Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tertip edilip, sürdürülen Öğretmen Akademileri programı ara vermeden devam ediyor. Bu akademik eğitimler içinde edebiyat, müzik, sanat ve diğer kültürel alanlarda pek çok farklı dal var. Bunlardan biri de Şehir ve Kültür Akademisi…
Tüm yıl boyunca, önceden başvuruları alınan öğretmenler ilgi duydukları alanlarda etkinliklere katılabiliyor. Kesinlikle çok mühim ve kıymetli bir proje… Öğretmenlerin kendilerini yenilemeleri, farklı alanlarda yeni tecrübeler edinmeleri, bilhassa kültür ve sanat alanında eğitimci yönlerini geliştirmeleri her bakımdan faydalı. Çocuklarımıza ve gençlerimize rehberlik edecek eğitimcilerin sanatsal ve kültürel faaliyetlerde yer alması her şeyden önce iyi bir misal teşkil edecek.
Şehir ve Kültür Akademisinin konuğu olarak şahsım da bir eğitimde yer aldı. Şehirden Taşan Fotoğraf Hikayeleri başlığı altında “Şehrin Fotoğrafı, Şehrin Hikayesi” başlıklı bir sunumla kendi meslektaşlarım karşısında olmak hem gurur verici hem de mutluluk vesilesi oldu. Aynı eğitim gecesinde Konyalı ve Türk Fotoğrafının önemli isimlerinden Reha Bilir de yer aldı.
Eğitimin ilk bölümünde şehre dair herkesin bir şeyler söylediğini, şairlerin, yazarların ve sair diğer sanatçıların çoğunlukla şehre hitap ederek sanatsal ürünler ortaya koyduğunu lakin fotoğraf sanatçısının şehrin verdiği pozları yakalayarak şehri konuşturduğunu ifade ettiğim örnek fotoğrafları gösterdim. Diğer yandan şehir; insanından sokağına, evlerinden tarihine, kültüründen sesine kadar fotoğrafın özel bir konusunu oluşturur temasıyla pek çok ünlü fotoğrafçının çalışmalarını paylaştım.
“Şehir de poz verir” başlığında, kendi fotoğraflarımdan örneklerin de yer aldığı çarpıcı şehir anlarına yer verdim. Fotoğrafçı sadece bir temsil ve kopya aracı olarak kullanmaz fotoğrafı, tam tersine her fotoğraf şehrin dünü, bugünü ve ruhu hakkında bilgiler verir. Fotoğraf, şehre dair vazgeçilmez bir görsel bellek hazinesidir.
Söyleşimin sonunda “Konya özelinde bir fotoğrafçı ne çekebilir temasıyla örnekler verdim. Katılan öğretmenlerin ilgi ve dikkatle izlemesi, meslektaşlarımın farklı bir bakış açısı sağlayan fotoğraf sanatına merakı ziyadesiyle memnun edici idi.
Eğitimin ikinci bölümünde Fotoğraf Sanatçısı Reha Bilir, tüm sanat hayatı boyunca ziyaret ettiği ülkelerden ve şehirlerden fotoğraflar gösterdi. Her bir fotoğrafın hikayesini de paylaşan Reha Bilir’in fotoğraf sanatıyla çıktığı yolculuğu anlatması, katılımcılar tarafından beğeni ve ilgiyle karşılandı. Farklı kültürleri, farklı inanç ve gelenekleri, ilginç ve şaşırtıcı coğrafyaları hoş ve akıcı bir dille aktarmış olması da söyleşiyi keyifli hale getirdi.
Meslektaşlarımın, farklı bir sanat dalına böyle ilgiyle yaklaşmaları çok kıymetli idi doğrusu. Öğretmen eğitimleri arasına sanatı ve özellikle fotoğrafı almış olmak şahsım adına isabetli bir tercih doğrusu. Bu organizasyonda büyük emekleri olduğunu düşündüğüm Şube Müdürümüz Davut Kaya ve Atilla Yaramış Hocalarıma teşekkür ediyorum.
Bu vesileyle, Öğretmen Akademilerini projelendiren ve uygulayan İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Murat Yiğit ve onun şahsında tüm görevlilere en kalbî şükranlarımı sunuyorum.