da çiftçilerimizi maddi açıdan etkileyecekti. Ama yağan yağışlar bu maliyetten çiftçileri kurtarmış oldu.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ