Okumak...

Esra Akyol

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve sosyal medyanın hemen hemen her yaştan insanın hayatına girmesiyle okumanın önemi azalmış gibi görünse de, kitap okumanın yerini hiçbir mecranın alamayacağı her çağda değişmeyen bir gerçektir. Çünkü sosyal medyada herkes her konu hakkında bilgisi varmış gibi yorum yapıyor. İnsanlar oturduğu yerden hiç okumadan araştırmadan kulaktan dolma bilgilerle diğer insanları yargılayabiliyor ya da her konuda görüş belirtebiliyor. Yani sosyal medyada çok ciddi bir bilgi kirliliği var. İşte bu kirliliğin önüne ancak okuyarak, okutarak geçilebilir.

İnternet ve sosyal medya insanları okumaya teşvik etmek için kullanılabilir. Dijital okuma yarışmaları düzenlenebilir. Bunun çok güzel bir örneğini 6 yıl önce Konya Selçuklu Belediyesi başlattı. Bu yıl 6.sı düzenlenen “Konya Okuyor” adlı kitap okuma yarışmasında amaç; çocuklara, gençlere ve yetişkinlere kitap okuma alışkanlığı ve bilinci kazandırma; onları sözcüklerin zengin dünyasıyla buluşturma; farklı düşünme, araştırma, dili güzel ve etkili kullanabilme becerisini geliştirme, okuduğu kitabı değerlendirebilme becerisi kazandırma, analitik düşünebilmelerini sağlama, kitap okumaya ilgiyi artırma. Okuyuculara iki ayrı yaş aralığı için iki farklı kitaptan soruların sorulacağı yarışma online olarak yapılacak. Yarışmada okuyuculara kitaplarla ilgili 30 soru sorulacak. Kazananlara laptop ve tablet gibi önemli hediyeler verilecek. Yarışma kitaplarını belediyenin sitesi üzerinden de okuyabiliyorsunuz. Yani yarışma için maddi bir külfete girmenize de gerek yok.

İşte interneti toplum yararına kullanmaya çok güzel bir örnek. Selçuklu Belediyesi'nin bu uygulaması diğer yerel yönetimlere de örnek olsun. Hem yarışmaya daha fazla katılım olması hem de daha fazla kitap okunması adına yarışmayla ilgili ayrıntıların yer aldığı siteyi de buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Yarışmaya https://konyaokuyor.com/ internet sitesinden katılabilirsiniz.    

Bu yarışmaya katılırken bilinmesi gerekenler, toplumun gelişmesindeki en önemli konulardan birinin bilgi ve bu bilginin paylaşılmasıdır. Okumak, sonsuz ve kültürel zenginlikler ile dolu bir dünyada uzun bir yolculuğa çıkmak gibidir. Yarışmada verilecek olan ödüllerden ziyade okumanın verdiği hazzın ve katacağı vizyonun en büyük ödül olduğunun farkında olmak gerekir.

Kitap Okumak Neden Önemli?

Okuyarak olayların ve gelişmelerin iç yüzünü öğrenen bir kişi, öncelikle kendine olan güvenini artırır. Bu ise aynı zamanda düşünce ufkunu geliştirip, geniş bir görüş açısı sağlayarak, olayları inceleme yeteneği kazandırır. Ayrıca okuyan kişiler çok okumanın beraberinde getirdiği zengin kelime dağarcığına sahip oldukları için, hikmetli ve etkileyici konuşarak hitap ettikleri kişilerde etki de uyandırırlar. Bu etki ise insanlarla ilişkileri güçlendirmekte, kişiye daha sosyal bir karakter kazandırmaktadır. Dahası, geniş kelime dağarcığı, insanın daha fazla kavramla düşünebilmesini de sağlar. Yani düşünce kapasitesini ve kültür düzeyini artırır. Boş zamanlarını, çoğu zaman hiçbir yararlı bilgi aktarmayan televizyon karşısında geçirmek yerine kitap okuyarak değerlendiren bu kişiler, edindikleri bilgi ve kültür sonucunda aynı zamanda toplum içinde etkin bir kişiliğe sahip olurlar. Tüm bu özellikler, kişilerin öncelikle kendileri için okumaları gerektiğinin çok önemli bir göstergesidir. Okuyarak kendini geliştiren kişiler ise elbette çevrelerinde gelişen olaylara da hâkim olacak ve toplum içindeki eğitim seviyesinde zamanla bir ilerleme sağlanacaktır.

Her şeyi dijital yaşadığımız bu çağda okumanın önemini topluma yeniden hatırlatmak, bütün bu şiddete, öfkeye, cahilliklerin azalmasına da bir nebze olsun kaktı sağlayabilir.